Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.01.2019 10:45

Людина, яка вірить у тебе

Юрист, голова Ліги захисту прав жінок "Гармонія рівних"

Що таке менторство і як воно може вас змінити

«Завдання лідера у тому, щоб було більше лідерів, а не в тому,

щоб було більше тих, хто слідує за лідером»,

Ральф Нейдер


Справжній вчитель той, хто допоможе тобі стати самим собою. У багатьох з нас зерна талантів та здібностей гинуть в несприятливому середовищі. Невблаганний годинник з кожним роком залишає нам все менше часу на їх реалізацію. На нас тиснуть міфи, стереотипи, штампи та кліше. Особливо це стосується жінок, яких часто виховують у вузькому руслі можливостей. Крок вправо чи крок вліво викликає різке несприйняття оточуючих.

Але якщо є бажання вирватись з “гендерного гетто”, опанувати нові якості, вміння та професійні навички, поруч потрібна людина, яка змусить повірити в себе. Саме такий наставник або ментор буде не просто вчителем, але надихаючим власним прикладом добрим товаришем.

Сьогодні жіноче менторство набуває все більшої популярності. До нього вдаються як молоді дівчата, які роблять перші кроки в самореалізації, так і старші жінки, які прагнуть змінити своє життя. Й тут важливо не помилитись і обрати правильну наставницю.

12-14 листопада Ліга захисту прав жінок в рамках Академії дівочого лідерства «Grow Up» провела триденний інтенсивний курс навчання для 15-ти дівчат з вразливих соціальних груп. Але на цьому наша взаємодія не завершилась. Усі бажаючі отримали менторську підтримку тренерів та тренерок. Їхня мета – зробити так, щоб лідерські проекти учасниць рано чи пізно втілились в життя, щоб вони не пали духом, а докладали постійних зусиль заради досягнення мети.

Цей досвід був корисним і для мене особисто. Він допоміг сформулювати пять характеристик відмінного ментора, якого варто обрати якщо бажаєш позитивних змін.

  • Ця людина надихає. Наставник дає потужний стимул позитиву й оптимізму, змушує повірити у себе не лише словами, але й через власний приклад.

  • Ця людина є глибоким психологом. Вона знає що сказати в потрібний момент, як подолати невпевненість, депресію чи відчай, як розвернути вас світогляд на 150 градусів, вивести із зони сутінків на світлу сторону життя.

  • Ця людина змушує професійно зростати. Ментор є відмінним фахівцем своєї справи й здатен буквально на пальцях пояснити складні речі підопічному. Не лише пояснити, але й зацікавити, змусити заглибитись в ту сферу, яку вони разом вивчають.

  • Ця людина живе з вами одним життям. Менторство передбачає відмінний від шкільного чи вузівського навчання формат, де викладач відбув повинність та й пішов. Тут все якраз навпаки – наставник постійно цікавиться життям підопічного, проводить поруч максимально багато часу та стає близькою людиною. Адже по-справжньому, не знаючи свого учня, важко давати йому якісь дійсно вартісні поради.

  • Ця людина вірить в тебе й переживає за тебе. Вона зацікавлена в якісних змінах в житті підопічного, адже вклала в це частку своєї душі й тому позитивний результат сприймає як особисту перемогу.

Такий ідеальний тип менторства не зустрінеш на кожному кроці. Але мені особисто пощастило зустріти саме таких жінок на своєму шляху.

Явище менторства лише набирає популярності в Україні. З часом справжніх наставниць та менторок ставатиме все більше, а їх кількість неодмінно переросте в якість. Найважливіше, що наставниці з великої літери можуть змінити життя тисяч жінок, а вони, в свою чергу, зможуть вплинути на інших. Так формується нерозривний зв’язок поколінь, що дозволяє накопичувати та передавати досвід.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]