Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.01.2022 15:08

Як розвивати бізнес в Інтернеті через маркетинг в Instagram

Маркетинг-директор сервісу пошуку та перевірки блогерів trendHERO

Як бізнесу в Інтернеті розвиватися завдяки співпраці з блогерами в Instagram.

Як повідомляє Hootsuite, цього року 67,9% американських маркетологів використали інфлюенс-маркетинг як засіб розвитку бізнесу. Очікується, що у 2022 році цей показник зросте до 72,5%. Співпраця з блогерами в Instagram — один із найперспективніших digital-заходів на сьогодні. Але тут є секрети, без знання яких не досягти бажаного результату. 

 інфлюенс-маркетинг впливає на рішення про покупку товарів

Навіщо бізнесу в Інтернеті звертатися до інфлюенсерів  

Інфлюенсер — це користувач, який заробив репутацію у певній сфері, зібрав широку аудиторію. Багато хто з них знають, як просунути бізнес-акаунт в Інстаграмі, заробляють самі та приносять прибуток бізнесу, рекламуючи товари та послуги. Блогери в Instagram погодяться порадити ваш продукт за фінансову винагороду, також можна розглянути бартер.

Під час співпраці з блогерами Інстаграму бренд будує довірчі стосунки з аудиторією, підвищує обізнаність про себе, виправляє зіпсовану репутацію. Зазвичай мета інфлюенс-маркетингу — збільшити кількість продажів.

Етапи співпраці з блогерами

1. Пошук.

2. Аналіз аудиторії та перевірка на накрутку.

3. Outreach або перший контакт з блогеров.

4. ТЗ та перемовини.

5. Інтеграція чи коллаборація.

6. Аналіз.

7. Амбассадорство (в разі успішної співпраці). 

Підемо по порядку.

Класифікація блогерів за кількістю підписників 

За кількістю підписників інфлюенсерів можна розподілити так:

• Мільйонники або мегаблогери (1 млн та більше) — репутаційно підсилюють бізнес.

• Макро- (500 тис - 1 млн) та мідіблогери (100-500 тис) — дають охоплення завдяки розважальному контенту.

• Мікроблогери (10-100 тис) — активно залучають аудиторію в контент.

• Наноблогери (1-10 тис) — можуть давати дуже вузьку аудиторію, яку складно знайти.  

Де знайти блогерів?

1. Серед своїх підписників — це простий лайфхак, але чомусь багато компаній про це не думають. Звісно, є дуже малий шанс, що на вас підписана Тіна Кароль, але нано і мікроінфлюенсерів можна знайти.

2. В чатах пошуку в Instagram. Шукайте їх за словами influencer, инфлюенсер, пошук, поиск і так далі. Зазвичай, вони націлені на певну країні.

3. Instagram та Facebook канали. @topbloggers.ua, @bloggers_ukr_100  і подібні.

4. Агентства. В Україні є як ті, що займаються інфлюенсер-маркетингом (як Grape, Sasquatch, Air), так і талант-агентства, які об’єднують блогерів (як whynotenot).

5. Сервіси —  вони допомагають вам найти блогерів за критеріями в Iнстаграм. trendHERO, Hypeauditor, Livedune. Наприклад, можна знайти блогерів із Тернополя, які пишуть про автівки і мають високий рівень залучення аудиторії.

6. Біржі — схожі на сервіси, але пошук серед блогерів, які самостійно додали свій профіль на біржу. Getbloggers, Epicstars. Тому сервіси шукають по мільйонам профілів, а біржі по тисячам. З іншого боку — блогери з біржі охочіше продають рекламу. 

Крім того, ніщо вам не заважає знаходити блогерів самостійно. Сервіси, біржі та агентства потрібні, якщо ви шукаєте 5 і більше блогерів на місяць.  

Також є потужний інструмент — схожі блогери:

• Instagram при підписці пропонує підписатись на схожих.

• Hypeaditor підбирає схожих на основі показників блогера. Наприклад, якщо в нас мама із Харкова із 50 тис підписників, то сервіс спробує знайти ще таких, або хоча б з 50 тис із того ж міста.

• trendHERO збирає схожих за інтересами аудиторії. Тобто дивиться, хто лайкає блогера, а потім шукає, на кого підписані ті, хто цього блогера лайкає. Це дає змогу знайти блогерів зі схожою цільовою аудиторією. 

Розподіляємо бюджет: скільки платити інфлюенсерам в Instagram? 

