Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2013 23:42

Судовий контроль за виконанням рішення суду у адміністративних справах

легше вереблюду пройти через ігольне ушко, аніж громадянину дотриматись строків, що предбачені у ч. 11 ст. 267 КАС України

Я не знаю чимкерувались автори зазначеної норми коли придумували її, але не здоровимглуздом, так це точно.

У КАС Українипередбачена можливість судового контролю за виконанням рішення суду. Починаючи ізчастини 9 ст. 267 кодекс гарантує позивачу, якщо на його користь ухваленесудове рішення, вплинути на недобросовісного відповідача подавши заяву доадміністративного суду про визнання протиправнимирішень, дій чи бездіяльності, вчинених суб'єктом владних повноважень -відповідачем на виконання такої постанови. І це не рахуючи процедури примусового виконаннярішень в порядку Закону «Про виконавче провадження».

Однак реалізуватице право не так вже і легко.

Справа в тім, щоч. 10 та ч. 11 зазначеної статті міститься норми які просто унеможливлюєреалізувати її в принципі.

Відповідно доних, заявник повинен передусім направити копію зазначеної заяви відповідачурекомендованим листом із повідомленням про врушення. Це він повинен здійснитиза 7 РОБОЧИХ днів до подання цієї ж заяви до суду. Після того як цих сім днівпройшло заявник має право подати заяву до адміністративного суду.

Але на цьомуетапі заявнику вже недозволяє це зробити ч.11 зазначеної норми.Таку заяву може бути подано протягом десяти днів з дня, колипозивач дізнався або повинен був дізнатися про порушення своїх прав, свобод чиінтересів, але не пізніше дня завершення строку пред'явлення до виконаннявиконавчого листа, виданого за відповідною постановою суду.Тобто у цій нормі мова йде вже не про робочідня, а про КАЛЕНДАРНІ

Уявітьситуацію: Строк для добровільного виконання постанови спливає 1 квітня 2013року. Ви надсилаєте копію заяви про визнання неправомірною бездіяльність по виконаннюрішення суду відповідачу – суб’єкту владних повноважень. (Насправді ви і 1 квітня її не відправите, адже Вам її хочаб ще треба написати, а це ще мінімум один день.) 1 квітня 2013 рокутакож буде вважатись, що ви дізнались про порушення Вашого права на виконанняпостанови суду у розумні строки. (Хоча це питання також дуже дискусійне.). Після чого ви рахуєтесім робочих днів. Зазначений строк спливає 10 квітня 2013 року. Тобто 11 квітняВи вже має право подавати зазначену заяву до суду. Однак суд її Вам повертаєтак як Ви не вклалися у десятиденний строк який Вам відведено для подачі цієїзаяви. Цей строк також минув 10 квітня 2013 року. Звичайно можна просити пропоновлення процесуального строку, але це вже поле для зловживань і наслідоккрайньої недосконалості правового регулювання зазначеного питання. А якщо Ваших 7 робочих днів припаде, наприклад, на травневі свята, де 1,2 травня вихідний, 3,4 травня - субота, неділя. То в такому випадку Ваш десятиденний строк на звернення із такою заявою до адміністративного суду мине вже давно, а сім робочих днів, ще будуть відраховуватись.

Таке враження,що ці дві частини однієї статті писали дві різних людини які один одного не знали і жодногоразу не спілкувались між собою про те, що вони пишуть.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи