Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.05.2024 19:41

Гараж у спадок: відповіді адвоката на питання

Зі спадкуванням рано чи пізно стикається більшість людей.

Коли близька людина йде з життя, залишається вирішити питання про розподіл її власності та розібратися з юридичними тонкощами. І якщо з квартирою, будинком або землею все більш-менш зрозуміло, то з такими ціним об'єктом як гараж часто виникають труднощі. 

Гараж – здавалося б, незначна власність, проте на практиці його оформлення у спадок може завдати чимало питань. Вступ у право власності на гараж вимагає дотримання встановлених законом процедур, збирання та подання нотаріусу обов'язкового пакету документів та вірного - вчасного юридичного підходу. 

Залежно від того, чи знаходився гараж в індивідуальній (приватній) власності або входив до гаражного кооперативу, чи взагалі на гараж відсутні документи на підтвердження права власності, а також інші нюанси, процес успадкування може різнитися здавалось би в однакових ситуаціях.  

Про це і не тільки, будуть наданні відповіді адвоката зі спадкових питань.

Як успадкувати гараж самобуд (не введений в експлуатацію) без документів?

Дивись, до спадкоємців переходять усі права та обов'язки спадкодавця. Якщо за життя спадкодавець не отримав право власності на гараж самобуд, то спадкоємець також не набуває права власності у порядку спадкування. 

У той же час, якщо гараж не був добудований спадкодавцем або не був прийнятий в експлуатацію, або право власності не було за ним зареєстроване, то до складу спадщини входить лише право на будівельні матеріали та обладнання, які були використані в процесі будівництва, право завершити будівництво тощо. А тому не набувається спадкоємцем право власності на гараж як на нерухоме майно.   

Тобто спадкоємець має право звернутися до суду з позовом про визнання його права на гараж як забудовника (правонаступник спадкодавця) за наявності у спадкодавця (спадкоємця) документів:

- про право власності або право користування на землю;

- акта введення в експлуатацію гаража, якщо їх наявність необхідна. 

Така позиція судів вже існує довгий час, наприклад, свіжі висновки Верховного Суду від 30.11.23 справа 524/8967/21, від 04.05.22 справа 372/4235/19. 

При цьому, визнати право власності на самобудний гараж шляхом успадкування не можна.

Якій потрібен правовстановлюючий документ на гараж, щоб нотаріус видав свідоцтво про спадщину?

Один із наступних документів в оригіналі:

- свідоцтво про право власності;

- договір купівлі-продажу / договір дарування / договір довічного утримання або інший нотаріальний договір щодо гаражу зареєстрованого у реєстрі нерухомості;

- свідоцтво про право власності у порядку спадкування;

- рішення суду про визнання права власності. 

При цьому, (1) рішення органу місцевого самоврядування про передачу гаража у приватну власність спадкодавцю або (2) рішення гаражного кооперативу - не є підставою для оформлення нотаріусом свідоцтва про право власності на гараж, оскільки на підставі рішення місцевого самоврядування необхідно було спочатку спадкодавцю отримати відповідне свідоцтво про право власності, а згідно до рішення гаражного кооперативу необхідно було спадкоємцю зареєструвати право власності у відповідному реєстрі нерухомого майна.  

Відтак, за вищенаведеними двома рішеннями нотаріус відмовляє постановою у видачі свідоцтва про спадщину, а тому надалі потрібно буде спадкоємцю звернутися до суду для визнання права власності на спадкове майно вже у судовому порядку - це розповсюджена та стандартна ситуація, тому не слід спадкоємцю панікувати.     

При цьому, технічний паспорт не є правовстановлюючим документом. а тому лише на його підставі спадщину не отримаєшь. 

ВІДЕО БОНУС: НЕТ ОРИГИНАЛА ДОКУМЕНТА НА ИМУЩЕСТВО ДЛЯ ПОЛУЧЕНИЯ НАСЛЕДСТВА  

Якщо документи на гараж є, а документів на землю немає, чи можна буде вступити у спадок на гараж? 

Так, можливо, оскільки гараж є окремим видом майна незалежно від прив'язки до землі.  

Як успадкувати гараж, якщо на ньому іпотека банку? 

