Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2021 12:22

"Тіньові" стандарти Печерських пагорбів, починаються зі шкільної парти

Юрист, аналітик

Боротьба з тіньовою економікою не завжди починається із себе, два методичних взірця: "Голос" та "Печерська Міжнародна школа".

У вересні 2019 року міністр економіки Тимофій Мілованов озвучив думку, яка шокувала своєю сенсаційністю, адже відходила від стандартного сприйняття нульової толерантності до корупції та ухилення від сплати податків, звичних для реформаторів епохи новітньої української державності: « … не треба забувати, що для того щоб бізнес створювався, йому треба давати можливість експериментувати. А експеримент завжди відбувається в тіні. Це треба пам’ятати». 

Розкрити практичне значення цих слів можна на прикладі двох кейсів, які стали відомі цього тижня. 

Перший, стосується партійного проекту «Голос», який журналісти bihus.info, опираючись на матеріали НАЗК, викривають у сумнівному використанні виділених бюджетних коштів: 600 тис. грн на аналітичні звіти, які перед цим публікувала «ОПОРА»; 329 тис грн за переклад закону, який на момент укладання договору вже був у відкритому доступі; 516 тис грн екс-голові державної митної служби Максиму Нефьодову за аналітичне дослідження; 2,5 млн. за півроку оренди офісу на вулиці Грушевського в Києві, в люксовому будинку власником якого є чеський олігарх Томаш Фіала.

Останні два приклади є можна було бвважати лицемірством, враховуючи, що Нефьодов депутат Київської міської ради від цієї ж політичної сили, а пан Фіала не лише фотографується з Міловановим, Вакарчуком, а у період виборчої кампанії, з сімейного бюджету, від імені дружини Наталії Фіали підтримував «партію Голос» «незначними» сумами у понад 1,5 млн грн. Не говорячи про те, що за дивним збігом, цінності цієї партії поділяли ТОПи його компанії Dragon Сapital жертвуючи, за покликом душі.

Перефразовуючи Мілованова, мабуть, ця ситуація є експериментом «малого партійного бізнесу», якому для розвитку потрібно трішки «тіні», а прозорість використання коштів партіями, як частина антикорупційної реформи, повинна поширюватись на «великий партійний бізнесу», рейтинг учасників якого вище статистичної похибки.

Іншим прикладом, менш медійно поширений, але, у принципі пов’язаний з тими ж фігурантами, — це експеримент, під назвою ТОВ «Печерська міжнародна школа». 

Навряд чи Ви побачити цю інформацію на сторінках НВ чи «Української правди», але вона варта уваги не лише вітчизняних ЗМІ чи  правоохоронних органів, але й International Baccalaureate (Міжнародного бакалаврату), адже «Печерська міжнародна школа» була першою в Україні, яка акредитована за програмами «Primary Years Programme», «Middle Years Programme», «Diploma Programme» (від молодших до старших класів). 

В силу особливості послуг, які надає цей заклад, його учнями є понад 300 дітей дипломатів та бізнесменів зі всього світу, які перебувають в Україні. Звісно, що і вартість навчання у цьому закладі задоволення не з дешевих. 

Так, щорічні витрати школи більше 250 млн грн, у той час, як дохід від основного виду діяльності не дотягує й до 50 млн грн. Такий збитковий бізнес не довго б існував, якщо б не щорічна безповоротна фінансова допомога у формі благодійних внесків від ГО «Пі.Ес.Ай» (ЄДРПОУ 37026993), у розмірі понад 200 млн грн. 

Серед членів правління цієї ГО Мунтян Олександр, Фіала Наталія (дружина «мецената, філантропа» з Dragon capital, власника НВ, «Української правди»). Очолює ж ГО «Пі.Ес.Ай» (ЄДРПОУ 37026993) — Гордуз Віталій Анатолійович, одночасно є директором ТОВ «Київська школа економіки та менеджменту» (код ЄДРПОУ 37199602). Так, саме тієї у якій Президентом числиться пан Тимофій Сергійович Мілованов, тепер позаштатний радник глави Офісу Президента Єрмака, голова наглядової ради «Укроборонпрому», а до цього заступник голови Ради Нацбанку. 

Суцільно поважний бомонд, який допомагає, жертвує, які б могли бути питання? 

Найцікавіше, що річні внески (плата) за навчання учня коливаються в межах 24-25 тисяч долларів США, здійснюються не на користь надавача послуги тобто не на користь ТОВ «Печерська міжнародна школа», а на користь саме ГО «Пі.Ес.Ай» (ЄДРПОУ 37026993).

При цьому, усі «високі благодійники» свідомо проводячи оплату на користь ГО фактично втрачають можливості повернути їх у випадку неналежного освітнього процесу, порушення прав їх як замовників, чи їх дітей, адже оплата йде на благодійність, а не конкретну послугу.

Ленур Іслянов, Жеваго Олег, Столар Михайло, Ніконова Іванна, Хомутиннік Віталій, Ющенко Катерина, це далеко не повний перелік відомих прізвищ людей, які стали членами Громадської організації «Пі.Ес.Ай», у різні роки, у залежності від року вступу на навчання дітей чи онуків. 

Тепер давайте поміркуємо, якщо фінансовий результат ТОВ залежить від обсягу благодійних внесків перерахованих ГО на їх рахунок, чи можна говорити про те, що оподаткування цієї ТОВ здійснюється за реальними доходами та реальною вартістю оплачених послуг?

Не можна, адже послуги оплачуються під виглядом благодійних внесків на користь ГО, а ГО у свою чергу перерахує самому навчальному закладу рівно стільки, скільки йому необхідно для покриття видатків на оплату праці працівників та адміністративні потреби. 

Хороша можливість з оптимізації фінансового результату до оподаткування. Так, у 2017-2018 роках отриманий прибуток компанії Печерська міжнародна школа - становив 160-250 тис. грн. Збитки ж у розмірі понад 5 млн зафіксовані у 2019-му. Інша складова, — «система лояльності та зручності» для клієнтів, адже є випадки, коли перекази на користь ГО здійнювали з контрольованих батьками учнів підприємств, тобто з юридичних осіб, що хоч і не на багато, але допомагає мінімізувати податкові зобов’язання і батькам, і їх підприємствам.

Цікаво виходить, коли про високі стандарти, вимоги щодо прозорості, ринкових відносин, рівності, бездоганних морально-ділових якостей та цінностей говорять ті, хто вважає їх недотримання особисто, формою експерименту заради розвитку. 

Так і проситься «Вы не понимаете, это другое».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]