Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.08.2020 18:09

Врятувати "Центренерго"

Економіст, експерт-аналітик

Рокрадання та доведення до банкрутства «Центренерго»

Результати роботи «зрозумілого» Ігорю Коломойському менеджменту на енергогенеруючій компанії «Центренерго», 78% акцій якої належить державі, шокують. Нагадаю, що після перемоги Зеленського, в липні 2019 року «Центренерго» очолив Володимир Потапенко, якого вважають наближеним до групи «Приват».

Аудиторська компанія «BakerTilly» підтвердила, що чисті збитки ПАТ «Центренерго» за підсумками 2019 року склали 1,98 млрд грн, а поточні зобов'язання перевищували її активи на 1,403 млрд грн. Кредиторська заборгованість на кінець 2019 р становила 4,5 млрд грн. Зокрема, заборгованість за товари і послуги протягом року зросла у 6 разів – з 608 млн грн на початок року до 3,56 млрд грн на кінець року.

Згідно з висновком «BakerTilly», на даний момент існують невизначеність, яка може поставити під сумнів здатність «Центренерго» продовжувати господарську діяльність на безперервній основі.

Важливо підкреслити, що це дані за минулий рік. В 2020 році нічого не змінилося – «Центренерго» форсовано ведуть до банкрутства. Не допомогла навіть опереткова «зміна» менеджменту. Рішенням ФДМУ Володимира Потапенка змінив Олександр Корчинський. Втім й Потапенко, й інші ключові особи на підприємстві залишилися, а їхні кроки продовжують вражати – чого тільки вартий частковий перехід з вугілля на дорожчий газ.

Таким «Центренерго» було не завжди. За часів президентства Порошенка, в кінці попереднього, 2018 року, навпаки активи перевищували зобов'язання на 729,9 млн грн; чистий прибуток складав 499 млн грн. Підприємство логічно розглядалося як один з найбільш привабливих об'єктів для приватизації. Виходячи з перебігу подій, саме приватизація є найбільш ефективним способом порятунку генкомпанії, що стала годівницею для нечистих на руку ділків.

Приватизація цієї компанії передбачена в останньому меморандумі України з Міжнародним валютним фондом. За словами голови Фонду держмайна Дмитра Сенниченка, приватизація «Центренерго» очікується в другому кварталі 2021 р.

Навряд чи цей шлях буде легким. Ігор Коломойський вже публічно дав зрозуміти, що не підтримує приватизацію. Його все влаштовує як є, його фірми заробляють двічі – на поставках енергоносіїв за завищеною ціною і на придбанні електроенергії за заниженою. При собівартості електроенергії «Центренерго» в 1,62 грн кВт-годину фірми групи «Приват» її викуповують за ціною в діапазоні 0,96-1,22 грн за кВт-годину.

Єдиним сценарієм, на який може погодитися Коломойський – приватизація «Центренерго» в пакеті з перспективними держшахтами. Про це говорив і сам олігарх, і глава парламентського комітету з енергетики Андрій Герус, і діючий гендиректор «Центренерго» Олександр Корчинський.

«Ми пропонуємо передати частину шахт «Центренерго» і вибудувати вертикально інтегровану структуру. Ті шахти, що не перспективні, закрити», – сказав Корчинський на початку серпня в інтерв'ю інформагентству «Інтерфакс-Україна».

Чи зможе стати переможцем приватизаційного конкурсу Коломойський? Так. Приватизація «Центренерго» Коломойським, безумовно, не найкращий варіант. Але в будь-якому випадку це краще, ніж знищення підприємства. Тим більше, що у відкритому конкурсі є можливість участі інших інвесторів.

У той же час хотів би наголосити, що, як і раніше, вважаю доцільнішим, перед проведенням приватизації, розділення «Центренерго» на три енергогенеруючі підприємства (Трипільська, Вуглегірська, Зміївська ТЕС). Три приватні компанії створюватимуть більшу конкуренцію на ринку електроенергії.

Але з такими темпами розкрадання державного підприємства, справа може взагалі не дійти до приватизації. Його раніше доведуть до банкрутства, створивши штучні борги перед приватними компаніями, які будуть пов'язані з тим самим олігархом, інтереси якого зараз на «Центренерго» представляє «зрозумілий» менеджмент. А потім за ці штучні борги він без всякого конкурсу просто привласнить собі це державне підприємство.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]