Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.12.2018 15:51

Контроль "автоматом" - рятує життя

Аналітик Кампанії "За безпечні дороги"

17 грудня 2018 р. набуває сили новий державний стандарт щодо приладів контролю за дотриманням правил дорожнього руху.

В документі прописані технічні та експлуатаційні вимоги до приладів  контролю з функціями фото- і відеофіксування. Це  – один із важливих кроків для запуску системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху.

Представники Міністерства внутрішніх справ запевняють, що система має запрацювати найближчим часом. На перших етапах МВС планує запустити 200-300 камер на найбільш аварійних ділянках доріг. А за три роки хочуть встановити 3726 камер.

Дійсно, за 2018 рік було зроблено багато важливих кроків до створення системи автофіксації. Крім нового Держстандарту, була прийнята Держпрограма, яка передбачає кошти для запуску системи. Також Кабмін затвердив низку постанов, необхідних для узгодження нормативної бази.

Однак, щоб автофіксація повністю запрацювала, потрібна ще ціла низка кроків. Придбати та встановити обладнання, створити центр обробки даних та державний реєстр правопорушень. Крім того, для ефективного функціонування системи парламентарі повинні схвалити законопроект №9244 та розробити і схвалити законопроект, який змінить систему нарахування штрафних балів за порушення ПДР.

Громадськість сподівається, що всі органи державної влади консолідують зусилля і якнайскоріше здійснять необхідні заходи для запуску системи. Адже проблема високої смертності та травматизму в Україні стоїть дуже гостро. Щороку на дорогах України гине не менше 3,5 тисяч людей та травмуються не менше 35 тисяч. Без впровадження системи автоматичної фіксації порушень ПДР навряд чи можна розраховувати на значне покращення цих показників.

Зазначу, що світовий досвід доводить ефективність автоматичних систем контролю у зниженні швидкості, і в свою чергу, зниженні кількості ДТП.
 
Один з яскравих прикладів політичного лідерства показав президент Франції Жак Ширак. Перед виборами у 2002 р. він визначив безпеку на дорогах як один з трьох головних своїх пріоритетів. І свою обіцянку він виконав: вже у наступному, 2003 році, у Франції була введена система автоматичної фіксації швидкості.
 
Перші камери були встановлені на дорогах з найбільшим трафіком. Надалі їхнє розташування визначали на місцевому рівні з урахуванням особливостей інфраструктури та  ризику аварій. Загалом, до 2009 у країні було встановлено 1661 стаціонарну камеру та 932 мобільних камер.
 
За три роки функціонування системи середня швидкість на автомагістралях зменшилася на 7,7 км/год, на другорядних дорогах – на 8,9 км/год. Як відомо, саме швидкість є тим чинником, який у геометричній прогресії впливає на кількість та тяжкість аварій. В результаті у сільській місцевості смертність зменшилася на 25-35%, на міських магістралях – на 38%, на міських дорогах – на 14%.
 
Ще один цікавий приклад – сусідня Польща. За чотири роки після введення автофіксації порушень в цій країні смертність зменшилась на третину. У 2011 р. там встановили 500 камер і вже за рік смертність зменшилась з 4189 до 3571 людей. І продовжила знижуватися щороку аж до 2015 р.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]