Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2024 16:20

Релокація: за і проти

Засновник, генеральний директор компаній "IN WHITE" і "Люди в білому"

З початком повномасштабного вторгнення чимало бізнесів вимушені були релокувати свої потужності з зони бойових дій до більш безпечних регіонів.

Ці процеси актуальні і зараз – Харківщина, Сумщина, регіони півдня страждають від постійних обстрілів та все більше компаній обирають нові локації для роботи.  Хочу поділитись своїм досвідом релокації – можливо, комусь він стане в пригоді та допоможе прийняти рішення. 

Наша компанія InWhite релокувала два своїх підрозділи. Першою ми перемістили фабрику, на якій виробляється власне вся продукція.

Чому вирішили переїздити

Раніше наше виробництво знаходилося в Житомирі. Про зміну приміщення ми почали думати ще до повномасштабного вторгнення, оскільки на старій фабриці можливість зростання була дуже обмежена, а розвиток бізнесу вже потребував більших потужностей.

В старому приміщенні ми не мали можливості наростити обсяги, додати обладнання - просто фізично не вистачало площі.

З початком великої війни, ми зрозуміли, що приміщення фізично потрапляє в зону ризику. Фабрика розташовувалась в Житомирі на півкільці, працювати там було небезпечно. До того ж будівля мала дерев’яні перекриття, що в разі прильоту поховали б всіх працівників під собою. Тому було прийнято рішення припинити роботу фабрики.

Як обирали нове місце

Ми розглядали декілька регіонів у західній частині країни – і Львівську область, і Івано-Франківську, і Тернопільську, і Хмельницьку, і Закарпатську. Звертали увагу на два ключові фактори:

1 – близькість до кордону, оскільки у нас вже на той час були філіали в інших країнах і важливо було зберегти логістику;

2 – наявність в регіоні швейних виробництв, щоб був вже навчений персонал на місцях.

Переглянули десятки варіантів, і зупинили свій вибір на м. Калуш.

Там було багато швейних фабрик до війни, які закрились, тому що відпали міжнародні замовники. Плюс саме в Калуші ми знайшли ідеальне по стану та розміру приміщення. Воно було навіть трохи більшим, ніж ми шукали, але це виявилося перевагою, а не недоліком. Ну й останнім аргументом, який остаточно перехилив чашу терезів на користь релокації в Калуш, став власник приміщення – людина, яка на 100% розділяє наш підхід до ведення справ, який включається сам в процеси й активно сприяє нашому розвитку. Він дослухався до всіх наших побажань і втілив їх.

Таким чином, ми обрали Калуш і вже до квітня 2023 року перенесли туди виробництво та запустили фабрику заново. Офіційне ж відкриття відбулося в червні 2023.

Другим етапом стало перенесення складу, який у нас був в Одесі. Всі знають, як потужно бомблять Одесу вороги, тому в січні 2024-го ми прийняли рішення перевести склад також в Калуш. Це було логічним кроком і з позиції безпеки, і з погляду логістики – більш зручно, коли й фабрика, і склад знаходяться в одному місті.

З якими труднощами стикнулися

Звісно, релокація – це виклик для будь-якого бізнесу. Адже доводиться ламати усталені процеси, ланцюжки постачання, команди. 

Для нас основні складнощі були пов’язані з необхідністю міняти команду. Адже ані працівники фабрики з Житомира, ані працівники складу з Одеси не були готові до переїзду. Тож ми були вимушені формувати колектив наново. 

Той факт, що в Калуші вже були швейні підприємства, допоміг на старті набрати персонал.

Але місткість ринку невелика, фахівців все одно не вистачає. І зараз, коли ми розширюємо виробництво, доводиться навчати швачок з нуля. 

Також сильно відчувається різниця менталітетів. І тому, що західні регіони все ж мають інакший підхід до життя, роботи, обов’язків, ніж південні чи центральні. І тому, що мешканці маленьких містечок мислять інакше, ніж жителі великих міст. Це не можна вважати недоліком, але це особливість, яку слід враховувати.

Ще одна особливість — внутрішня логістика по країні. Якщо в Одесу чи з Одеси все доїжджало максимум за добу, то в Калуш їде дві доби. Знову-таки, це не біда-біда, але важливий нюанс) 

Втім, попри всі труднощі та виклики, релокація бізнесу має значні переваги. І мова не лише про очевидні безпекові питання. Переміщуючи бізнес в нове місце, ви отримуєте можливість покращити процеси, посилити колектив, побудувати нові, більш ефективні, ланцюги постачання. Ви можете забрати з собою на нове місце лише позитивні надбання компанії, залишивши проблемні моменти в минулому.  Обираючи менші містечка, ви можете економити на оренді приміщень. Можете стати лідером ринку в регіоні з меншою конкуренцією.

Тому я завжди за зміни. В них – перспектива росту.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи