Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2021 12:31

Законопроект 3091 про екоконтроль – точно не про європейський шлях України

Політконсультант. Президент Розвиткової Агенції Досліджень та Аналітики "RADA"

Після презентації законопроєкту «Про державний екологічний контроль», що відбулася 25 травня, український бізнес занурився у тривалу дискусію й це не безпідставно.

Проєкт закону № 3091 мав би стати очікуваним й необхідним кроком на шляху до євроінтеграції України та реформувати стратегічно важливий сектор державного екологічного контролю. Питання екоконтролю є потенційною зоною розвитку країни, й успішна імплементація європейського досвіду у цьому напрямі могла б створити потужний стимул для розвитку Українського бізнесу та по-новому презентувати країну для міжнародних інвесторів.

Але, проєкт закону № 3091 став продовженням традиції побудови корупційної структури.  В існуючій редакції цей законопроект буде порушувати засадничі принципи правового регулювання в Україні, суттєво обмежувати права та інтереси суб’єктів господарювання, порушувати принцип презумпції невинуватості, право особи на захист свої прав. А також стане підґрунтям для зловживання своїми повноваженнями органами державної влади і створить ризики корупційних діянь.

Український бізнес з моменту презентації законопроєкту неодноразово звертався з офіційними листами до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики і природокористування, в яких вказував на ряд значущих недоліків та протиріч, але нажаль позиція бізнесу була проігнорована.

Цілком іронічно у даному випадку виглядає бажання уряду презентувати цей законопроєкт як наступний крок до Європи у секторі екології. Європейськими цінностями закарбовано бажання урядів країн сприяти та підтримувати розвиток бізнесу. Європейське законодавство є логічним продовженням цих цінностей, а закони корелюють та доповнюють один одного.

В даний проєкт закладено абсолютно інші цінності. По-перше, він вступає у протиріччя до вже існуючого базового Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

По-друге, продовжуючи думку, в традиціях європейських країн бізнес є ключовим партнером та частиною національних інтересів держави. Тому що, бізнес сплачує податки, дає робочі місця, залучає міжнародні інвестиції та є рушійною силою розвитку економіки в цілому. Уряд країни з розвинутою економікою всіляко сприяє можливості розвитку бізнесу та інвестицій в свій локальний ринок.

Проєкт закону № 3091 демонструє ставлення до українського бізнесу, як до свого потенційного ворога, та узаконює реальну можливість закривати підприємства й наділяє таким правом будь-якого інспектора. По суті екологічний контроль поступово може стати ще однією силовою структурою.

Законопроєкт без врахування коментарів та зауважень з боку бізнесу, несе негативні наслідки, а саме погіршення умов для ведення бізнесу, створення підстав для корупційних зловживань, надання органам екологічного контролю надзвичайних повноважень та вихід за межи існуючої правової системи України.

Підсумовуючи, ситуація навколо законопроекту № 3091 ставить під сумнів верховенство права в Україні та у випадку подальшого ігнорування звернень та коментарів з боку українського бізнесу, буде мати негативний вплив на імідж України в очах наших  американських та європейських партнерів, що у тому числі відобразиться на інвестиційному кліматі.      

Останні події навколо цього законопроєкту більше говорять про новий тренд, а саме протидію українському бізнесу з явно корупційною метою та погіршенню умов щодо інвестиційного клімату в країні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]