Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.01.2023 15:31

Аналіз проекту змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК

Юрист Юридичної фірми Devoso

Міністерством фінансів України ведеться робота з давно очікуваного удосконалення нормативно-правового акту.

Проблема зупинення реєстрації податкових накладних є актуальною для бізнесу вже багато років. Непрогнозованість на етапі подання накладної і відсутність чітких критеріїв для реєстрації/відмови у реєстрації часто ставлять платників у глухий кут, особливо якщо на постійній основі блокується значна частина накладних, що позбавляє контрагентів права на податковий кредит, а отже і зацікавленості у співпраці із проблемним підприємством. Прийняття у 2019 році Кабміном нових порядків зупинення і розблокування не принесло очікуваних результатів, ці процедури багато в чому так і залишилися нерозгаданою загадкою для платників.

Очікувано, що збройна агресія росії та супутня економічна криза вивели наслідки цих проблем на новий рівень, тому восени дискусія навколо необхідності доопрацювання законодавчої бази у сфері податкових накладних помітно пожвавилася.

Її результатом став нещодавно опублікований Мінфіном проєкт змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/ відмову в реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про які сьогодні йтиметься.

Отже, які плани має Мінфін?

Основне нововведення – це обов’язкове надання податковою платнику можливості подати додаткові документи і пояснення у разі недостатності тих, що подаються ним першопочатково.

За результатами розгляду письмових пояснень платника та доданих документів протягом 5-ти робочих днів з дня їх отримання контролюючий орган:

або прийматиме рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі;

або направлятиме повідомлення щодо недостатності пояснень та документів із пропозицією щодо надання додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування (Повідомлення);

або прийматиме рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі (виключно у разі, якщо платник надав документи, що складені із порушенням законодавства).

Протягом 5-ти робочих днів з дня отримання Повідомлення платник має можливість підготувати і надіслати ДПС додаткові пояснення і копії документів.

Уже після їх розгляду у сукупності з поданими раніше матеріалами контролюючий орган приймає рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування.

Якщо платник не надсилатиме додаткових пояснень і документів, на 7-ий день з дня направлення Повідомлення податкова прийматиме рішення на основі наявної інформації.

Надання такого «другого шансу» платникам може серйозно підвищити їх шанси отримати позитивне рішення уже в першій інстанції – комісії регіонального рівня. Надалі у разі, якщо навіть додаткові документи і пояснення не переконали податківців, платник, як і раніше, може оскаржити рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у комісії центрального рівня ДПС України або ж у суді.

Чекаємо на подальші новини від Мінфіну та сподіваємося на якнайскоріше втілення цих змін у життя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]