У звичайному порядку як не іпотечне майно звернувшись до нотаріуса. Але тут є деякі особливості: 

1) іпотека у зв'язку з наслідуванням не припиняється, а тому діє і для спадкоємця;

2) спадкоємець набуває статусу іпотекодателя;

3) спадкоємець не несе відповідальності перед іпотекодавцем (банком), але у разі пред'явлення до нього вимог відповідає у межах вартості отриманого у спадок гаража;

4) іпотекоутримувач (той, на користь кого укладено договір іпотеки) повинен пред'явити свою вимогу до спадкоємців протягом 6 місяців з дня, коли він дізнався про смерть спадкодавця. Якщо цей строк буде порушено, тоді спадкоємець уникне обов'язку погашення боргу спадкодавця.  

Що робити, якщо на гараж взагалі немає оригіналів документів у спадкоємця?

Якщо документи виготовлялись на гараж (є копії у спадкоємця або відомості про оригінали містяться в інших документах), то можна отримати дублікат документа (має силу оригіналу). Таке отримання можливо як самостійно спадкоємцем, наприклад через архів органу який виготовив оригінал, так і за запитом нотаріуса після відкриття спадкової справи.  

У разі неможливості отримати дублікат, тоді дорога спадкоємцю до суду для визнання права власності на спадкове майно - це для тієї ситуації, коли документи були виготовлені (видані) спадкодавцю. Якщо документи на останнього не виготовлялись - тоді суд не допоможе спадкоємцю.   

Як ділитиметься гараж між спадкоємцями? 

У першу чергу права на спадщину має:

- спадкоємець на кого оформлений заповіт;

- незалежно від заповіту непрацездатний спадкоємець (малолітні, неповнолітні, непрацездатні діти чи вдова (вдівець), непрацездатні батьки успадковують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, що належала кожному їх у разі спадкування за законом (це називається обов'язкова часткою. Тобто незалежно від того, кому заповідали майно, перелічені особи отримують обов'язкову частину). 

Якщо заповіт відсутній, тоді спадкування здійснюється згідно до черг спадкування (статті 1261-1265 Цивільного кодексу), спочатку у рівних частинах мають право на спадщину діти, другий із подружжя та батьки (стаття 1261).   

Чи можна подати до суду позов про визнання права власності на гараж у рамках спадкування? 

Так, дана ситуація є розповсюдженою. Але у будь якому випадку такому зверненню передує звернення до нотаріуса, відкриття останнім спадкової справи та у разі неможливості нотаріусом видати спадкоємцю свідоцтво про спадщину, видача останньому постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії з обґрунтуванням такої відмови. Без отримання такої постанови, до суду звертатись буде передчасним, оскільки саме постанова є підставою для подання позову до суду.  

Які особливості щодо спадкування гаража?

Особливостей як таких немає, головне це вчасно звернутися до нотаріуса з оригіналами документів. 

Під особливістю можна розуміти наявність гаражного кооперативу, якщо гараж знаходиться саме у такому кооперативі. При цьому бувають непоодинокі випадки, коли кооперативи з метою збереження саме за собою або за своїми зацікавленими особами, вчиняють перепони спадкоємцю в отримані документів (наприклад про повну виплату пайових внесків) або підтвердження факту власності на гараж за спадкодавцем як членом кооперативу.  

Озвучені ситуації вирішуються як без суду, так і у судовому порядку в залежності від конкретних обставин.    

У який строк та до якого нотаріуса подавати заяву про прийняття спадщини на гараж? 

Якщо спадкоємець постійно не проживав із спадкодавцем, така заява подається на протязі 6 місяців з дати смерті спадкодавця за місцем відкриття спадщини згідно до статті 1221 Цивільного кодексу:  

- місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця;

- якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна;

- якщо спадкодавець мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається відповідно до Закону України "Про міжнародне приватне право". 

Що робити, якщо пропустив строк на подачу заяви про прийняття спадщини? 

Два варіанти:

- отримати письмову згоду інших спадкоємців та подати заяву про прийняття спадщини нотаріуса;

- якщо спадкоємець лише один, тоді за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (частина 3 статті 1272 Цивільного кодексу).  

Під поважною причиною слід розуміти: 

- перебування спадкоємця на стаціонарному медичному лікуванні;

- довгострокове відрядження;

- у деяких випадках незнання того, що спадкоємець помер;

- непроінформованість спадкоємця про наявність заповіту;

- та інше.  

Законодавство не містить виключного переліку поважних причин, фактично це вирішує суд на власний розсуд виходячи з обставин по справі.  

