Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.03.2011 16:26

У соціальної реклами з'явився реальний шанс на повноцінне існування

CEO міжнародної платіжної системи LEO, Голова наглядової ради IBOX BANK

Україна знаходиться у двадцятці найбільших курців Європи. А по смертності від алкоголю наша країна займає призове друге місце. Не останню роль у цій статистиці, на думку деяких експертів, відіграє реклама тютюнових і алкогольних виробів.

Для прикладу, результати численних досліджень, проведених серед української молоді доводять, що переважна більшість опитаних, які палять та вживають спиртне, почали робити це саме під впливом реклами.

Як відомо, сьогодні Закон України «Про рекламу» (після низки прийнятих поправок та змін) забороняє рекламувати тютюнові вироби та алкогольні напої на радіо, телебаченні, засобах внутрішньої та зовнішньої реклами, на транспорті, в друкованих ЗМІ.

Здавалося б, таке категоричне обмеження рекламування тютюнових та алкогольних виробів у газетах, радіо та телеефірах мала б відчутно вплинути на «здорову» ситуацію в країні. Але як виявилося на практиці, нечітка схема контролю за дотриманням цих обмежень, недобросовісна реклама і так званий продакт-плейсмент зводять нанівець усі вищезгадані нововведення.

Цю законодавчу прогалину усвідомив народний депутат від ПР Андрій Пінчук, та 17 січня цього року зареєстрував у Верховній Раді законопроект щодо вдосконалення контролю за дотриманням законодавства про рекламу. Головна мета документу - посилення контролю за дотриманням законодавства про рекламу. Засіб досягнення цієї мети - утворення Державної комісії з контролю за рекламою і, у свою чергу, скорочення чисельності органів, які здійснюють контроль за дотриманням законодавства про рекламу з восьми до двох - Антимонопольного комітету України та вищевказаної Державної комісії з контролю за рекламою.

Відповідно до законопроекту, саме цим двом органам передаються повноваження з контролю за дотриманням законодавства про рекламу та надання їм додаткових контрольних повноважень.

Про перспективи створення нового органу, його функції та повноваження говорили 31 січня експерти круглого столу, який був організований спільними зусиллями Всеукраїнської молодіжної організації «Молоді Регіони» та юридичної компанії «LeoPartners». Саме активісти «Молодих Регіонів» зголосилися допомогти творцям законопроекту реалізувати документ на практиці, залучивши до цього українське студентство.

За словами Андрія Пінчука - учасника круглого столу, важливою частиною даного проекту закону є розвиток сегменту соціальної реклами, яка у свою чергу, може відчутно посилити ефект від заборони рекламування шкідливих звичок. «Соціальна реклама - дуже потужний громадський інструмент, який категорично не повинен використовуватись у комерційних цілях. Він має залишатися в управлінні державними органами та виконувати свою пряму функцію - у даному випадку, популяризувати здоровий спосіб життя та сприяти зменшенню залежності молоді від шкідливих звичок», - підкреслив народний депутат.

Таким органом, на думку Андрія Пінчука, повинна стати Державна комісія з контролю за рекламою.

«Сьогодні ж ми бачимо результат роботи деяких недобросовісних рекламодавців, які по-своєму трактують поняття соціальної реклами, в результаті чого у рекламі нерідко втрачається соціальний зміст», - додав він.

Керуючий партнер ЮК LeoPartners, зауважила: « Зокрема, ще за часів президентства Леоніда Кучми стало своєрідною модою розміщення під виглядом соціальної реклами привітань зі святами від посадових осіб всіх рівнів. При цьому використання прізвищ та посад де-факто повністю нівелює головну мету соціальної реклами - досягнення суспільно корисних цілей та популяризацію загальнолюдських цінностей».

Народний депутат від ПР Ірина Бережна, яка теж взяла участь у дискусії наголосила, що даний законопроект у жодному разі не має на меті обмеження прав власників ЗМІ та зумисного зменшення їхнього прибутку, котрий утворюється, як відомо, саме з продажу рекламного часу.

«Ми пропонуємо ввести незначне квотування телевізійного та радіо ефірів, а також певної площі друкованих ЗМІ та зовнішніх рекламних носіїв з метою розміщення соціальної реклами. Саме так ми зможемо ефективно поширювати інформацію соціального спрямування і сприяти оздоровленню молодої нації», - зауважила Ірина Бережна.

Підсумовуючи зустріч, народні депутати виступили з пропозицією організувати парламентські слухання щодо обговорення даного законопроекту. На діалог з парламентарями буде запрошено представників телевізійних компаній, друкованих ЗМІ, керівників радіо та інтернет ресурсів, де останні зможуть висловити свої пропозиції та зауваження до документу.

П.С. Маючи нагоду виражаю подяку нашому партнеру в проведенні eкспертного столу http://finance.tochka.net/

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи