Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.12.2016 15:56

Договір фінансового лізингу або як не «злити» зароблені гроші

Адвокат

Деякі підприємливі люди, які мають знання у сфері фінансів, юриспруденції та маркетингу, вирішили організувати такий собі бізнес в Україні, який полягає у знаходженні осіб, які мають бажання придбати хороший транспортний засіб за досить привабливу ціну, од

 

Зображення до статті.jpeg

Деякі підприємливі люди, які мають знання у сфері фінансів, юриспруденції та маркетингу, вирішили організувати такий собі бізнес в Україні, який полягає у знаходженні осіб, які мають бажання придбати хороший транспортний засіб за досить привабливу ціну, однак є неуважними, необізнаними у сфері юриспруденції та занадто довірливими. Такі особи потрібні підприємливим людям для того, щоб заволодівати коштами таких довірливих осіб (ошукувати їх).

На жаль, бізнес у таких підприємливих людей сьогодні розквітає, адже існує багато українців по всій території нашої Батьківщини, які легко потрапляють на гачок шахраїв, підписують договори фінансового лізингу та втрачають зароблені за багато років кошти, ще й потрапляють у борги.

В даній статті я не буду розглядати питання стосовно поняття договору фінансового лізингу згідно з чинним законодавством України, а буду наводити практичні аспекти, що пов’язані з укладенням таких договорів.

Все виглядає наступним чином. Людина, зайшовши до всесвітньої мережі Інтернет, потрапляє на оголошення про те, що є можливість купити хорошу машину за досить привабливу ціну. Телефонує за номером телефону, що вказаний на відповідному сайті, де людині повідомляють, що машина ще є, ціна реальна, більше платити нічого не потрібно, потрібно приїхати розрахуватися і буде машина.

Людина, збираючи багато років кошти на авто, та почувши таку приємну інформацію, втрачає пильність, приїжджає до офісу шахраїв, де їй видають квитанцію на сплату коштів, яку людина, звісно, сплачує, і їй пропонують підписати договір фінансового лізингу. Як правило, багато осіб, які підписували такий договір, перед його підписанням, як не прикро про це говорити, не читали або не зрозуміли його змісту, внаслідок чого своїм підписом ставили себе у досить неприємне та скрутне становище.

Так, аналізуючи ситуацію по країні з так званим «договором фінансового лізингу», яким, начебто, купується машина за невелику ціну, можемо вказати на основні його ознаки:

1) людина опиняється обманутою в частині суми коштів, які слід сплатити за вартість автомобіля, оскільки в останній справі мій клієнт мав сплатити за автомобіль (згідно інформації з Інтернету та переконань працівника лізингової компанії) 85 000 грн., що і було зроблено в день підписання договору, однак в договорі містилася набагато більша сума;

2) договір фінансового лізингу нотаріально не посвідчується, хоча, згідно практики Верховного Суду України, такий договір має бути нотаріально посвідченим. Лізингові компанії не посвідчують договір для того, щоб нотаріус не роз’яснив дійсну суть укладеного договору фінансового лізингу, тобто щоб особа не відмовилася його підписати та сплатити кошти;

3) в договорі, окрім сплати за вартість лізингу, прописана необхідність сплати різноманітних платежів, наприклад: адміністративного платежу, авансового платежу, комісії за передачу предмету лізингу і т.д. Також, умовами договору визначено, що автомобіль має бути переданий в строк не більше ніж, наприклад, 120 робочих днів з моменту сплати всіх перерахованих в договорі платежів;

4) в договорі передбачена жорстка відповідальність отримувача предмету лізингу, однак не передбачена відповідальність лізингової компанії як лізингодавця і т.д.

Інакше кажучи, підписуючи такий договір, людина, мало того що втрачає зароблені гроші, вона залишається винною ще багато коштів лізинговій компанії.

В такому випадку людині для повернення коштів слід звертатися до суду з метою визнання договору фінансового лізингу недійсним та стягнення сплаченої суми коштів з лізингової компанії.

В загальному вигляді лізингові компанії, про які тут йде мова, так побудували договори фінансового лізингу та позицію під час розгляду справи у суді, що на перший погляд такий договір свідчить про бажання ошуканої особи укладати саме такий договір і на таких умовах. Під час розгляду одної справи представник лізингової компанії подав заперечення на наш позов, де вказав, що намір мого клієнта укласти договір фінансового лізингу саме на тих умовах, що написані у ньому, підтверджується його підписом у вказаному договорі. Не можу залишити поза увагою, що позиція лізингової компанії побудована логічно, адже якщо особа поставила підпис у договорі, значить вона з ним ознайомилася та мала намір укладати його саме на тих умовах, що написані у ньому.

Отже, якщо людина добровільно (без фізичного примусу та обману) підписала договір, то він має діяти до повного його виконання – говорить у суді представник лізингової компанії.

Враховуючи те, що сьогодні багато людей, які бажають зекономити кошти на придбанні автомобіля, потрапляють на гачок таких лізингових компаній, склалася судова практика з вирішення подібних питань. Позитивним є те, що суди йдуть на зустріч ошуканим позивачам та постановляють рішення про визнання договору фінансового лізингу недійсним та стягнення коштів.

Справи подібної категорії є непростими та в кожному конкретному випадку індивідуальними. Нещодавно суд першої інстанції, задовольняючи позов нашого клієнта, обґрунтував своє рішення не тільки тим, що договір фінансового лізингу не був нотаріально посвідчений та у лізингової компанії відсутня ліцензія на право надання фінансових послуг, а вказав, що 1) клієнта було введено в оману лізинговою компанією; 2) згідно умов договору незрозуміло який автомобіль буде передаватися, зокрема не зазначений рік випуску, комплектація та інші індивідуально-визначені ознаки; 3) умови є договору є несправедливими, у зв’язку з чим порушено Закон України «Про захист прав споживачів».

Для уникнення подібних негативних ситуацій слід обов’язково читати будь-який договір (не тільки фінансового лізингу) перед його підписанням. Також, слід звертати увагу, що якщо умови продажу того чи іншого майна є занадто привабливими на ринку, то треба враховувати, що скоріш за все ви сплатите гроші, але взамін нічого не отримаєте або отримаєте не те, на що розраховуєте. До речі, слід звернути увагу і на те, що шахраї готують договори, зміст яких важко зрозуміти пересічному громадянину. В такому випадку слід обов’язково звернутися з договором до фахівця у галузі права з метою його аналізу та роз’яснення змісту.

Найголовніше пам’ятайте, що досить часто уважність перед підписанням будь-якого договору може вберегти ваші гроші, нерви, час та дорогоцінне здоров’я.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]