Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.10.2020 14:30

Чому Україна досі не забезпечує себе власним газом?

Експерт газового ринку. Голова правління ПрАТ "Кременчукгаз", член Асоціації газового ринку України

На презентації стратегічних напрямів прем’єр-міністр Денис Шмигаль черговий раз заявив про те, що від видобутку власного газу залежить енергетична незалежність України.

Важко з ним не погодитися, але наміри про створення енергонезалежної держави лунали ще від представників попередньої влади. Мета “повного забезпечення України власним газом” навіть була офіційно встановлена в Енергетичній стратегії країни. Реалізувати такий план мали протягом 2016-2020 років. Та, незважаючи на те, що споживання газу зменшилось, обсягів українського газу й досі все одно недостатньо.

Наразі влада лише пишається новинами про найбільші запаси газу в підземних сховищах України та потенційний експорт газу до країн ЄС. За даними “Укртрансгазу”, станом на вересень в підземних сховищах майже 28 млрд.куб.газу. Це найвищий рівень заповненості сховищ за останні кілька десятків років. Для порівняння, за 2019 рік Україна спожила трохи менше 30 млрд.куб. газу, а видобула - понад 20 мільярдів. Це створює уяву, що країна нарешті почала видобувати достатньо природного ресурсу і, навіть, почне постачати його у Європу. Та, як розповів Андрій Коболєв, понад 10 млрд.куб. знаходиться в режимі митного складу. Тобто це газ, який був поставлений в Україну, але не розмитнений. А тому невідомо, чи планують власники продавати його на внутрішньому газовому ринку України.

Провал урядової програми 2020 з боку керівництва державних підприємств “Укргазвидобування” та “Нафтогазу” є перепоною для розвитку внутрішнього ринку природного газу в Україні. Наразі український ринок працює в умовах дефіциту ресурсу в опалювальний період. Це створює додатковий тиск для формування оптимальних цін на природний газ для побутових споживачів. Продаж достатніх обсягів природного газу на біржових торгах компанією “Укргазвидобування” дав би змогу формувати більш збалансований ресурсний портфель для продавців природного газу і забезпечив би конкурентні ціни для споживачів.

Насправді, зараз “Нафтогаз України” не зацікавлений у видобутку власного газу.

Зараз ми спостерігаємо рекордно низькі ціни на газ в Європі. Порівняно з попередніми роками ціни на природній газ впали майже на 50%. Такий феномен відбувся за збігом певних обставин: збільшення поставок скрапленого американського газу в європейські країни, зменшення обсягів споживання через пандемію та аномально теплу зиму. Ймовірно, що низька ціна на газ збережеться й протягом кількох наступних років.

А тому Нафтогазу простіше купувати газ у Європі, ніж вкладати в розвідку та розробку нових родовищ. Хоча розвиток власного видобутку — це додаткові суттєві податки в бюджет України.

Що ж тим часом насправді відбувається з видобутком газу? 

За даними Enerdata, наша країна займає сьоме місце по споживанню газу в Європі — 30 млрд куб.м. Наразі внутрішній видобуток природного ресурсу може забезпечити не більше ніж 2/3 від цього обсягу.

Найбільша частка газу видобувається на родовищах, що були відкриті ще у радянський час. Українські газовидобувні компанії та, зокрема, Нафтогаз, працюють в основному на таких місцях скупчення корисних копалин. Усі вони виснажені на 75-85%, і це головна причина стагнації галузі. В активному користуванні "Укргазвидобування" знаходиться найбільша кількість свердловин — близько 2,5 тисячі. При цьому зменшення видобутку газу в 2019 році “Укргазвидобуванням” склало 3,9%. Це означає, що старі родовища продовжують використовуватись до повного виснаження.

Геологічні розвідки показують, що надра України мають великий ресурсний потенціал — приблизно 1,3 трлн. куб. газу. Для цього потрібні багатомільярдні інвестиції та ретельні дослідження, що будуть підтверджені розвідкою. Однак зараз приватні видобувні компанії більш зацікавлені та вкладають кошти набагато активніше, чим це робить держава. За останні 5 років приватні газовидобувні компанії збільшують видобуток газу в Україні. Так протягом 2019 року приватні компанії збільшили видобуток на 4,5% — до 4,6 млрд.куб.м. А це складає близько 22% від загальноукраїнського видобутку.

Що необхідно для забезпечення енергонезалежності України?

- Розпочати реалізовувати інвестиційні проекти для видобутку газу “Укргазвидобуванням”

Перші обсяги газу на новому родовищі можна отримати не раніше, ніж через 5 років після геологічної розвідки. Власний видобуток знижує ризики у разі, якщо газу з Європи не вистачить на поставки до України. До того ж так ми забезпечимо нові робочі місця, значну долю податків до держбюджету, створимо комфортні умови для розвитку суміжних машинобудівних, металургійних та будівельних галузей.

Щоб прискорити процес масштабного оновлення родовищ, державі також потрібно знизити податкове навантаження.

- Забезпечити прозорий продаж видобутого газу в Україні на біржі

Розвиток внутрішнього ринку споживання природного газу неможливий без формування ринку ресурсу природного газу. Продаж видобутого газу на біржі — запорука прозорості та відсутності маніпуляцій у формуванні ціни як для споживачів, так і для інвесторів у видобуток газу.

- Спростити видачу ліцензій та встановити контроль за їх виконанням

Необхідно на постійній основі проводити електронні аукціони з продажу ліцензій на користування державними надрами. Багато компаній, що вже отримали ліцензії, довгий час не проводять ніяких робіт на родовищах. Деякі з них не можуть розпочати роботи без погодження від місцевої влади. Тому потрібно законодавчо встановити чіткі правила використання ліцензій, а також скасувати необхідність дозволу від місцевих органів влади. Це покращить інвестиційний клімат та прискорить появу нових родовищ на території країни.

- Розпочати розвідку морського шельфу

У тих умовах, що створені зараз, жодна приватна компанія в Україні не наважиться на розробку родовищ у Чорному морі. Це вкрай нерентабельно, а разом з усіма бюрократичними дозволами видобуток може початися не раніше, ніж через 10 років. Такими проєктами мають займатися національні нафтогазові компанії за підтримки державних коштів, отримання спеціального статусу, а також підтримки стратегічного об’єкту від Міністерства оборони України. Лише за таких умов початок видобутку на морському шельфі можливий за декілька років. 

- Створити комфортні умови для залучення інвестицій

Для залучення інвестицій необхідно вдосконалити законодавчі та регуляторні норми. Різкий зріст нафтогазових галузей у розвинених країнах розпочався якраз після створення інвестиційного клімату та податкових спрощень. Отримані інвестиції мають бути направлені на розвідку нових родовищ, забезпечення безперебійної роботи існуючих, а також ліквідацію старих та неактивних.

Прийняття цих негайних кроків допоможе швидко досягти позитивних результатів, що дадуть змогу нашій країні стати дійсно енергетично незалежною.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]