Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.02.2014 17:27

Реєстрація дитини при домашніх пологах

Приватний виконавець м. Києва, адвокат

В Україні дедалі популярнішими стають домашні пологи. Але, слід зазначити, що в останній час дещо ускладнилась реєстрація дитини, яка була народжена в домашніх умовах.

В Україні дедалі популярнішими стають домашні пологи. Але, слід зазначити, що в останній час дещо ускладнилась реєстрація дитини, яка була народжена в домашніх умовах.

Для тих, хто не в курсі, народження дитини в пологовому будинку не є обов’язковим. Частіше такі «альтернативні» пологи відбуваються в домашніх умовах.

             В законах та інших нормативно-правових актах такі пологи визначаються як «народження дитини поза закладом охорони здоров’я».

            Основні питання реєстрація дитини, народженою поза закладом охорони здоров’я, врегульовано ч. 4 ст. 13 ЗУ «Про держану реєстрацію актів цивільного стану» № 2398- VI від 01 липня 2010 року.

            Крім того, згідно «Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні», затверджених Наказом Міністерства юстиції України № 52/5 від 18 жовтня 2000 року, для проведення державної реєстрації дитини, народженої поза закладом охорони здоров’я необхідно звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану (колишні – ЗАГС) та подати наступні документи:

1. медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма N 103-1/о);

2. висновок про підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров'я.

Висновок про підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я є нововведенням, оскільки до 06.06.2013 року для здійснення реєстрації дитини було достатньо подання лише довідки за формою № 103-1/о.

Так, раніше для отримання довідки за формою № 103-1/о достатньо було викликати дільничного лікаря, який проводив огляд дитини. Після цього, за наявності обмінної карти, заклад охорони здоров’я видавав відповідну довідку.

На даний час ця довідка видається тільки після отримання висновку про підтвердження факту народження дитини.

Отримання висновку про підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я врегульовано «Порядком підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я» (далі – Порядок підтвердження факту народження), затвердженого Постановою КМУ № 9 від 09 січня 2013 року.

Абзацом 2 ч. 4 ст. 13 Закону України «Про держану реєстрацію актів цивільного стану» встановлено, що у разі народження дитини поза закладом охорони здоров'я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров'я, який проводив огляд матері та дитини. У разі якщо заклад охорони здоров'я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Теж саме положення міститься в Постанові КМУ № 9 від 09 січня 2013 року. Але, видача висновку про підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я передбачено лише Порядком підтвердження факту народження, а органом, який видає такий висновок є медична консультативна комісія.

На практиці, при наявності всіх документів, передбачених Постановою КМУ № 9 від 09 січня 2013 року, якщо огляд матері та дитини проведено в строк до 7 днів після пологів, що підтверджується відповідними довідками (додаток №№ 1,2 до Порядку підтвердження факту народження), вдасться уникнути проведення генетичної експертизи (проведення такої експертизи триває приблизно 1 місяць, вартість експертизи від 2,5 до 4 тисяч гривень).

Відповідно до ч. 4 Порядку підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я, заявник (жінка, яка народила дитину, або її чоловік, родичі, інші особи, представник служби у справах дітей) не пізніше одного тижня з імовірного дня народження дитини поза закладом охорони здоров'я, факт народження якої потребує підтвердження, подає комісії наступні документи:

1) письмову заяву (у довільній формі);

2) паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

3) обмінну карту пологового будинку, пологового відділення лікарні або виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою відповідно N 113/о або 027/о, затвердженою МОЗ;

4) результати аналізів, ультразвукового дослідження, проведених під час вагітності жінки, яка народила дитину поза закладом охорони здоров'я;

5) копію картки виклику медичної швидкої допомоги за формою N 109/о, затвердженою МОЗ;

6) довідку про генетичну спорідненість між жінкою, яка народила дитину поза закладом охорони здоров'я, та дитиною;

7) медичну довідку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу про огляд дитини, яка народилася поза закладом охорони здоров'я, згідно з додатком 1 та медичну довідку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу про огляд жінки для підтвердження факту народження дитини згідно з додатком 2;

8) інші документи, які підтверджують надання медичної допомоги жінці у зв'язку з пологами.

При цьому подання документів, зазначених в п.п. 3-8 не є обов’язковим. Вони подаються за наявністю.

У разі відсутності медичних довідок, зазначених у підпункті 7 пункту 4 цього Порядку, комісія приймає рішення про обов'язковий огляд жінки та дитини і направляє їх для проведення такого огляду.

Тобто в будь-якому випадку медичний огляд матері та дитини є обов’язковим. Також, на практиці комісія наполягає на проведенні генетичної експертизи.

Так, часто виникають питання щодо обов’язковості медичного огляду матері, проходження УЗІ тощо.

До речі, огляд матері дитини проводиться лікарем-акушером-гінекологом на предмет встановлення імовірної дати пологів. Матір дитини з релігійних або інших міркувань може відмовитись в проведенні такого огляду. Як бути в такому випадку?

Відповідно до положень Порядку підтвердження факту народження дитини, для розгляду питання підтвердження факту народження дитини будь-який із документів не є обов’язковим для прийняття відповідного рішення. А тому, комісія в праві прийняти позитивне рішення також і в разі відсутності документу про огляд матері дитини. В такому випадку, факт народження дитини може підтверджуватись обмінною картою матері, певними аналізами, довідкою про огляд дитини та висновком генетичної експертизи.

Таким чином, можливо сказати, що процедура реєстрації дитини, народженої поза лікувальним закладом дещо ускладнилась, але в той же час, вона стала більш універсальною. Так, якщо раніше при виникненні спірних питань, необхідно було звертатися до суду про встановлення факту народження дитини, то на даний момент, практично виключаються ситуації, коли комісія не може надати відповідний висновок.

Якщо раніше, наприклад, при відсутності обмінної карти та/або інших документів не можливо було отримати довідку про взяття дитини на облік, то за новим порядком ці документи не є обов’язковими.

Так, проаналізувавши практику роботи комісій, я прийшов до висновку, що фактично підтвердження факту народження дитини зводиться до медичного огляду матері та дитини і проведенню генетичної експертизи (на все інше можна просто не гаяти свій час).

Серед моїх знайомих вже є такі випадки звернення до медичних консультативних комісії без жодних довідок та документів. При цьому комісією призначався лише медичний огляд та проведення генетичної експертизи. За результатами цього надавався відповідний позитивний висновок про підтвердження факту народження дитини.
 

Джерело: 
Адвокат Ляпин Дмитрий
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]