Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.05.2021 11:54

Що означають знаки © та ℗?

Адвокатка, патентна повірена України, СЕО патентно-юридичної студії "BLACK&WHITE"

Знаки охорони авторських та суміжних прав.

Задачка складніше – що означають загадкові символи © и ℗?

На справді вони з тієї ж «опери», що і  ® та ™, символи © і ℗ - це знаки охорони об’єктів інтелектуальної власності. Але вже інших об’єктів.

© – знак охорони авторських прав або «Copyright».

Напевно ви часто зустрічали його в Інтернеті у кінці посту, пісні, книги, програми. Виглядає це так: © + автор + рік першої публікації. Наприклад, © Сєроштан, 2021

℗ – символ охорони суміжних прав.

Одразу постає питання: а що таке суміжні права? Щоб не цитувати законодавство, спробую пояснити простими словами. Це права, які тісно пов’язані із авторськими. І які часто забувають «очистити», тобто взяти дозвіл на використання.

Наведу приклад: у пісні є автор слів та автор музики – це авторські права. А ось права виконавця та виробника фонограми – це вже суміжні права.

Правовласники можуть ставити ці попереджувальні знаки поруч зі своїми творами, а можуть і не ставити. Навіть якщо знак не стоїть, це ніяк не відміняє їх прав на цей твір. Знаки © и ℗ – спосіб ще раз нагадати «хто в хаті  господар».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]