Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.03.2020 17:42

Арешт майна скасовано для укладення нотаріальної угоди

Нотаріус відмовляє в посвідченні нотаріальної угоди за наявності арешту майна сторони

Після пошуку клієнта для відчуження земельної ділянки та узгодження умов договору, громадянин звернувся до нотаріуса для нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу. 

Нотаріусом біло відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, у зв’язку з тим, що вчинення нотаріальної дії неможливо через арешт нерухомого майна Продавця. У відповідності до відомостей з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна постановою Державної виконавчої служби у 2006 році на майно накладено арешт.   

Після отримання відмови у вчиненні нотаріальної дії Клієнт звернувся до відділу Державної виконавчої служби з заявою про зняття арешту з майна, яке накладено на підставі постанови у 2006 році. За результатами розгляду заяви Клієнту відмовлено у задоволенні заяви та знятті арешту з земельної ділянки у зв’язку з тим, що матеріали завершених виконавчих проваджень за 2006 рік знищені за закінченням терміну їх зберігання.

Тобто, станом на сьогоднішній день відсутні матеріали виконавчого провадження, в тому числі постанова, на підставі яких працівником державної виконавчої служби накладено арешт на майно.  

За результатами проведення правового аналізу наданих документів, а саме: правовстановлюючих документів на нерухоме майно (договір купівлі-продажу); інформаційної довідки з реєстру обтяжень та відповіддю Державної виконавчої служби, прийнято рішення про зняття арешту в судовому порядку, а саме подання позовної заяви до суду загальної юрисдикції.

Для прийняття судом позитивного рішення необхідно довести суду факт відсутності у громадянина будь-якої заборгованості та як наслідок, необґрунтованість обмежень в розпорядженні майном.    

Стратегія, яка створена для зняття арешту з майна, реалізована в три етапи:

1. Підготовчий етап: проведення правового аналізу наявних у Клієнта документів; визначення кола необхідних доказів; отримання у нотаріуса відмови від вчинення нотаріальної дії; підготовка позовної заяви та оформлення додатків у відповідності до Цивільного процесуального кодексу України; сформовано квитанцію для сплати судового збору; подано вищевказані документи до суду.   

Результат першого етапу – позовна заява зареєстрована в суді.  

2. Судовий етап: відстеження етапів перебування справи у суді (відкриття провадження, призначення дати розгляду справи по суті); підготовка клопотань під час судового розгляду; отримання рішення суду про зняття арешту з майна.

Результат другого етапу – судом прийнято рішення про скасування арешту. 

3. Третій етап: звернення до державної виконавчої служби з заявою про зняття арешту з майна; проведення реєстраційної дії скасування запису в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна.

Результат третього етапу – арешт скасовано в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна на підставі судового рішення. 

Після скасування запису в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна,  громадянин має можливість оформити договір купівлі-продажу земельної ділянки.

Якщо Вам нотаріус відмовив у посвідченні нотаріальної угоди у зв’язку з наявністю накладеного арешту на нерухоме майно, зателефонуйте та отримуєте відповіді на всі Ваші питання.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]