Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2021 22:47

Тарифна політика вантажних залізничних перевезень лише "добиває" державного монополіста

Економіст, експерт-аналітик

Тарифи Укрзалізниці

Держстат опублікував інформацію про перевезення вантажів залізницею за 9 місяців.

При загальному зростанні вантажних перевезень аж на 3%, вони впали при перевезенні руди та зернових. Тобто, йдеться про падіння обсягів перевезень ключових експортних вантажів.

Це при тому, що був гарний попит на зовнішніх ринках на залізну руду і цього року очікується найбільший за всю історію України врожай зернових та олійних – 105 млн т.

На цьому тлі дані Держстату виглядають парадоксально. Але це має своє цілком логічне пояснення.

Це результат постійного підвищення тарифів на вантажні перевезення, зростання вартості оренди вагонів під агропродукцію у розпал її відвантажень на експорт, подовження оборотності вагонів, дефіциту тяги, про що я вже нещодавно писав.

Тобто, ситуація в "Укрзалізниці", незважаючи на публічні переможні реляції можновладців, продовжує погіршуватися. Складнощі з постачанням ключових видів експортної продукції призведуть до зриву контрактів. Що знижуватиме експортну виручки та зменшуватиме мобілізації доходів до держбюджету.

Зниження експортного виторгу – додатковий імпульс до девальвації. Гривня протягом минулого тижня впала до 5-місячного мінімуму, а Нацбанк для підтримки гривні продав на міжбанку 630 млн. дол.

Це, між іншим, 90% отриманого минулого тижня траншу кредиту від МВФ.

У цей час в "Укрзалізниці" продовжують готувати плани про чергове підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення, а в Мінінфраструктурі підраховують зростання доходу «Укрзалізниці» від цього.

Але, по-перше, ці гроші відберуть у бізнесу.

По-друге, металургійні та аграрні компанії змушені збільшувати перевезення автопотягами. Що призводить лише до втрати обсягу вантажних залізничних перевезень та відповідно доходів залізничного монополіста. Крім того, ми вбиваємо автошляхи вантажними перевезеннями.

При цьому, підвищення видатків бізнесу на транспортну логістику знижує конкурентоспроможність української продукції, вона втрачає ринки збуту.

Вже неодноразово пояснював, що перевезення масових вантажів забезпечує стабільні валові доходи «Укрзалізниці». Підвищення тарифів на них, особливо в умовах постійного погіршення строків залізничних перевезень та крадіжок вантажів, які набули хронічного та системного характеру, лише стимулюватиме вантажовідправників на використання автомобільних вантажних перевезень. Що виглядає абсурдним. Але є українськими реаліями.

Керівництво галузі та «Укрзалізниці» повинні дбати не про виконання особистого KPI, а думати про наслідки своїх дії для всієї економіки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]