Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2021 17:29

Коучинг як інноваційний метод навчання керівників та розвитку бізнесу

Executive coach, PCC ICF, підприємниця

Що таке коучинг керівників і чи зробить він вас успішним у довгостроковій перспективі?

Коучинг керівників (executive coaching) - це більше, ніж просто ділове модне слово. У сучасному вимогливому, конкурентному світі бізнесу executive coaching є цінним інструментом для розвитку особистості керівників та зростання компанії. 

Що таке executive coaching і чи зробить він вас успішним у довгостроковій перспективі?

«Еxecutive coaching – організаційне втручання, робота при якому будується в рамках контракту, по заздалегідь узгодженим темам. Коучинг, як і програми МВА або залучення бізнес консультантів, допомагає розвивати лідерські компетенції, проте діє на іншому рівні, оскільки є певні близькі стосунки між коучем і клієнтом. Взаємодія відбувається на більш глибокому особистому рівні і тому результати розкриваються на іншому рівні» - визначення професора Еріка де Хаана, керівника центру коучингу, ASHRIDGE / Hult International Business School (Великобританія) та професора розвитку організаційного коучингу Vu University (Нідерланди), автора 150 статей та 11 книг. Якщо лідер вже пройшов хорошу МВА програму і у нього є потужний управлінський і лідерський інструментарій, але з іншого боку є досвід і розуміння, що звичними методами він не може довгий час вирішити певний ряд завдань/проблем: наприклад, запуск нових проектів або доведення ідей до успішної реалізації, залучення та утримання талановитих співробітників, команда не настільки ефективна, як того хотілося б, це як раз відмінна ситуація, коли варто спробувати  коучинг і знайти інший підхід для досягнення цілей або зрозуміти, що заважає в поточному підході і що слід змінити. 

У неформальному визначенні – це професійні стосунки, які призводять до того, що керівник завдяки коучинговому партнерству опинитися там, де бажаєте бути! Співпраця з професійним коучем допомагає розвинути лідерські навики керівника та підвищити ефективність управління. 

Як це працює?

Коучинг - це особливий стиль навчання. Ідея полягає в тому, що клієнт активно бере участь у процесі "змін", що призводить до довготривалих результатів. Більше того, об’єктивна інша сторона, така як професійний коуч, забезпечує перспективу, фокус та відкритий зворотній зв'язок, яких бізнес партнери, колеги та співробітники надати не можуть. Коучинг починається з процесу дослідження. Коуч співпрацює з вами, щоб обговорити ваші цілі та визначити ваші сильні сторони та сфери, які потребують розвитку. Як тільки вони будуть визначені, буде заплановано та здійснено напрямок дій. Стійкі результати можливі за рахунок довготривалих коучингових відносин від трьох до дванадцяти місяців в залежності від запиту та очікувань клієнта. Коучинг дає змогу працювати над своїм розвитком, одночасно виконуючи повсякденне ведення бізнесу. 

Навіщо наймати коуча?

Якщо ви досвідчений, нещодавно підвищений або навіть потенційний майбутній керівник, вам буде корисний коучинг. Підтримання бізнес процесів та щоденне вирішення операційних завдань, ймовірно, залишає вам мало часу для зосередження на власному розвитку; коучинг дає вам таку можливість і, як результат, приносить користь вашому бізнесу в цілому. Бізнес це не тільки цифри. Це про людське обличчя. Чим вище лідер, тим менше менеджменту і більше психології. Процеси, які відбуваються в команді - це завжди проекція процесів, які всередині особистості лідера. Якщо ви адепт думки, що особисті зміни або вдосконалення принесуть користь зростанню вашої компанії, executive coaching допоможе вам стати на шлях успіху та побудувати компанію майбутнього – гнучку, об’єднуючу, орієнтовану на розвиток команди. Сучасний бізнес як ніколи потребує коучинг як потужний ресурс для здійснення управлінських стратегій нового формату, адже процвітатимуть лише ті компанії, які орієнтовані на людей та вміють працювати з потенціалом окремих особистостей та команд в цілому. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]