Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2018 17:40

Щодо нової процедури укладення договорів з ТОВ: невтішна статистика та наслідки

Практикуючий адвокат. Керуючий Адвокатським бюро "Лотиш і Партнери"

При спілкуванні з представниками бізнесу та за результатами юридичного аналізу господарської діяльності українських компаній за поточний 2018 рік виявлено досить невтішну статистику.

При спілкуванні з представниками бізнесу та за результатами юридичного аналізу господарської діяльності українських компаній за поточний 2018 рік виявлено досить невтішну статистику, - лише незначна частина підприємств дотримується вимог нового Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018р.

У даному разі йдеться про нові правила укладання договорів товариствами з обмеженою відповідальністю, регламентовані положеннями Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Так, згідно ч. 2 ст. 44 даного закону рішення про надання згоди на вчинення правочину, якщо вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 50 відсотків вартості чистих активів товариства станом на кінець попереднього кварталу, - приймаються виключно загальними зборами учасників.

Отже, вказаною статтею закону передбачено, що будь-які правочини / договори на суму більше 50 відсотків вартості чистих активів товариства можуть укладатись директором товариства лише за наявності письмової згоди учасників (у вигляді протоколу загальних зборів учасників).

Але на практиці більшість компаній взагалі не звертають увагу на вказані положення закону і продовжують укладати договори на досить значні суми з товариствами, не перевіряючи при цьому вартість їхніх чистих активів. Хоча наслідки недотримання вимог закону про значні правочини можуть бути досить «болючими» для бізнесу:

- укладений з порушеннями договір може бути визнаний недійсним у судовому порядку, з можливістю застосування реституції;

- директор товариства, який підписав договір з перевищенням своїх повноважень, несе відповідальність за усі збитки, заподіяні товариству;

- органи ДФС по таким договорам можуть заявляти власні «претензії», зокрема щодо зменшення витрат компанії та ін.

Таким чином, виходячи з вищенаведеного, з метою мінімізації ризиків щодо можливості визнання недійсними договорів, які укладаються товариствами з обмеженою відповідальністю на суму більше 50% вартості чистих активів без наявності згоди учасників/засновників, - перед укладенням будь-яких договорів з контрагентами, зареєстрованими у формі ТОВ, рекомендується отримувати від вказаних контрагентів такі документи:

- баланс за відповідний звітний період;

- довідка про вартість / розмір чистих активів за відповідний звітний період;

- також бажано отримувати статут товариства або витяг зі статуту з повноваженнями директора щодо можливості укладення правочинів від імені товариства.

Якщо за результатами юридичного аналізу вказаних документів буде виявлено, що сума / ціна договору перевищуватиме 50% чистих активів контрагента, - необхідно додатково отримати від вказаного контрагента протокол загальних зборів його учасників про надання згоди на підписання директором товариства даного договору.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]