Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.08.2019 18:25

Реєстрація IT-діяльності за кордоном

Окремі питання реєстрації ІТ-діяльності в іноземних юрисдикціях.

Одним із питань ефективності IT-діяльності є пошук інвестора, так як це є вагомим у сфері розвитку та підтримки відповідного проекту. 

Згідно статті 1 Закону України “Про режим іноземного інвестування” іноземними інвесторами є юридичні особи, створені відповідно до законодавства іншого, ніж законодавство України; фізичні особи - іноземці, які не мають постійного місця проживання на території України і не обмежені у дієздатності; іноземні держави, міжнародні урядові та неурядові організації; інші іноземні суб'єкти інвестиційної діяльності, які визнаються такими відповідно до законодавства України.

Також, вартим є зазначити, що відповідно до даного Закону, формою здійснення іноземних інвестицій є: 

- часткова участь у підприємствах, що створюються спільно з українськими юридичними і фізичними особами, або придбання частки діючих підприємств;

- створення підприємств, що повністю належать іноземним інвесторам, філій та інших відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб або придбання у власність діючих підприємств повністю;

- придбання не забороненого законами України нерухомого чи рухомого майна, включаючи будинки, квартири, приміщення, обладнання, транспортні засоби та інші об'єкти власності, шляхом прямого одержання майна та майнових комплексів або у вигляді акцій, облігацій та інших цінних паперів;

- придбання самостійно чи за участю українських юридичних або фізичних осіб прав на користування землею та використання природних ресурсів на території України;

- придбання інших майнових прав;

- господарської (підприємницької) діяльності на основі угод про розподіл продукції;

- в інших формах, які не заборонені законами України, в тому числі без створення юридичної особи на підставі договорів із суб'єктами господарської діяльності України.

В інвесторів, які вкладають свої капіталовкладення у відповідні IТ-проекти в Україні повинні бути чіткі умови та гарантії захисту відповідних інвестицій. Як свідчать численні дослідження у сфері правоохоронної, судової та економічної системи загалом, Україна ще потребує значних реформ та вдосконалень для того, щоб позиції для інвестицій були дещо підсилені.

Як наслідок, інвестори, які вкладають в IT-сферу походженням з України, вимагають, щоб учасники такої діяльності були залучені у юрисдикціях інших країн, де існують надійні урядові системи бізнес-середовища (реєстр, оподаткування, тощо).

Таким чином , для осіб з України, які задіяні в IT-секторі, в даному випадку, має місце питання зовнішньоекономічної діяльності.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" зовнішньоекономічна діяльність - діяльність суб’єктів господарської діяльності України та іноземних суб’єктів господарської  діяльності, а також діяльність державних замовників з оборонного замовлення у випадках, визначених законами України, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

Також, важливим є термін “міжнародна кооперація” яка згідно цього ж Закону визначається як взаємодія двох або більше суб'єктів господарської діяльності, серед яких хоча б один є іноземним, при якій здійснюється спільна розробка або спільне виробництво, спільна реалізація кінцевої продукції та інших товарів на основі спеціалізації у виробництві проміжної продукції (деталей, вузлів, матеріалів, а також устаткування, що використовується у комплексних поставках) або спеціалізації на окремих технологічних стадіях (функціях) науково-дослідних робіт, виробництва та реалізації з координацією відповідних програм господарської діяльності.

Не менш актуальним є поняття “спільна підприємницька (господарська) діяльність”, яка згідно Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність визначається як діяльність, що базується на співробітництві між суб'єктами господарської діяльності України та іноземними суб'єктами господарської діяльності і на спільному розподілі результатів та ризиків від її здійснення. 

ЯК ВИРІШИТИ ДАНУ СИТУАЦІЮ?

Одним із варіантів вирішення даної ситуації є можливість реєстрації діяльності із сфери ІТ з України у відповідних юрисдикціях за кордоном.

В одному із досліджень Всесвітнього Економічного Форуму країнами, які є найбільш розвинуті в підприємницькому плані, є наступні: Литва, Латвія, Естонія, Швеція, Нідерланди, та інші.

Як наслідок, для осіб які мають на меті здійснювати IT-діяльність з використанням іноземних юрисдикцій, було б актуально здійснювати реєстраційні дії у наступних країнах:

ЛИТВА 

В даній країні існує Державний центр підприємств щодо реєстрів. Основна функція Центру - управління п'ятьма основними державними реєстрами, такими як: Реєстр нерухомості та кадастру, Реєстр юридичних осіб, Адресний реєстр, Реєстр населення та Іпотечний реєстр.  

Фактично, Центр реєстрів виступає як центр передового досвіду публічного сектору Литви у створенні та розвитку систем, заснованих на реєстрі. Підприємство також має власний орган з сертифікації - Центр сертифікації Центру Реєстрів.

ШВЕЦІЯ

Бюро реєстрації компаній Швеції (Bolagsverket) створює умови, необхідні для встановлення довіри в бізнесі. Основна роль - реєструвати інформацію про компанію та робити її доступною, що сприяє суспільству.“Bolagsverket” реєструє нові компанії, зміни в інформації про компанії та річні звіти.

ЕСТОНІЯ

Центр реєстрів та інформаційних систем (RIK) RIK - державне агентство, що перебуває під юрисдикцією Міністерства юстиції Естонії з метою створення інноваційного середовища, що забезпечує інтегровані електронні послуги для ефективного впровадження публічного адміністрування та правової політики. RIK розробило та адмініструє понад 70 різних систем та різних реєстрів, важливих як для держави, так і для громадян.

ПОЛЬЩА

У Польщі існує система “CEIDG” "Central Register and Information on Economic Activity (CEIDG)". Центральний реєстр та інформація про економічну діяльність (CEIDG), де є можливість подачі як онлайн форм так і реєстрації, шляхом фізичної присутності. 

ЛАТВІЯ

Реєстр підприємств Латвійської Республіки реєструє компанії, торговців, їх філії та представництва та вносить зміни до їх установчих документів та здійснює іншу діяльність, передбачену законодавством. Реєстр підприємств також реєструє засоби масової інформації, асоціації та фонди, комерційні зобов’язання, які контролюють інтереси, угоди про державно-приватне партнерство та договори про власність подружнього майна, політичні партії, арбітражні органи, профспілки, релігійні організації та релігійні установи, а також провадження у справах про банкрутство.

НІДЕРЛАНДИ 

Для реєстрації в даній країні актуальною є діяльність “The Netherlands Chamber of Commerce” - Торгова палата Нідерландів. 

Перелік даних країн не є вичерпним. Варто зазначити, що залежно від конкретного випадку, існують також інші юрисдикції, де може бути реєстрація спільної діяльності в сфері IT, що може бути оптимальним рішенням для співпраці з інвестором.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]