З власної судової практики, я отримував рішення коли строк було пропущено протягом 9 років. 

ВІДЕО У ПОМІЧ: Спадкування під час війни: відповіді на питання 

Перебування спадкоємців поза країною чи в сільській місцевості є поважною причиною для поновлення терміну прийняття спадщини? 

Ні не є! Саме собою проживання спадкоємців у сільській місцевості або за межами України не є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини. Для подання заяви про прийняття спадщини не обов'язково їхати до нотаріуса навмисне, оскільки законодавство передбачає право спадкоємець направити таку заяву поштою з описом вкладення (Верховний Суд від 14.11.22 справа 148/1923/20). 

Після отримання свідоцтва про право власності на гараж у порядку спадкування, я можу його продати? 

Так, оскільки це вже твоє майно яким ти можеш вільно розпоряджатись. А якщо на гаражі іпотека – продати можна лише за згодою банку (іпотекодавця). 

На гаражі є арешт виконавчої служби, а тому нотаріус відмовив видати свідоцтво про спадщину, що мені робити? 

Так, за наявності такого арешту нотаріус відмовляє у видачі свідоцтва доки арешт не буде знятий.  

У такому випадку спадкоємцю слід встановити підставу арешту, наступним шляхом: 

1) реєстр нерухомості: за прізвищем, ім'ям та по батькові спадкодавця або його ідентифікаційним номером, чи за персональними даними гаражу можна отримати відповідні дані; 

2) дізнатися у нотаріуса, оскільки нотаріус має доступ до озвученого реєстру нерухомості; 

3) через адвоката;

4) через Інтернет програми, наприклад Опендатабот та його аналогів. 

Найчастіші підстави арештів: 

- були борги (кредит, ПДР, комунальні) у спадкодавця, але на сьогодні вони всі погашені, а арешт чомусь не знято. Тоді слід звернутися до виконавця (який такий арешт вніс до реєстру нерухомості) для зняття арешту. Якщо не знімає, або виконавець не може це зробити з інших підстав - тоді отримати письмову відповідь від виконавця про неможливість скасування арешту та звертатися до суду; 

- йде суд зі стягнення боргу зі спадкодавця, у рамках якого як забезпечення позову було накладено арешт. Тоді слід подавати апеляцію на це рішення; 

- арешт був накладений на майно подружжя, у такому разі подавати апеляцію/касацію на рішення суду про арешт, оскільки це майно належить двом особам, а боржник лише один із них;

- і т.п.  

Повного переліку що робити як такого немає, головне дізнатися про підставу арешту, а далі аналізувати з адвокатом юридичні напрямки для скасування. 

ВІДЕО БОНУС: ВЕРХОВНИЙ СУД ДОПОМАГАЄ КЛІЄНТАМ У СКАСУВАННІ АРЕШТІВ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ 

Як прийняти спадщину на гараж, якщо я за кордоном? 

Визначити рухоме чи нерухоме майно успадковується. Якщо нерухоме – тоді лише прийняття через нотаріуса в Україні. Наприклад направити відповідну заяву поштою, або через свого представника в Україні, чи іншим чином. При цьому, дивись не пропусти шестимісячний строк на подання такої заяви. 

Гараж на окупованій території, чи можна отримати його у спадок? 

Так, якщо спадкова справа ще не відкрита, для цього звернись до будь-якого нотаріуса який здійснює свою діяльність на території України.   

Інший спадкоємець швидше за мене отримав свідоцтво про право на всю спадщину, що робити? 

Якщо така видача є законною, тоді ти не зможеш визнати недійсним свідоцтво у суді. У протилежному випадку, у тебе є право подати позов до суду, навести свої доводи разом з доказами про недійсність такого свідоцтва та отримати суді перемогу. Після чого свідоцтво не буде мати юридичної сили, а ти зможеш оформити спадщину на себе.  

Причинами для визнання свідоцтва недійсним: 

- визнання недійсними інших документів на підставі яких видано свідоцтво (наприклад заповіт, заява про відмову від спадщини, свідоцтво про укладання шлюбу та інше)

- порушення прав інших спадкоємців у зв'язку з видачею свідоцтва (найпоширеніша підстава);

- та інші підстави.  

