Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.07.2024 10:20

Девелопмент під час війни: виклики, адаптація та нові горизонти

CEO девелоперської компанії ENSO

Останні два роки стали періодом кардинальних трансформацій, переосмислення цінностей та пошуку нових підходів як для девелоперів, так і для покупців.

Війна змінила все, і ринок нерухомості – не виняток. Останні два роки стали періодом кардинальних трансформацій, переосмислення цінностей та пошуку нових підходів як для девелоперів, так і для покупців. 

Аналізуючи ситуацію, можна виділити кілька ключових тенденцій, які впливають на ринок.

Перше, що варто відзначити – це зміна психології покупця, який пройшов свій тернистий шлях усвідомлення за цей час. Чималий відсоток людей, попри емоційну втому та стреси від війни, у більшості прийшли до думки, що відкладати життя – не найкраща стратегія. Це призвело до поступового повернення попиту, особливо у сегменті якісного житла середнього класу. Звичайно, у більшості це відкладений попит, однак сигнали та готовність сьогодні купувати житло це вже важливі маркери для ринку.

Покупці стали більш вимогливими, акцентуючи увагу на безпеці, функціональності та комфорті. Зросла цінність добре спланованих квартир: сьогодні покупцеві значно легше пояснити ті чи інші рішення щодо проєктування, інфраструктурного наповнення, квартирографії. Вони відчули на собі, що означає перебувати більшість часу, а інколи в прямому сенсі цього слова 24/7 в одному й тому самому просторі. Спочатку пандемія коронавірусу підсвітила важливість ергономіки планувальних рішень, коли в квартирі грамотно поділений простір на приватний та загальний, є різні функціональні зони, згодом це відчуття посилило повномасштабне вторгнення.

Цікаво, що змінилося і сприйняття локацій. Якщо раніше престижним вважався переважно центр міста, то тепер зростає інтерес до інших районів. Це змушує девелоперів переглядати свої стратегії та виходити на нові для себе території.

Ще один важливий аспект – зміна підходів до ведення бізнесу. В умовах нестабільності компанії змушені шукати нові формати співпраці з партнерами та підрядниками. На перший план виходять гнучкість, взаєморозуміння та готовність до компромісів. Це сприяє глибшому формуванню культури партнерства.

Необхідно наголосити і про зміну горизонтів планування. Зараз девелопери мають оперативніше ухвалювати рішення, вміти швидко адаптуватися до змін та брати на себе більшу відповідальність.

Інвесторам варто з холодною головою думати на перспективу та аналізувати життєвий сценарій комплексу, його потенціал в розрізі 5-7 років. Зараз є можливість придбати якісні активи за нижчою ціною, ніж вони коштуватимуть після стабілізації ситуації.

Компанії та покупці, які зможуть правильно оцінити нові реалії та адаптуватися до них, отримають значні переваги у майбутньому.

Гнучкість, інноваційність та орієнтація на реальні потреби людей – ось ключі до успіху в нових реаліях ринку нерухомості.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи