Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2016 03:09

Чому обвал цін на нафту не позначається на вартості бензину?

Юрист, аналітик

Світові ціни на нафту стрімко падають. Так, Brent подешевшав до $ 27,72 за барель, а зняття санкцій з Ірану, за прогнозом експертів, зумовить подальше зниження цін на нафту, яка вже незабаром може коштувати $ 20 і навіть $ 16 за барель.

Світові ціни на нафту стрімко падають. Так, Brent подешевшав до $ 27,72 за барель, а зняття санкцій з Ірану, за прогнозом експертів, зумовить подальше зниження цін на нафту, яка вже незабаром може коштувати $ 20 і навіть $ 16 за барель. 


За повідомленням Bloomberg, у Північній Дакоті ціна на нафту опустилася взагалі нижче $ 0 за барель, і покупці нафти у компанії Flint Hills Resources вимагають від виробника доплати за те, щоб забрати паливо. Тим не менше, в Україні ціна на бензин знижуватися не поспішає, і середня по Україні вартість бензину марки А-95 станом на понеділок, 18 січня, встановлена на рівні 19,49 грн за літр, причому по Київській області вона вища аж на 75 коп.

Вартість нафти в світі падає, а в нас ціни на бензин стабільні. Ось тут у нас справді стабільність, щоправда негативна. Чому має місце така негативна динаміка? Усе просто (і про це відкрито заявляють нафтотрейдери): фактор впливу на ціну, з-поміж іншого, – це зміна в системі оподаткування та сплати акцизів, які відбулися в поточному році, а також курс гривні. Наприклад, сьогодні котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку України на відкритті торгів встановилися на рівні 24,55–24,75. А в «обмінниках», де, як правило, й обмінюють валюту нафтотрейдери в силу обмежувальних заходів НБУ, вартість американського долара впевнено перевалила за 26 грн та наближається до 26,5 грн.

Фактор зниження вартості нафти на ф’ючерсних ринках (контракти на лютий–березень 2016 року) вдало коригуються та вирівнюються фактичним знеціненням гривні.

Крім того, оператори ринку, які постачають бензин та дизельне пальне, вже висловили свою позицію Міністру енергетики та вугільної промисловості України, що аналіз ціни можна здійснити лише по завершенні січня, який завжди характеризується спадом продажів, та після нових поставок імпортних нафтопродуктів. Вони також звертають увагу на структуру ціни бензину, в якій податки та акциз займають більше половини вартості, тому зниження його ціни не може повністю відповідати ціновій тенденції на нафту.

Тим не менше, протягом найближчих двох тижнів певне зниження цін на нафту таки має відбуватися, і Антимонопольний комітет вже отримав доручення від Яценюка напрацювати прозору формулу ціноутворення на нафтопродукти: «Це не адміністративний тиск. Йдеться виключно про економічні передумови зменшення вартості нафтопродуктів на автозаправних станціях. Якщо ціна на нафту на рівні 30 доларів, рахуємо дуже просто: плац, ПДВ, транспорт, акцизи. І таким чином вже сьогодні ми бачимо, що є можливість для певного зменшення цін на нафтопродукти на автозаправних станціях», – запевнив глава Уряду.

Примітно, що в цьому питанні відображається загальна тенденція української економіки: спад вартості сировини на світових ринках є, але він абсолютно не позначається на внутрішніх цінах в Україні. Адже вони формуються в гривні, а вона впевнено й стрімко девальвує. Разом з тим, в будь-якому разі АЗС не працюють собі в мінус, і, якщо перевірити документацію по всьому ланцюжку постачальників та реально порівняти рівень цін на паливо, вони мають бути нижчими, і АЗС все одно отримуватимуть прибуток.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]