Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.03.2020 15:21

Курс на медицину без хабарів. Чи вдасться задумане?

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company"

Сьогодні Україна тримає курс на страхову медицину, якісну та без хабарів. Але як швидко відбудуться суттєві зміни залежить від усіх: пацієнтів, лікарів, управлінців.

Благодійні внески

Добровільні та "примусово-добровільні" благодійні внески в школах, дитячих садках, лікарнях – явище повсякденне. Однак, постають запитання: чи можна благодійний внесок внести в касу бюджетної установи? Чи обов'язково ці кошти зараховувати на реєстраційний рахунок? Куди, хто та на що їх витрачає? Як обліковувати придбані за рахунок благодійних внесків необоротні активи й запаси? Благодійником же може бути дієздатна фізична чи юридична особа, чи лише благодійна організація, яка добровільно здійснює один чи кілька видів благодійної діяльності?

Відповідно до закону заклади охорони здоров'я зобов'язані в обов’язковому порядку звітувати про зібрані благодійні внески від фізичних та юридичних осіб з 1 січня 2018 року. Станом на сьогодні звітувати медичним клінікам доведеться щокварталу та не пізніше десятого числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Підсумкові документи потрібно буде розміщувати на території лікарні у загальнодоступному місці, а також на офіційному веб-сайті закладу охорони здоров'я та/або офіційних веб-сайтах Міністерства охорони здоров'я.

Прозорість внесків

За даними МОЗ, майже у кожному закладі охорони здоров'я працює благодійний фонд, а 7 з 10 пацієнтів платили до нього внески. Обсяги благодійних пожертв – сотні мільйонів гривень, однак до цього часу звітність цих фондів про зібрані кошти часто була недоступною чи непрозорою.

Однак, ніхто не може заборонити благодійність - кожна людина може добровільно і на власний розсуд жертвувати свої кошти чи майно. Ключове: благодійність - це жест доброї волі, а вимагання грошей під прикриттям «благодійних» внесків є прямим порушенням закону, по суті – проявом корупції.

Ні за яких обставин благодійні внески не можуть бути обов’язковими для сплати, а будь-які примусові збори коштів - неприпустиме явище в медзакладах.

Відповідальність

Невиконання цих вимог тягне за собою юридичну відповідальність. Кримінальна відповідальність передбачена не лише для людини, яка вимагає чи бере хабар, але й для громадянина, який його пропонує чи дає.

Антикорупційною організацією в Україні є НАБУ (Національне антикорупційне бюро України). Як нам відомо, установа є державним органом, на який покладається попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних правопорушень, віднесених до його підслідності, а також запобігання вчиненню нових.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи