Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.09.2021 11:04

Нова модель ПСО врівноважить та допомагатиме декарбонізувати ринок електроенергії

Політконсультант. Президент Розвиткової Агенції Досліджень та Аналітики "RADA"

ПСО є важливим рішенням уряду особливо на передодні зимово-опалювального сезону, а також як частини стратегії декарбонізації енергоринку України.

11 серпня 2021 року Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до Положення про покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на учасників ринку електричної енергії для забезпечення. Нарешті Міненерго отримало міністра й це позначається на прийнятті правильних рішень уряду.

Нова модель, як зазначає міністр енергетики Герман Галущенко, передбачає перехід від товарного до фінансового механізму ПСО та зменшення ціни на електричну енергію для 80% населення України.  Така модель є більш ринковою й дозволяє виробникам продавати електричну енергію саме на   умовах, які   для них є кращими та конкурентними.  За фінансової моделі постачальники електроенергії населенню також можуть купувати електроенергію, і розрахунок їхніх витрат здійснюється за аналогією із малими непобутовими споживачами.

Як ми знаємо, новий тариф для населення в результаті нещодавніх рішень Уряду становить 1 грн 44 копійки  за кВт-годину. ПСО є важливим рішенням особливо на передодні зимово-опалювального сезону.

ДП «НАЕК «Енергоатом» привітав  рішення уряду, завдяки якому Компанія отримає можливість продавати 100% виробленої атомними станціями електроенергії й гарантувати фінансові надходження, що забезпечують діяльність Національної атомної енергогенеруючої компанії. Це важливо, адже одним із ключових досягнень нової моделі ПСО є  в тому, що   змінилася вага і роль на ринку державної генерації, яка виробляє більшу частину електроенергії.  То ж тепер державні Енергоатом та Укргідроенерго будуть в більш безпечному та справедливому положенні, й отримуватимуть за вироблену електроенергіє не за остаточним принципом.

А зважаючи на те, що Україна нещодавно  прийняла Другий національно визначений внесок (НВВ2) й взяла амбітне зобов’язання знизити викиди СО2 в атмосферу в 2030 році до 35% від рівня 1990 року, таке рішення по ПСО є стратегічним, адже  Енергоатом та Укргідроенерго є відносно чистими  виробниками електроенергії, та мають бути базовими для забезпечення енергобезпеки країни в умовах виконання кліматичного зобов’язання  Української держави в рамках глобальної Паризької угоди.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]