Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.08.2015 14:01

Тариф на природний газ для промислових споживачів мав зменшитись

Юрист, аналітик

Щотижневі електронні торги форвардними контрактами на постачання природного газу – перший крок на шляху до формування ринку природного газу. І, завдяки новим умовам, граничний тариф на природний газ для промислових споживачів має бути зменшений.

Щотижневі електронні торги форвардними контрактами на постачання природного газу – перший крок на шляху до формування ринку природного газу. І, завдяки новим умовам, граничний тариф на природний газ для промислових споживачів має бути зменшений.

Норми закону розглядають газ як товар, за наявності якого у власності продавець може виходити на товарну біржу (чи укладати прямі контракти зі споживачами), пропонувати свій лот, а покупці (найімовірніше, на початкових стадіях це будуть великі промислові споживачі) – викуповувати цей товар за цінами, які відповідають ринковій кон’юнктурі в тому числі на міжнародних біржах. В електронних торгах зможуть вільно брати участь як іноземні, так і внутрішні трейдери, постачальники.

За результатами вже проведеного аукціону учасники зійшлися на ціні, що менша граничного розміру тарифу для промислових споживачів більш ніж на 1300 грн (на липень НКРЕКП встановила максимум у розмірі 6600 грн за тисячу кубів).

Відповідно до норм Закону «Про ринок природного газу», регулятор має аналізувати ситуацію на ринку газу та робити відповідні коригування при встановленні тарифів. Якби Нацкомісія вже сьогодні дотримувалася цих норм, цілком закономірно, що в майбутньому має бути зменшений граничний тариф на природний газ для промислових споживачів.

Залучення іноземних трейдерів зменшить необхідність закупівлі газу для потреб промисловості безпосередньо НАК «Нафтогаз України», оскільки відносини набудуть виключно ринкового характеру – покупець (споживач) і продавець (трейдер, видобувач). Це в свою чергу дозволить знизити навантаження на валютні резерви НБУ, зменшити необхідність державних дотацій та, відповідно, скоротити видаткову частину державного бюджету України.

Поряд з цим, всупереч ринковим правилам ціноутворення, НКРЕКП зберегла тариф для промислових споживачів на серпень 2015 року на рівні 6 600 грн за 1000 м?. Такі дії можна розглядати або як спосіб загнати промисловість на аукціони, або ж дії регулятора мають на меті забезпечити монополіста НАК «Нафтогаз України» додатковими фінансовими ресурсами, за рахунок промисловості.

Ринок газу розглядається сьогодні тільки в розрізі промислових споживачів, гарантованим постачальником для населення поки що залишиться НАК. У цьому контексті важливо зазначити, що не буде підстав зменшувати ціни на природний газ для населення, оскільки нівелюється поняття газу імпортного та національного видобутку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]