Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2023 12:22

Центри психологічної допомоги українцям. Створити не можна чекати

Директорка благодійних програм БО "БФ "Фонд освітніх ініціатив"

Україна терміново потребує створення великої кількості кабінетів психологічної допомоги.

Наразі 67% українців визнають найбільшою проблемою психологічне здоров’я, про це свідчать дані останнього дослідження Національного демократичного інституту. Згідно оцінок ВООЗ, станом на лютий 2023 року, кожна четверта людина в Україні перебуває під загрозою важкого психічного стану.

Разом з цим, нейропсихологи попереджають про те, що після нашої перемоги ситуація може суттєво погіршитися та країна зіткнеться зі сплеском різноманітних психологічних розладів серед цивільного населення. Тому фахівці радять якнайшвидше проходити реабілітацію – від першої психологічної допомоги до комплексного психологічного супроводу. 

Сьогодні Україна потребує створення комплексної мережі психологічної роботи. Бо, як показує практика, в прикордонних чи на тимчасово окупованих територіях, які весь час знаходяться під обстрілами, ситуація дещо стає спокійнішою, з часом, там отримаємо яскраві прояви посттравматичного стресового розладу.

Наразі маємо величезне навантаження на психологів від цивільного населення, яке згодом лише зростатиме.  

Згідно досвіду Ізраїлю, підготовка психологів потребує іншої методики. Тобто, у підготовці цих спеціалістів мають бути міжнародні регламенти, а саме: глибинне навчання, як в медицині, з обов’язковою інтернатурою. На цьому фоні нам корисний досвід цієї країни, яка воює вже 75 років. В частині роботи з ветеранами - досвід США.

Також для освітніх психологів, які працюють не тільки в школі, а ще й в закладах загально-середньої освіти, мають бути оновлені регламенти роботи діючих психологів та соціальних педагогів відповідно до реалій сучасності. Окрім цього, у компетенції одного психолога має бути визначена кількість дітей для певного рівня результативності та можливості достукатися до кожного учня. 

Щодо роботи психологічної служби Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС), вона досить результативна, але має набагато більше навантаження, ніж реально може осягнути. Є непогані психологи, які працюють з військовими в травмі, але це лише окремий фрагмент. Було б непогано, щоб таких фахівців ставало більше, або з’явилася можливість залучати якісь мобільні групи екстреної допомоги. 

Серед рятувальників є окрема психологічна служба, підпорядкована ДСНС, яка працює бездоганно та гарно обладнана. До речі, у них є продуманий до дрібниць "Чемоданчик психолога". 

Що робить БО "БФ "Фонд освітніх ініціатив" у цьому напрямку

1. Спільно з IT-Інтегратором ми створили рятувальні термоковдри для закладів освіти. Це був великий проєкт як через інноваційні освітні методи можна здійснювати психологічну роботу з дітьми. Зокрема, БО БФ "Фонд освітніх ініціатив" вболіває за те, щоб очної освіти стало більше, яка сприятиме нормалізації психологічного стану дітей. 

2. Спільно з партнерами ми координували навчання шкільних психологів практичним навичкам роботи з дітьми у період військового конфлікту. Тренінг проводила Ізраїльська організація Early Starters International.

3. Ми розробили Проєкт «Кабінети ментального здоров’я при освітніх хабах (STEM центрах)» на базі інститутів підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Завдяки глибокій експертизі в кризовій психології та доклінічній психіатрії, а також використовуючи всі можливості сучасних технологій, допоможемо відновити психологічну рівновагу та підтримати у складних життєвих обставинах українців, які особливо цього потребують. Цей проєкт ще не реалізований, однак, у разі отримання гранту, ми готові його реалізувати з урахуванням всіх складових.

Висновок:

Виходячи з усього вищепереліченого, зазначу, що рівень психологічної роботи в Україні, все ще недостатній. Потрібно побудувати комплексну систему психологічної допомоги. 

Фактично, травматичний досвід українців особливий, бо маємо тривалу війну на території своєї країни. Європейський континент не мав такого досвіду з Другої світової війни. Надалі, весь світ зможе скористатися нашим досвідом. Тому, ми самі маємо винайти способи цієї психологічної роботи. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]