Також класичною є ситуація, коли один із спадкоємців пропустив строк на подачу заяви про прийняття спадщини, але надалі отримав рішення суду про ухвалення додаткового строку на подання даної заяви, згідно з чим також має право на спадкове майно. Тому такий спадкоємець може визнати у судовому порядку спірне свідоцтво недійсним (висновок Верховного Суду від 05.09.22 справа 385/321/20).  

Чи можна автоматично отримати гараж у спадок без подання заяви нотаріусу? 

Якщо спадкоємець постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, то він є таким, що прийняв спадщину (навіть без звернення до нотаріуса). Тобто звертатися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом 6 місяців йому не потрібно. У цьому випадку у спадкоємця без звернення до нотаріуса - не буде відповідного свідоцтва про спадщину, що не дозволить спадкоємцю продати або іншим чином розпорядитись гаражем.  

Теж звертай увагу, можливо, цей гараж іпотечний або на ньому купа боргів (боргів на спадкодавці 500 000 грн., а іпотечний гараж коштує 100 000 грн.), навіщо такий гараж у спадок потрібен буде. 

ВІДЕО У ТЕМУ: ВРЕМЯ, МЕСТО ОТКРЫТИЯ НАСЛЕДСТВА, СРОКИ ДЛЯ ПРИНЯТИЯ, УСТАНОВЛЕНИЕ ФАКТОВ 

Було складено два заповіти: перший від 2023 на все майно, а другий від 2024 лише на гараж, до чого це призведе? 

Новий заповіт скасовує дію попереднього. Тобто в цьому випадку другий заповіт суперечить першому. Гараж входить до складу всього майна. Тому перший заповіт буде недійсним, оскільки було написано новий. Тому гараж відійде тій особі на який складено останній за часом заповіт, а все інше майно буде розподілено згідно із законом по чергах (аналогічний обов'язковий висновок викладений Верховним Судом від 26.06.19 справа 369/3186/17).  

Є дійсним свідоцтво про право на спадщину на гараж, що виданий нотаріусом який знаходиться на тимчасово окупованій території? 

Звертай увагу, коли видано таке свідоцтво. Видано тоді, коли органи влади України контролювали зазначену територію чи ні. Якщо контролювали – тоді дійсне.  

А якщо свідоцтво було видано окупаційною владою, тоді визнавати свідоцтво недійсним не потрібно, оскільки останнє є нікчемним (абсолютно недійсне, без необхідності встановлення цього судом). Аналогічний висновок Верховного Суду від 28.08.20 справа 185/2052/19. 

Наявність технічних помилок (описок) у заповіті на гараж може бути основою для визнання його недійсним? 

Ні, не є підставою для визнання заповіту недійсним, оскільки у даному випадку волевиявлення заповідача (спадкодавця) було вільним та відповідало його волі, тобто ніхто на нього не тиснув, не погрожував, тощо. 

Технічні помилки (описки) у заповіті не впливають на його дійсність, не свідчать про порушення його форми та порядку посвідчення. Дивись, якщо у заповіт зрозуміло, хто заповідач, кому що заповідається і навіть допущені орфографічні (інші формальні) помилки (описки), такий заповіт буде дійсним (Верховний Суд від 12 січня 2021 року 397/1396/19).  

Які можуть бути підстави для усунення від права на спадкування на гараж? 

- умисне позбавлення життя спадкодавця або будь-якого з можливих спадкоємців або замах на їх життя;

- заважання спадкодавцю скласти заповіт, внести зміни чи скасувати його;

- батьки дитини (як спадкоємця) були позбавлені батьківських прав;

- батьки, повнолітні діти, ухилялися від обов'язку з утримання спадкодавця; 

- якщо буде встановлено, що спадкоємець ухилявся від надання допомоги спадкодавцю, який через літній вік, тяжку хворобу, каліцтва тощо, потребував допомоги. 

Слід зазначити, що усунення права на спадкування відбувається виключно за рішенням суду (Верховний Суд від 01.02.22 справа 759/18917/17, від 13.06.19 справа 759/8115/16).  

Успадкував гараж, а на спадкодавці багато боргів, основна частина яких – це заочне рішення суду про стягнення 3% річних, штрафу, інфляційних витрат, що робити? 

Скасувати вказане заочне рішення, якщо про останнє спадкодавець не знав, тим самим скористатися судовим правом на оскарження як правонаступник померлого.  

У чому різниця спадкування гаражного боксу та капітального гаражу? 

