Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.11.2023 16:37

Хто з військовослужбовців має право на додаткові винагороди

Адвокат з напрямку кадрових силовиків ЮК "Мережа права"

Виплати кадровим військовим – болюча тема вже багато місяців.

Дуже багато кейсів адвокатів зараз пов’язані саме з тим, що потрібно через суд доводити права військовослужбовців на отримання законних виплат. Проте, є й хороші новини у цій площині. Органи влади постійно оновлюють та деталізують положення про виплати та восени цього року сталися суттєві зміни.

Мова йде про відому серед військових постанову Кабміну №168 від 28 лютого 2022 року. Значні зміни до неї внесли окремою постановою №1001 від 15 вересня 2023 року. Мова йде про перелік посад військовослужбовців, які мають право отримувати додаткову винагороду. Тобто, окрім зафіксованої щомісячної суми, окремим категоріям кадрових військових, належить сплачувати додаткові кошти.

Тож, детальніше про це.

Додаткову винагороду встановили як для посад осіб офіцерського складу, так і для посад осіб сержантського складу. Тож, інструктори в навчальних центрах можуть отримувати зараз від 15 до 30 тисяч гривень винагороди. Все залежить від поточної посади та рівня професійної підготовки такого військового.

Додаткові виплати встановлені також хлопцям, які отримали пораненням – контузію, травму або каліцтво. Треба нагадати, що надважливо, щоб у висновках військово-лікарняної комісії було вказано, що ці травми отримані саме під час захисту Батьківщини. Тому що, багато адвокатів зараз знають, що трапляються випадки, коли людині вказують, що травму він отримав під час проходження служби та з цього починаються проблеми із нарахуванням виплат. Тож, згідно з додатком до основної постанови 168 поранені бійці зараз мають отримувати додаткові 20 100 гривень. Треба підкреслити, що ця сума плюсується до поточної зарплатні бійця, яка має виплачуватися щомісяця весь період, який він перебуває на лікуванні. Тобто, держава гарантує поранених збереження службового окладу та зараз додає до нього додаткову винагороду.

В тексті постанови окремо вказано, що отримувати її можуть бійці, яких ВЛК визнала обмежено придатними або непридатними до військової служби. А всім, хто зараз перебуває на лікарняному буде корисно знати, що така постанова про визначення додаткової винагороди щомісяця набрала чинності 20 вересня 2023 року та має застосовуватися з 1 червня 2023 року.

Це означає, що усі, хто отримав поранення мають отримати нарахування додаткової винагороди з червня поточного року.

З появою додаткових виплат для бійців, які отримали поранення, треба відстежувати, як діє механізм цих виплат та чи немає безпідставних випадків виключення людей з переліку тих, хто має їх отримувати.

Встановлені також додаткові винагороди до 50 гривень. Таку надбавку до зарплатні визначили в основному для тих, хто виконує спеціальні завдання в тому числі поза зоною бойових дій. Тут мова йде про досить широке коло осіб – це рятувальники, поліцейські, начальницький склад НАБУ (антикорупційне бюро) та військові різних груп.

Грошові доплати в 100 тисяч гривень передбачені за безпосередню участь у бойових діях. До переліку осіб, які можуть отримувати такі надбавки входять також працівники всіх правоохоронних органів, рятувальники, працівники органів безпеки тощо.

З огляду на це потрібно постійно відстежувати дії органів влади, які постійно вносять зміни та конкретизують механізми виплат. Зокрема, потрібно стежити за датами, з яких держава має нараховувати виплати. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]