Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.09.2015 11:17

Автомобілісти — заручники картельних змов власників АЗС

Юрист, аналітик

У рамках концепції майбутньої податкової реформи, яку впроваджуватиме Міністерство фінансів, автолюбителям доведеться перейти на 5-річний графік поступового наближення ставок акцизного податку до європейського рівня. У результаті, вартість пального має збі

У рамках концепції майбутньої податкової реформи, яку впроваджуватиме Міністерство фінансів, автолюбителям доведеться перейти на 5-річний графік поступового наближення ставок акцизного податку до європейського рівня. У результаті, вартість пального має збільшитися щонайменше на 100%.

В Європі ставки податків на пальне різні й коливаються від 50 до 70 % у кінцевій вартості для споживача. У нас станом на сьогодні податки в ціні бензину становлять 40 %, а дизпалива – 30 %. Розуміючи таку пропорцію, нескладно передбачити, що навіть при нинішньому здешевленні вартості бареля нафти на міжнародних ринках при умові збільшення акцизу та приведення його у відповідність до європейської вартості, ймовірна вартість пального за 5 років збільшиться удвічі, а якщо і вартість нафти за цей час на міжнародних ринках зросте, то кінцева динаміка збільшення буде ще суттєвішою.

Поряд з цим, європейський підхід до оподаткування повинен супроводжуватися і європейським процесом ціноутворення. На жаль, сьогодні в Україні фактично відсутня динаміка зміни ціни на готове пальне, пропорційна зниженню вартості нафти на міжнародних торгових біржах, що триває декілька місяців поспіль. Позиція трейдерів про реалізацію залишків, закуплених за старими цінами, є нерівноцінною, оскільки ці залишки мали б бути накопиченими ще навесні, а в той період жоден з них не ризикував закуповувати значні обсяги через різкі коливання гривні на внутрішньому ринку. На сьогодні це в нас можливо, оскільки відсутній дієвий орган контролю, який дозволяє існувати в Україні неконкурентним змовам власників великих АЗС. За відсутності захисту та регуляторної діяльності з боку державних інституцій, автомобілісти стають заручниками картельних змов бізнес-еліт.

Збільшення цін на пальне неодмінно призведе до зростання вартості пального, що відповідно зумовить подорожчання товарів для населення. Відбудеться це й в разі стягнення доплат із вантажоперевізників, що вже анонсував голова дорожнього департаменту Міністерства інфраструктури Роман Хміль.

Якщо ж ця додаткова сплата сприятиме істотному поліпшенню стану дорожнього покриття в країні, можна вважати, що споживачі погодяться перенести її на вартість товарів, що вони купують. Адже, за даними міністерства, наразі 75 % зборів від паливного акцизу по Україні приносять водії легкового транспорту та автобусів. У той же час 80% збитків дорогам завдають вантажівки вагою від 12 до 40 тонн. Проте цікаве інше. В Мінінфраструктури таку доплату позиціонують як альтернативу підвищенню акцизу на бензин для всіх. Дивно, що там не в курсі планів Міністерства фінансів переглядати акцизні ставки на бензин та дизельне паливо.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]