Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2015 16:19

Оценка земли при наследовании - экспертная или нормативная?

Сталкиваясь с наследованием земли, как показывает практика, люди часто получают проблему на ровном месте. Нотариусы требуют указывать стоимость земли исходя из нормативной оценки, что в случае отсутствия льгот по НДФЛ приводит к избыточному налогообложени

На первый взгляд вопрос несложный, но как показывает практика, вызывает споры. Найти практику разрешения таких споров в судебном порядке не получилось, но сейчас интересно нормативное регулирование вопроса.

Итак, имеем ситуацию - принятие наследства наследником третьей очереди, либо наследником по завещанию, не являющимся близким родственником.

Что нам говорит Налоговый кодекс?

174.3. Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

174.4. Нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчення договорів дарування в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку.

Вроде бы все ясно. Но не все так просто. Стоимость имущества нужно каким-то образом определить. Объективных пути есть два - экспертная оценка рыночной стоимости и нормативная денежная оценка.

Казалось бы, логично оценивать именно рыночную стоимость, так как наследник получает именно рыночный эквивалент стоимости имущества в деньгах, если будет продавать такое имущество. При этом на сегодня не редкость такая ситуация, когда нормативная денежная оценка гораздо выше рыночной стоимости. Так как нотариусы крайне не любят брать на себя ответственность за что-то, то естественно, в случае, где потенциально наследник должен заплатить больше налогов, и потенциально фискалы могут предъявить, в том числе и нотариусу, претензии по поводу занижения базы налогообложения - стоимости наследства, нотариусы выбирают менее проблемный для себя вариант, и настаивают на более высокой цифре оценки - нормативной.

С одной стороны, для всех проще заплатить больше налогов и спать спокойно, но с другой стороны, если ты не должен платить эти несколько (?) тысяч гривен лишних, то зачем их платить?

В сфере оценки есть два закона, которые касаются этого вопроса.
Закон "Об оценке имущества..." гласит следующее":

Стаття 7. Випадки проведення оцінки майна
.....
Проведення оцінки майна є обов'язковим у випадках:
......
оподаткування майна згідно з законом, крім випадків визначення розміру податку при спадкуванні власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою;
{ Абзац восьмий частини другої статті 7 із змінами, внесеними згідно із Законами N 1255-IV
( 1255-15 ) від 18.11.2003, N 1709-VII ( 1709-18 ) від 20.10.2014; в редакції Закону N 71-VIII ( 71-19) від 28.12.2014 }

Вроде ясно написано, что при налогообложении имущества, кроме наследования с нулевой ставкой НДФЛ, обязательно проведение экспертной оценки, ибо этот закон регулирует именно профессиональную оценочную деятельность.

Но у некоторых нотариусов есть мнение, что нужно руководствоваться не этой нормой, а нормой из Закона "Об оценке земель", который якобы является специальным в данном случае, так как говорит об оценке земельных участков.

ч.5 ст.5 этого Закона гласит буквально следующее:

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні (крім випадків спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом (як випадків спадкування ними за законом, так і випадків спадкування ними за заповітом) і за правом представлення, а також випадків спадкування власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою) та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.


Отсюда вопрос, где, в этом законе речь идет о налогообложении наследства? О госпошлине да, но не об НДФЛ. При этом, речь идет о некоем определении размера госпошлины при наследовании, хотя с марта 2009 года, при выдаче свидетельства о праве на наследство, используется исключительно фиксированная ставка - 2 необлагаемых минимума.  До этого, действительно была ставка - 0,5 % от стоимости наследства. Но Декрет о госпошлине менялся по этому поводу в 2009 году, а норма в Законе об оценке земель менялась после этого дважды - в 2012 и в 2014 году. И нестыковка с госпошлиной осталась.

Возможно, многие нотариусы просто по инерции плывут со старой редакцией нормативных актов, не соотнося их содержание между собой. Потому что, на сегодня, в этом законе речь вроде бы и о наследстве, и о налоге (земельном, правда(!), и о госпошлине. Но все вместе совершенно не о том.

Заметим, что нотариусы не одиноки в следовании за течением.
САМ Фонд госимущества, в своем письме от 06.03.2014 г. № 10-36-2493, говорит буквально следующее:

Згідно з статтею 13 Закону України "Про оцінку земель" з метою визначення розміру державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок як самостійного об'єкта цивільних правовідносин, згідно із законом проводиться нормативна грошова оцінка земельних ділянок. Таким чином, для цілей оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину земельної ділянки як самостійного об'єкта цивільних правовідносин, використовується результат нормативної грошової оцінки такої земельної ділянки, який відповідно до статті 20 Закону України "Про оцінку земель", оформлюється витягом з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Господа из ФГИУ, очевидно не знакомы с законами формальной логики. Иначе как объяснить такой вывод из такой посылки? Я не знаю.

На сайте ГФС удалось найти следующую позицию в разъяснениях:

 З урахуванням норм ст.5 та ст.13 Закону України «Про оцінку земель» з метою оподаткування вартості земельної ділянки як об’єкта подарунку (спадщини) застосовується оціночна вартість, яка визначається за допомогою експертної грошової оцінки земельної ділянки.

Соответственно, можно сделать очередной вывод о качестве нормотворчества в нашем законодательстве, а также качестве разъяснительной работы профильных органов. На удивление, позиция ГФС в данном случае правильная. А вот позиция ФГИУ и многих нотариусов - нет.

Хотя ГФС в одном из писем (от 25.12.2013 г. N 20795/5/99-99-17-03-03-16)
 на эту же тему стыдливо замечает:
......
Правові засади здійснення оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності в Україні, її державного та громадського регулювання, забезпечення створення системи незалежної оцінки майна з метою захисту законних інтересів держави та інших суб'єктів правовідносин у питаннях оцінки майна, майнових прав та використання її результатів визначено Законом України від 12.07.2001 N 2658-III "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (далі - Закон N 2658).
.....
Відповідно до ст. 3 Закону N 2658 оцінка, зокрема, майна - це процес визначення їх вартості на дату оцінки за процедурою, встановленою нормативно-правовими актами, зазначеними в статті 9 цього Закону, і є результатом практичної діяльності суб'єкта оціночної діяльності. Процедури оцінки майна встановлюються нормативно-правовими актами з оцінки майна.

Проведення оцінки майна є обов'язковим у випадку оподаткування майна згідно з законом (ст. 7 Закону N 2658).

.......
Водночас, відповідно до ст. 24 Закону N 2658 органом державної влади, який здійснює державне регулювання оціночної діяльності в Україні, є Фонд державного майна України. Разом з тим, Фонд державного майна України забезпечує широке інформування суспільства з питань оціночної діяльності, стану та особливостей ціноутворення на майно та майнові права в Україні.


Таким образом, если вы наследник земельного участка, и не имеете права на нулевую ставку обложения НДФЛ, не поленитесь, напишите запрос для получения индивидуальной налоговой консультации в орган ДФС по месту своей регистрации. Так будет всем спокойнее.

Можно обсудить тут.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]