Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.09.2021 14:45

Як перевірити бізнес перед інвестуванням своїми руками. Гігієнічний мінімум у 10 кроків

Адвокат, експерт в консалтингу малого і середнього бізнесу

Загрози для інвестора різноманітні: шахрайство з боку власників, банкрутство компанії, невиплата обіцяних дивідендів тощо.

Один з найбільш прибуткових та водночас ризикових видів інвестицій – вкладення в бізнес. Загрози для інвестора різноманітні: шахрайство з боку власників, банкрутство компанії, невиплата обіцяних дивідендів тощо.   

Як зменшити ці ризики? Для цього перед інвестуванням бізнес має пройти всебічну перевірку – так званий «Due Diligence». Її обов’язковою частиною є юридичний аудит. Найкраще довірити цю справу кваліфікованому та досвідченому юристу, який має доступ не лише до відкритих даних, а й зможе неупереджено перевірити об’єкт майбутніх інвестицій та винести правильні судження з приводу отриманої інформації. 

Проте частину корисної інформації ви можете отримати власними силами.  

З цієї статті ви дізнаєтесь, як самостійно перевірити юридичні «підводні камені» бізнесу до того як інвестувати в нього кошти.  

Аналізуємо судові справи

Вивчення судових справ може показати факти скоєних посадових злочинів або причетності до них власників бізнесу. Можуть бути й інші правопорушення, що вказують на негативну поведінку особи. Наприклад, численні штрафи за п’яну їзду або притягнення до кримінальної відповідальності за нанесення тілесних ушкоджень.  

Це все свідчить про нестабільну поведінку потенційного компаньйона. Тож постає питання, чи потрібне вам таке партнерство.   

Аналіз судових справ також видає:

- наявність процедур припинення та банкрутства;

- визнання угод недійсними або кримінальні справи з підробки документів;

- внутрішньокорпоративні конфлікти, що є ознакою майбутнього рейдерства;

- наявність боргу перед наявними бізнес-партнерами та інші ризики ділових стосунків. 

Для вивчення судових справ надійніше залучити юриста, адже його досвід дозволить зробити правильні висновки та вберегти вас від проблем. 

Вивчаємо пов’язані з бізнесом організації або групи

Підприємство може прямо або опосередковано належати до групи компаній або осіб, що мають негативну ділову репутацію. Наприклад, вони пов’язані з численними кримінальними справами, гучними конфліктами тощо. Олігархічні структури і привладні особи також є ризик фактором, адже в разі конфлікту з ними дуже важко «воювати» через значну «ресурсну базу».

Досліджуємо учасників та бенефіціарів

Нерідко власник компанії та бенефіціар – різні особи. Важливо перевірити їх обох. Зверніть увагу на їх проблеми в інших сферах бізнесу або з іншими компаніями. Це покаже загальну тенденцію та дозволить спрогнозувати проблему, що можуть виникнути у вашому партнерстві. 

Перевіряємо майно

Якщо у власності компанії або бізнес-партнера немає землі, квартир та навіть авто – це поганий знак. Це означає, що у випадку проблем ви нічого з нього не отримаєте. З цією метою підприємці іноді спеціально оформлюють все майно на родичів.Коли я отримую таку інформацію з відкритих реєстрів, обов’язково попереджаю клієнта про ризики партнерства з таким компаньйоном. 

При перевірці нерухомого майна також можна знайти арешти, а в закритих реєстрах – навіть старі архівні записи про наявність іншого власника!  

Аналізуємо згадування в ЗМІ

Відомо, що журналістика – це четверта гілка влади. Однозначно є сенс звернути увагу на негативні повідомлення в ЗМІ та поставити відповідні питання партнеру. 

Моніторимо податкові та інші держреєстри 

Де варто шукати інформацію щодо компанії:

- Реєстр великих платників податків;

- Реєстр «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера»;

- Реєстр платників акцизного податку;

- Реєстр платників ПДВ;

- Реєстр платників Єдиного податку;

- Реєстр боржників. 

З цих даних ви зможете зробити висновок про податкову політику підприємства та наявність або відсутність боргів, що також буде свідчити про фінансовий стан компанії. 

Дивимося фінансові звіти

Якщо ваш об’єкт інвестицій – акціонерне товариство або інша публічна компанія, то щодо нього мають бути відкриті дані про фінансові звіти минулих періодів. Знайдіть їх та уважно проаналізуйте.  

Перевіряємо участь у тендерах

Це може бути як позитивним, так і негативним фактором. З одного боку, це може свідчити про ділову активність, а з іншого – привертає додаткову увагу контролюючих органів. Адже виконання державних замовлень за бюджетний кошт підлягає моніторингу з боку держави.  

Шукаємо виконавчі провадження

Наявність виконавчих проваджень свідчить про потенційні арешти рахунків та майна компанії. По-перше, це може заблокувати діяльність бізнесу. По-друге, це говорить про негативний юридичний «бекграунд» компанії.  

Досліджуємо історію змін юридичної особи 

Якщо за останні три роки компанія часто змінювала керівників або засновників –  це ознака так званих «перекидок».  Це створює високий ризик рейдерських або податкових злочинів.  

Пам’ятайте, що повноцінну всебічну перевірку компанії варто довірити юристу, що спеціалізується на Due Diligence. По-перше, це суттєво економить ваш час –  не потрібно самостійно збирати «досьє» на компанію. По-друге, це зводить нанівець ризик недоотримати важливу інформацію та в майбутньому втратити гроші. Звичайно, будь-яка інвестиція може бути невдалою, але за підтримки юриста ви знижуєте свої ризики і захищаєте себе від шахраїв та проблемних об’єктів.      

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]