Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.05.2024 09:16

Програма “ГрінДІМ”: На шляху до енергетичної безпеки українських багатоповерхівок

Директор Фонду енергоефективності

Головне про нову Програму "ГрінДІМ" Фонду енергоефективності

Війна, розв'язана росією проти України, з особливою гостротою поставила питання енергетичної безпеки нашої держави. Руйнування енергетичної інфраструктури внаслідок обстрілів з боку окупантів завдало суттєвої шкоди економіці країни та вкрай негативно вплинуло на життя кожного українця.

Цей виклик спонукає до пошуку миттєвих рішень таких як розвиток альтернативних джерел енергії, зокрема, в житловому секторі, який займає значну частку в енергобалансі. 

Саме тому Фонд енергоефективності розробив нову Програму “ГрінДІМ”,  спрямовану на стимулювання використання альтернативних джерел енергії, яка може стати по-справжньому рятівною для  мешканців багатоквартирних будинків в умовах постійних відключень світла та тепла. 

Чому це важливо?

По-перше, в умовах дефіциту енергетичних ресурсів в Україні та їх високої вартості на світових ринках, помножених на військові ризики, перехід до ефективного використання енергії та наявність альтернативних джерел є необхідністю.  

По-друге  — це сприяє децентралізації енергетичної системи, адже будинки зможуть генерувати власну електроенергію, зменшуючи свою залежність від централізованих мереж електропостачання. Програма “ГрінДІМ” дозволить мешканцям багатоквартирних будинків мати більше передбачуваності та допоможе централізованим системам електро та теплопостачання.

Які умови участі у Програмі “ГрінДІМ”?

Програма Фонду енергоефективності “ГрінДІМ” спрямована на стимулювання встановлення сонячних станцій та теплових насосів, а також супутнього обладнання — у ній можуть брати участь багатокварні будинки, в яких створено ОСББ або ЖБК. 

Механізм Програми «ГрінДІМ» максимально спрощений та прозорий: готуючись до участі, учасникам слід провести загальні збори, замовити проведення енергоаудиту будинку, визначитися з обладнанням яке буде встановлюватись і заповнити опис проєкту. Підготувавши необхідні документи, учасник подає заявку на участь у Програмі, після схвалення якої може приступати до розробки проєкту та закупівлі обладнання. Далі виконуються  монтажні роботи та проводиться повторна сертифікація будинку, після чого учасник подає до Фонду заявку про завершення робіт. Схваливши її, Фонд компенсує  70% вартості обладнання та матеріалів.

Які мінімальні потреби будинку можна вирішити завдяки участі у Програмі “ГрінДІМ”?

Для того, щоб адаптувати Програму під потреби багатоквартирних будинків, ми розраховували різні варіації комбінування обладнання та потреби, які може задовольнити встановлення цього обладнання. Тож, наприклад, завдяки встановленню сонячної станції, до складу якої обов'язково повинні входити не лише фотоелектричні модулі, а і гібридний інвертор та літієві акумуляторні батареї, в типовій 5-ти поверхівці в літній період можна майже повністю покрити всі загальнобудинкові потреби. Взимку можливо покрити базові потреби будинку, такі як: циркуляційні насоси опалення та ГВП, освітлення в місцях загального користування та прибудинкової території, домофони, обладнання провайдерів тощо. 

В межах участі в Програмі співвласники можуть встановити тепловий насос для потреб гарячого водопостачання в комбінації з сонячною станцією, що дозволить забезпечити роботу систем життєзабезпечення будинку при відключеннях світла. Вибір обладнання має бути обґрунтований енергоаудитором. Крім того, для будинків, в яких наявна технічна  та економічна доцільність для встановлення теплових насосів для потреб опалення є вимоги, такі як наявність утеплення, автоматизованих ІТП, збалансованих інженерних мереж. Це дозволить забезпечити ефективність роботи такого обладнання і відчути позитивний ефект співвласникам.

Загалом, за умов виплати гранту від Фонду на реалізацію заходів за Програмою “ГрінДІМ”, їх термін окупності буде становити від 2 до 5 років, при поточних тарифах на електричну та теплову енергію для побутових споживачів. 
Плани та амбіції

Фонд — це стійка інституція, яка постійно розвивається та зростає. Кожна наша програма пережила дуже багато змін і постійно вдосконалюється, щоб відповідати викликам часу. 

Наразі рано ще казати яка буде динаміка розвитку Програми “ГрінДІМ”, але те, що ми бачимо вже зараз, отримуючи десятки дзвінків від співвласників багатоквартирних будинків — ця Програма точно на часі. Тож, головні плани Фонду — допомогти якомога більшій кількості сімей підготуватись до нового складного опалювального сезону.

Отже, закликаю всіх українців долучитися до Програми "ГрінДІМ" та зробити свій внесок у побудову енергонезалежної, екологічно чистої та безпечної України!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]