Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.12.2016 19:02

Чому не можна приймати держбюджет-2017

Експерт з питань соціальної політики

Основні зауваження до антисоціального урядового проекту Держбюджету.

1.    У надходженнях до зведеного бюджету не враховано можливих надходжень 239 млрд грн (з недопущення укриття податків і зборів в офшорних зонах та у тіньовому секторі економіки, збільшення з 5% до 18% ставки податку із дивідендів, які отримують олігархи, врахування повної суми надходжень від легалізації  бурштину тощо). 
 
До прийняття державного бюджету на 2017 рік необхідно розглянути та прийняти законопроекти «Батьківщини» №№ 4380 і 4381, прийняття яких блокується  з квітня 2016 року.
 
2.    В держбюджеті немає спеціального режиму оподаткування ПДВ для сільгосптоваровиробників . У них буде вилучено в наступному році більше 25 млрд гривень. 
 
До прийняття державного бюджету на 2017 рік розглянути та прийняти законопроекти «Батьківщини» №№ 1874, 2052, 2313-а, 3748-1, 4438, якими передбачено державну підтримку сільськогосподарських товаровиробників.
 
3.    Уряд так і не зменшив видатки на субсидії для населення на житлово-комунальні послуги за рахунок зменшення у два рази тарифів на житлово-комунальні послуги - до економічно обґрунтованих розмірів, які є завищеними.
 
4.    Уряд безпідставно занизив видатки на виплату різних допомог:  розміри прожиткових мінімумів для дітей до 6 років та від 6 до 18 років, працездатних осіб, пенсіонерів та інвалідів.
 
5.    У проекті державного бюджету на 2017 рік занижені видатки на виплату пенсій. Наслідки антисоціального законопроекту №5130 (порушує ст. 22 Конституції), який 6 грудня прийняли провладні фракції та Радикальна партія:
- скорочення пенсій для працюючих пенсіонерів;
- зменшення у середньому співвідношенні розміру мінімальної пенсії за віком;
- зменшення розміру підвищення трудових пенсій з березня 2017 року;
- не проводити індексацію пенсій.
 
6.               Знижено виплати стипендій студентам та учням, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, учнівської та студентської молоді, яка перебуває на повному державному утриманні, студентам із числа шахтарів або тих, батьки яких мають стаж підземної роботи понад 15 років або, які на виробництві загинули чи отримали інвалідність I   чи  II групи. Це наслідки антисоціального законопроекту №5130.
 
7.               Безпідставно занижено видатки на виплату одноразової грошової допомоги військовослужбовцям у разі загибелі, смерті під час виконання ним обов’язків військової служби або внаслідок захворювання чи отримання інвалідності, пов’язаного з виконанням військової служби. Це наслідки антисоціального законопроекту №5130. Для виплати розміру допомоги буде використовуватися не прожитковий мінімуму на дань такої трагедії, а на початок року. На початок 2017 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб пропонується затвердити у розмірі 1600 грн, що менше проти розміру у грудні 2017 року на 162 гривні.
 
8.               Занижено видатки на перерахунок пенсій військовослужбовцям. Це наслідки антисоціального законопроекту №5130. Порядок перерахунку пенсій визначатимете уряд.
 
9.               Занижено видаткина протезита інші засоби реабілітації для інвалідів. У 2015 році це заниження складало 120 млн. грн, у 2016 році близько 300 млн. грн, , а на 2017 рік на 442 млн. грн.
 
10.          З меншено видатки на соціальний захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. На 2017 рік передбачені 1,9 млрд. грн., що на 200 млн. грн. менше проти 2015 року не дивлячись на інфляційні процеси.
 
11.          З анижені видатки на (5,2 млрд. грн.) для надання допомоги:
         - на дітей із малозабезпечених сімей шляхом доплати. Передбачено, що допомога буде надаватися не до 100% прожиткового мінімуму, а до 85%. Запропоновано прожитковий мінімум для дітей затвердити на 2017 рік у розмірі менше 50% до розміру за методологією;
         - молодим сім’ям при народженні дитини. До 2014 року розміри допомоги визначалися у кратності до прожиткового мінімуму. З 2014 року розмір допомоги при народженні дитини виплачується 41280 грн., не дивлячись на те, що індекс інфляції у грудні 2017 року складе до грудня 2013 року складе понад 200%.
 
12.                      Не передбачено реальних кроків щодо передачі місцевим громадам додаткових повноважень та додаткових фінансових ресурсів. Не враховано для місцевих бюджетів: 
 
- передачу відповідних коштів на харчування дітей – 1-4 класів загальноосвітніх шкіл; 
 
- прямих міжбюджетних відносин державного бюджету із місцевими бюджетами сіл, селищ, міст районного підпорядкування; 
 
- повернення зарахування до місцевих бюджетів сіл і селищ  60% ПДФЛ;
 
- не передбачено  розподіл по адміністративно-територіальних одиницях різних централізованих у держбюджетіпрограм та цільових субвенцій, які будуть не прозоро розподілятися урядом та центральними органами виконавчої влади.        
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]