Перш ніж замовляти рекламу, оцініть кілька параметрів інфлюенсер-маркетингу.

• Краще замовляйте рекламу у наноблогера, який активно розвивається та має безпосередній вихід на вашу ЦА, ніж в інфлюенсерів з великою кількістю підписників, що оперують темами поза сферою вашої діяльності.

• Необхідно оцінити рівень залучення аудиторії. Припустимо, ви обираєте між двома блогерами, кожен має 10 000 підписників. У блогера X залучення ЦА становить 10%, в іншого (Y) — 2%. Повідомлення інфлюенсера X побачать 2-5 тисяч людей, Y — від 200 до тисячі. Після підрахунку поставте собі запитання: можливо, в одному випадку можна купити рекламу, а в іншому запропонувати співпрацю з блогерами по бартеру.

• Блогери в Instagram роблять бізнес в Інтернеті через монетизацію таланту: це означає, що інфлюенсер із 10 тисячами фоловерів, який пише пости, попросить заплатити більше, ніж користувач із такою ж кількістю підписників, зайнятий постингом фотографій.

• Відразу необхідно обговорити з блогером питання ексклюзивності контенту. Чи бажаєте ви, щоб інфлюенсер не рекламував ваших конкурентів? Якщо так, ціна на послуги буде вищою. 

Згідно з прогнозом Influencer Marketing Hub, маркетологам варто очікувати такі розцінки на інстаграм-рекламу у блогерів для бізнесу у 2022 році. 

Група блогерів

Вартість 1 поста, $

Нано

10–100

Мікро

100-500

Міді

500-5 000

Макро

5 000-10 000

Селебріті

1 000 000+

В Україні ціни майже в 5 разів нижчі. 

Як працювати з блогерами в Instagram? 

Наймодніша соціальна мережа довела, що заходи таргетованої реклами більш не є актуальними. Instagram пропонує інші формати співпраці підприємців із блогерами. 

Shoutout 

У перекладі з англійської — вигукування. Бренд платить користувачеві за рекламу продукту чи компанії в Instagram. Це класична тактика маркетологів.  

Розповідь про товар супроводжується відео, ілюстраціями або GIF, щоб викликати бажаний відгук в аудиторії. 

 Таня Пренткович рекламує Синево

Giveaway 

Конкурс в Instagram триває недовго, але викликає інтерес до бренду. Від цього заходу виграють і компанія, і інфлюенсер. Організація-замовник реклами пропонує блогеру якусь цінність, що можна подарувати підписнику за перемогу в конкурсі. Ця маркетингова стратегія спрямована на підвищення поінформованості про бренд.  

 Так виглядають перші результати з #giveaway в інстаграмі

Тобто організатор конкурсу закуповує рекламу у блогерів і ретельно слідкує, щоб учасники підписувались на всіх спонсорів (їх буває від 20 до 150).  

Takeover 

Концепт перекладається як «захоплення». Це формат, при якому блогер дає бренду доступ до облікового запису на деякий час. У такому разі інфлюенсер отримує новий контент, що просуває бізнес в Інтернеті, а компанія — аудиторію. 

 Асистентка головного редактора Bon Appétit в Окленді
Афілійований маркетинг  

Ця стратегія відома кожному. Блогер просуває продукцію бренду і, за наявності результату, отримує комісію в залежності від продажів на платформі компанії. Але такі партнерські взаємини поступово відходять на задній план, тому що у виграші тут лише бренд. А інфлюенсер (якщо не пощастить) може витратити ресурси на рекламу, за яку не отримає грошей.

Спонсорський контент 

До цієї техніки маркетологи вдаються попри те, що у тренді інші підходи. З одного боку, бренд самостійно розробляє матеріали та подає продукцію у найбільш вигідному світлі. З іншого, аудиторія швидко розпізнає спонсорство та часто сприймає таку рекламу як спробу маніпулювати думкою. 

Нарешті, іноді бренди вдаються до співпраці з блогерами по бартеру та дарують інфлюенсерам продукти, просять поділитися враженням із підписниками. Зазвичай ця методика працює з нано- та мікроблогерами.  

Висновок 

У 2022 році інфлюенсер-маркетинг в Instagram, як і раніше, залишиться популярним. Якщо у вас досі є сумніви, чи варто звертатися до традиційних форм спонсорського контенту чи домовитися про співпрацю з блогерами в інстаграмі, відповідь однозначна. Ніхто не впливає на аудиторію краще за інфлюенсера, якому довіряють користувачі соціальної мережі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]