Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.07.2024 14:35

Повернення міжнародних брендів в українські ТРЦ. Яке це має значення сьогодні?

Голова правління Mandarin Plaza Group

Спробую розглянути основні аспекти та наслідки того, що ритейлери відновлюють свою роботу. 

Війна в Україні завдала значної шкоди економіці, змусивши частину міжнародних компаній тимчасово призупинити свою діяльність. Але наразі спостерігається позитивна тенденція: інвестори та бренди повертаються, поступово відкриваючи магазини в ТРЦ. Спеціально для Liga.net спробую розглянути основні аспекти та наслідки того, що ритейлери на кшталт IKEA, H&M, Inditex відновлюють свою роботу. 

Економічний вплив: дохід з 1 м²

Транснаціональні бренди — це “якірні” гравці. Мається на увазі, що ці компанії збільшують загальний трафік торговельної нерухомості та займають, переважно, велику площу. Окрім того, вони приваблюють інших орендарів, які хочуть бути на поверсі з відомими брендами. 

І якщо виокремлювати суто економічну складову, то варто говорити про те, що:

  • Збільшується інвестиційний капітал. Повернення супроводжується новими інвестиціями в економіку, й ці інвестиції можуть бути спрямовані на будівництво нових торгових точок, розширення виробничих потужностей, модернізацію інфраструктури тощо. 
  • Підвищується рівень конкуренції. Іноземні бренди стимулюють конкуренцію, що позитивно в перспективі відображається на якості товарів та сервісі. Конкуренція змушує підвищувати стандарти якості — у результаті споживачі отримують кращі товари за адекватними цінами.
  • Збільшуються податкові надходження. Це особливо важливо сьогодні, в умовах війни, коли державі потрібні додаткові ресурси для фінансування оборони та соціальних програм. Збільшення податкових надходжень допомагає зменшити фінансовий тиск та підтримувати економічну стабільність.

І все це напряму впливає на дохідність ритейлерів з кожного квадратного метра, бо ринок зміцнюється. Ми з командою аналізували — у 2023/2024 бренди, попри втрати по обороту, вже отримують більший чистий прибуток, аніж це було до війни (тому, що знизилась орендна ставка та є індивідуальні домовленості з власниками молів). 

А якщо проаналізувати обсяги роздрібу, то бачимо, що вони майже зрівнялися із довоєнними показниками. З кожним місяцем втрачений потенціал компенсується.

Динаміка обсягів роздрібної торгівлі в Україні, млрд.дол (Sources: State Statistics Service, звіт NAI Ukraine)
Динаміка обсягів роздрібної торгівлі в Україні, млрд.дол (Sources: State Statistics Service, звіт NAI Ukraine)

Соціальний вплив: безробіття знижується

Якщо ми говоримо про повернення транснаціональних бізнесів з погляду соціального впливу, то найважливішим є:

  • Створення нових робочих місць. Що особливо важливо в умовах зростання безробіття під час війни. Нові можливості працевлаштування допомагають зменшити соціальну напругу та забезпечують фінансову стабільність для багатьох сімей. І наразі бачимо — у 2021 рівень безробіття в Україні був 9.9%, у 2022 (з початком війни) — 21.2%, у 2023 — 19%, й у 2024 прогнозується 16.2%, а деякі експерти кажуть навіть про 14.2%.
  • Доступ по якісних товарів. Поява транснаціоналів на ринку підвищує доступність якісних товарів. Споживачі отримують можливість користуватися продукцією світових стандартів, що позитивно впливає на їхнє повсякденне життя. Це сприяє покращенню загального рівня життя населення.
  • Поширення нових технологій та методів управління. Співпраця з іноземними брендами допомагає українським фахівцям здобувати нові навички, що сприяє розвитку людського капіталу. 

Політичний вплив: імідж України у 2024 році

Повернення іноземних брендів є важливим сигналом для міжнародної спільноти щодо стабільності та привабливості українського ринку. Тут варто підкреслити:

  • Підтримку міжнародного іміджу. Присутність міжнародних компаній свідчить про довіру інвесторів до політичної ситуації в країні. Це демонструє світовій спільноті, що, попри війну, в Україні існують нормальні умови для ведення бізнесу. Що, своєю чергою, позначається на покращенні дипломатичних відносин та підвищенню підтримки з боку інших держав. Недаремно саме Дмитро Кулеба закликає шведського ритейлера IKEA повернутися в Україну.
  • Підтримку реформ та інтеграції з ЄС. В нашому випадку іноземні бренди, особливо з країн ЄС, можуть стати каталізатором для проведення економічних та соціальних реформ. Їхня присутність сприяє впровадженню європейських стандартів у бізнес-практиках та законодавстві, що наближає нас до євроінтеграції. Це неабияк важливо. 

Повернення транснаціональних ритейлерів на український ринок під час війни має комплексний вплив на економіку, соціальну сферу та політичний контекст країни. Якщо узагальнювати, то це сприяє зростанню інвестицій, підвищенню рівня конкуренції, створенню робочих місць та покращенню якості життя населення. 

Але все це має можливість працювати лише завдяки військовим на фронті — так, ринок перестало штормити й він виходить на довоєнні показники, однак й допомога бізнесу має бути зворотною. Ми маємо не забувати про постійну фінансову підтримку фронту. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи