Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.04.2021 14:01

Повертаємо круїзи Дніпром!

Ексголова Черкаської ОДА

Річкові прогулянки — популярна туристична розвага у більшості країн світу. Ринок круїзів річками та морем зростав у Європі та світі на 15-20% щорічно до 2020 року.

Річкові прогулянки — популярна туристична розвага у більшості країн світу. Ринок круїзів річками та морем зростав у Європі та світі на 15-20% щорічно до 2020 року.

Були круїзи популярні та доступні й в Україні, але скрутні економічні часи їх майже знищили.

В Україні є річки та є місця, які варто поєднати у цікаві для туристів маршрути. Черкащина, наше всеукраїнське #МісцеCили, володіє, мабуть, найвідомішим та найперспективнішим таким маршрутом — Київ–Канів–Київ. Це моя мрія — запустити річковий транспорт із Києва до Канева та Черкас.

Нещодавно ми провели зустріч із Державним агентством розвитку туризму, які хочуть запустити пілотний річковий проєкт «Київ-Канів», залучивши до нього туроператорів, інвесторів, іноземних партнерів та вітчизняного виробника для створення нових кораблів. 

Ми такі перевезення розглядаємо не окремо, а в комплексі: ми сьогодні в Каневі будуємо Шевченківський культурний центр, ми створюємо в Каневі річкові перевезення, ми робимо в Каневі ремонт дороги, створюємо культурно-туристичний простір.

Тим більше, що із наступного року набуває сили закон "Про внутрішній водний транспорт", співавтором якого я є. Закон передбачає повну лібералізацію ринку та імплементацію норм ЄС в українське законодавство. І саме Черкащина має бути одним із трендсеттерів розвитку водного транспорту. Із наступного року почнеться фінансування річки. Мова йде про ремонт шлюзів, днопоглиблення та інші технічні роботи. До цього моменту вже потрібно готуватись та напрацьовувати реальні проєкти. 

Дистанція маршруту запланована у 130-140 кілометрів, при цьому розглядається формат прогулянкового рейсу із програмою як на один день, так і на два дні. Також у стадії розрахунків і тип кораблів, яким планують перевозити туристів — від прогулянкових містких (100-200 осіб) зі швидкістю до 30 км/г, до — швидкісних «ракет» (59-73 особи) зі швидкістю до 60 км/г. В залежності від типу відпочинку, харчування та часу у дорозі буде формуватися й остаточна ціна для туриста.

Але я бачу серйозну налаштованість Держтуризму на створення якісного продукту.

Планується надання кейтерінгу під час подорожі, створення інтерактивного відеоконтенту для екранів під час подорожі, забезпечення wifi, сплата картою.

Черкаська область готова зацікавити інвесторів та операторів, надавши їм усю необхідну локальну інфраструктуру. 

Уже знайдені 2 «ракети», поки єдиний реальний варіант спроби відновлення перевезень. Тривають переговори, щоб інвестор погодився на такий «пілотний» проєкт, і з літа зміг би його запустити.

Держава б, своєю чергою, мала врахувати у Стратегії розвитку внутрішнього водного транспорту України інфраструктурні потреби Черкащини. На сьогодні це — розчищення русла та поглиблення дна Дніпра, проведення берегоукріплення в потрібних місцях.

Окрім розвитку туристичного потенціалу Дніпра та прилеглих до маршруту територій, розвиток річної інфраструктури також дасть можливість розвивати й транспортування. А це — розвиток логістики, створення робочих місць, збільшення обсягів перевезень областю. Також це дасть поштовх розвиткові суднобудівної галузі.

Тобто, запуск навіть кількох кораблів відкриє простір для великих змін на Дніпрі та Черкащині!

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]