Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.06.2023 06:40

Оновлені ортофотоплани: як інструмент для прискорення просторового планування громад

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

За опитуванням Всеукраїнської асоціації громад, понад 90% громад потребують оновлення картографічної основи для просторового планування

Відсутність або застарілість картографічної основи ускладнює розвиток громад і впровадження світових стандартів розвитку сільських територій в Україні. 

Держгеокадастр разом з програмою USAID АГРО підготували роз’яснення щодо використання оновлених ортофотопланів як картографічної основи для просторового планування громад. Згідно з Держгеокадастром, оновлені ортофотоплани можуть бути використані для розроблення документації з просторового розвитку території, за умови дотримання вимог Порядку розроблення та оновлення містобудівної документації. Порядок також передбачає періодичне оновлення ортофотокарт залежно від змін на місцевості, з метою відображення актуального стану території. 

Це дозволить громадам економити ресурси та прискорити процес впровадження просторового планування, використовуючи актуальні ортофотоплани як джерело геопросторових даних. 

Використання оновлених ортофотопланів як картографічної основи має великий потенціал для прискорення впровадження просторового планування в Україні. Зауважується, що картографічна основа може бути дорожчою, ніж комплексний план розвитку, тому використання ортофотопланів, створених з використанням безпілотних літальних апаратів, є ефективним рішенням в умовах війни та обмежень щодо перельотів. Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад підкреслив, що такий підхід значно прискорить впровадження просторового планування в Україні. 

Програма USAID АГРО спільно з асоціацією громад працюють над прямою імплементацією цього підходу у Закон про регулювання містобудівної діяльності. Повний текст листа доступний на веб-сайті за посиланням.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]