Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.08.2015 15:57

Як оскаржити розмір матеріальної шкоди, розрахований СК

Адвокат, керівник юридичного департаменту компанії "АЛЕКС КОНСАЛТИНГ ГРУП"

Наразі, питання відшкодування шкоди завданої в наслідок дорожньо-транспортної пригоди у зв'язку із пошкодженням автомобіля є досить актуальним.

Основначастина автомобілістів укладає зістраховими компаніями поліси обов'язковострахування цивільно-правовоївідповідальності. На сьогодні страховасума (ліміт відповідальності страховиська)становить - 50 000, 00 грн. Це та сума в межахякої власник пошкодженого автомобіля— потерпіла внаслідок ДТП особа, можеочікувати страхове відшкодування відстрахової компанії, що застрахувалавідповідальність винуватця ДТП.

Однак,Закон України “Про обов'язкове страхуванняцивільно-правової відповідальностівласників наземних транспортнихзасобів”, який регулює відносини, щодопорядку здійснення страховоговідшкодування за винуватців ДТП, міститьспеціальні умови визначення розмірустрахового відшкодування.

Вищевказанимзаконом визначено, щоузв'язку з пошкодженням транспортногозасобу, страховикомвідшкодовуютьсявитрати, пов'язані з відновлювальнимремонтом транспортного засобу зурахуванням зносу, розрахованого упорядку, встановленому законодавством.

Длявизначення вартості відновлювальногоремонту та коефіцієнту зносу деталейавтомобіля, страхові компанії замовляютьу оцінювачів (суб'єктів оціночноїдіяльності) проведення оцінки. Враховуючи,що необхідні розрахунки такіоцінювачі проводятьв інтересах страхових компаній, доситьчасто, виходить, що сума страховоговідшкодування визначена страховою єзначнозанижена танедостатнядля відновлення пошкодженого автомобіля.

Вситуації коли потерпіла особа незгодназ визначеним страховою компанієюрозміром страхового відшкодування тавартість відновлювального ремонту,постає питання, як оскаржити розрахункистраховика, та отримати реальний розмірстрахового відшкодування для відновленняавтомобіля.

Наведемоможливі варіанти, привикористанні яких, можнаоскаржитивисновкиавтотоварознавчогодослідження,проведеногона замовлення страхової компанії:

1.Замовлення рецензування оцінки, щопроводилась на замовлення страховика.

Згідноположень ст. ст. 4, 12, 13ЗаконуУкраїни “Прооцінку майна, майнових прав та професійнуоціночну діяльність в Україні” пп.62-67 Національного стандарту №1 “Загальнізасади оцінки майна та майнових прав”перевіркадотримання вимог нормативно-правовихактів з оцінки майна під час проведенняоцінки здійснюється шляхом рецензуваннязвіту про оцінку майна.

Рецензуваннязвіту про оцінку майна (акта оцінкимайна) може виконуватиоцінювач, який має не менш ніж дворічний досвідпрактичної діяльності з оцінки майна,експертніради,щоспеціально створені саморегулівними організаціями оцінювачів з метоюконтролю за якістю оцінки майна,якапроводиться оцінювачами - членамисаморегулівної організації, оцінювачі, які маютьне менш ніж дворічний досвід практичноїдіяльності з оцінки майна та працюютьу Фонді державного майна України, атакож інших органах, зазначених у статті5 цього Закону.

Рецензування полягає у неупередженому об'єктивномурозгляді оцінки майна особою, яка немає особистої матеріальної або іншоїзаінтересованості в результатах такоїоцінки, відповідно до напряму таспеціалізації її кваліфікаційногосвідоцтва.

За результатами своєї роботи рецензентготує рецензію у письмовій формі, якускріплює підписом. Рецензія не повиннамістити власного висновку про вартістьоб'єкта оцінки. Будь-які судження провартість об'єкта оцінки, виражені угрошовій формі, можуть відображатисярецензентом виключно у формі звіту прооцінку майна, складеному у повній формівідповідно до вимог національнихстандартів.

2. Зверненнядо Фонду державного майна України

Відповіднодо п. 1 ч. 1 ст. 20 Закону України “Прооцінку майна, майнових прав та професійнуоціночну діяльність в Україні»Сертифікатоцінювачаможе бути анульовано Фондомдержавного майна Українивиключно з таких підстав: за наявностіпорушень вимог цього Закону та іншихнормативно-правових актів з оцінкимайна, виявленихшляхом рецензування,які призвели до визнання неякісноюоцінки майна, проведеної суб'єктомоціночної діяльності - суб'єктомгосподарювання, або оцінювачами, які працюють у його штатному складі.

3.Подання позову до суду на суб'єктаоціночної діяльності.

Відповіднодо п. 3 ч. 1 ст. 20 Закону України “Прооцінку майна, майнових прав та професійнуоціночну діяльність в Україні»Сертифікат можебути анульовано Фондом державного майна Українивиключно з таких підстав: набраннязаконної сили двома і більше судовимирішеннями, якимибуло задоволено позови до оцінювачів(суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання), пов'язані зпроведенням ними неякісної оцінки.

4.Замовлення альтернативної оцінкирозміру матеріальної шкоди, зверненняз позовом до суду про стягнення страховоговідшкодування та ініціювання пере судомпро проведення судової експертизи. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи