Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.08.2015 15:57

Як оскаржити розмір матеріальної шкоди, розрахований СК

Адвокат, керівник юридичного департаменту компанії "АЛЕКС КОНСАЛТИНГ ГРУП"

Наразі, питання відшкодування шкоди завданої в наслідок дорожньо-транспортної пригоди у зв'язку із пошкодженням автомобіля є досить актуальним.

Основна частина автомобілістів укладає зі страховими компаніями поліси обов'язково страхування цивільно-правової відповідальності. На сьогодні страхова сума (ліміт відповідальності страховиська) становить - 50 000, 00 грн. Це та сума в межах якої власник пошкодженого автомобіля — потерпіла внаслідок ДТП особа, може очікувати страхове відшкодування від страхової компанії, що застрахувала відповідальність винуватця ДТП.

Однак, Закон України “Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”, який регулює відносини, щодо порядку здійснення страхового відшкодування за винуватців ДТП, містить спеціальні умови визначення розміру страхового відшкодування.

Вищевказаним законом визначено, що у зв'язку з пошкодженням транспортного засобу, страховиком відшкодовуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством.

Для визначення вартості відновлювального ремонту та коефіцієнту зносу деталей автомобіля, страхові компанії замовляють у оцінювачів (суб'єктів оціночної діяльності) проведення оцінки. Враховуючи, що необхідні розрахунки такі оцінювачі проводять в інтересах страхових компаній, досить часто, виходить, що сума страхового відшкодування визначена страховою є значно занижена та недостатн я для відновлення пошкодженого автомобіля.

В ситуації коли потерпіла особа незгодна з визначеним страховою компанією розміром страхового відшкодування та вартість відновлювального ремонту, постає питання, як оскаржити розрахунки страховика, та отримати реальний розмір страхового відшкодування для відновлення автомобіля.

Наведемо можливі варіанти, при використанні яких, можна оскарж ити висновк и автотоварознавчо го дослідження , проведеного на замовлення страхової компанії:

1. Замовлення рецензування оцінки, що проводилась на замовлення страховика.

Згідно положень ст. ст. 4, 12, 13 Закону України “ Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні” пп. 62-67 Національного стандарту №1 “Загальні засади оцінки майна та майнових прав” перевірка дотримання вимог нормативно-правових актів з оцінки майна під час проведення оцінки здійснюється шляхом рецензування звіту про оцінку майна.

Рецензування звіту про оцінку майна (акта оцінки майна) може виконувати оцінювач, який має не менш ніж дворічний досвід практичної діяльності з оцінки майна, експертні ради, що спеціально створені саморегулівними організаціями оцінювачів з метою контролю за якістю оцінки майна, яка проводиться оцінювачами - членами саморегулівної організації, оцінювачі, які мають не менш ніж дворічний досвід практичної діяльності з оцінки майна та працюють у Фонді державного майна України, а також інших органах, зазначених у статті 5 цього Закону.

Рецензування полягає у неупередженому об'єктивному розгляді оцінки майна особою, яка не має особистої матеріальної або іншої заінтересованості в результатах такої оцінки, відповідно до напряму та спеціалізації її кваліфікаційного свідоцтва.

За результатами своєї роботи рецензент готує рецензію у письмовій формі, яку скріплює підписом. Рецензія не повинна містити власного висновку про вартість об'єкта оцінки. Будь-які судження про вартість об'єкта оцінки, виражені у грошовій формі, можуть відображатися рецензентом виключно у формі звіту про оцінку майна, складеному у повній формі відповідно до вимог національних стандартів.

2. Звернення до Фонду державного майна України

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 20 Закону України “ Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» Сертифікат оцінювача може бути анульовано Фондом державного майна України виключно з таких підстав: за наявності порушень вимог цього Закону та інших нормативно-правових актів з оцінки майна, виявлених шляхом рецензування, які призвели до визнання неякісною оцінки майна, проведеної суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання, або оцінювачами, які працюють у його штатному складі.

3. Подання позову до суду на суб'єкта оціночної діяльності.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 20 Закону України “Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» Сертифікат може бути анульовано Фондом державного майна України виключно з таких підстав: набрання законної сили двома і більше судовими рішеннями, якими було задоволено позови до оцінювачів (суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання), пов'язані з проведенням ними неякісної оцінки.

4. Замовлення альтернативної оцінки розміру матеріальної шкоди, звернення з позовом до суду про стягнення страхового відшкодування та ініціювання пере судом про проведення судової експертизи. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]