Гаражний бокс - це рухоме майно, а ось капітальний гараж - це вже нерухоме майно. У цьому і різниця, як по правовстановлюючим документам так і необхідності (або відсутності неї) для державної реєстрації надалі гаражу у реєстрі нерухомого майна. 

Яким чином оформлюється документальне оформлення гаража після смерті власника? 

Два варіанта:

- свідоцтво про право власності на гараж у рамках спадкування;

- рішення суду про визнання права власності на гараж у порядку спадкування. 

Який порядок спадкування у разі відсутності державної реєстрації права власності на гараж побудований до 01.07.04? 

У такому випадку спадкоємці, які прийняли спадщину, мають право на оформлення такої спадщини навіть у разі відсутності державної реєстрації права власності (Верховний Суд від 19.10.21 справа 757/30646/18).   

Які були встановлені терміни для спадкодавця щодо оформлення земельної ділянки під гаражем? 

Терміни оформлення відповідної земельної ділянки згідно законодавством не були встановлені.  

 ВІДЕО БОНУС: ЗАВЕЩАНИЕ В НАСЛЕДСТВЕННОМ ДЕЛЕ. ОТВЕТЫ НА ВОПРОСЫ, ПРАКТИКА ВЕРХОВНОГО СУДА  

Я став членом гаражного кооперативу фактом спадкування кооперативного гаражу, тим самим я став носієм корпоративних прав з питань пов'язаних із створенням, діяльністю, управлінням чи припиненням діяльності кооперативу?  

Члени кооперативу, незалежно від напряму його діяльності, є носіями корпоративних прав, а відносини між його членами та кооперативом, пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи є корпоративними.  

Відповідно, члени кооперативу, незалежно від напряму його діяльності, є носіями корпоративних прав, а відносини між його членами та кооперативом, які пов'язані з створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, є корпоративними (Верховний Суд від 24.04.19 справа 509/577/18, від 01.10.19 справа 910/7554/18, від 17.12.19 справа 904/48). 

ВІДЕО БОНУС: Корпоративные права в наследство: доля в юридическом лице, уставном капитале и участие 

До якої дати законодавство не передбачало процедури введення гаража в експлуатацію при оформленні права власності на нього?  

До 05.08.1992 законодавство не передбачало процедури введення нерухомого майна у т.ч. гаража в експлуатацію при оформленні права власності. А належним документом, що засвідчував до 05.08.1992 факт існування об'єкта нерухомого майна та містив його технічні характеристики, був технічний паспорт на гараж, виготовлений за результатом його технічної інвентаризації (близький за змістом висновки містяться у постановах Верховного Суду від 15.07.19 справа 263/8226/16-ц та від 01.04.20 справа 760/1651/16-ц).  

Які докази підтверджують прийняття спадкодавця до членів кооперативу? 

Факт членства особи з наданням членської книжки в кооперативі та сплати нею членських внесків свідчить про прийняття до кооперативу, якщо такий порядок не суперечить Статуту кооперативу.  

Як підтверджується дата будівництва гаража?  

Як правило вказана дата зазначається у технічному паспорті на гараж або інших документах, у т.ч. правовстановлюючих на гараж.  

Які є підстави для задоволення позову про зміну черговості одержання у спадок гаража? 

За змістом частини 2 статті 1259 Цивільного кодексу, фізична особа, яка є спадкоємцем за законом наступних черг, ця особа може за рішенням суду отримати право на спадкування разом із спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування, за умови, що вона протягом тривалого часу  опікувалась, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або ушкодження був у безпорадному стані. 

Під безпорадним слід розуміти стан особи, зумовлений літнім віком, тяжкою хворобою або каліцтвом, коли вона не може самостійно забезпечити умови свого життя, потребує стороннього догляду, допомоги та піклування. Безпорадний стан має бути підтверджений відповідними записами у медичних документах.

Підставами для задоволення позову щодо зміни черговості одержання спадкоємцями за законом права на спадкування є сукупність таких юридичних фактів, встановлених у судовому порядку:

1) здійснення опіки над спадкоємцем, тобто надання йому нематеріальних послуг (спілкування, поради та консультації, вітання зі святами тощо);

2) матеріальне забезпечення спадкодавця;

3) надання будь-якої іншої допомоги спадкодавцю, тобто такої допомоги, яка має матеріалізований вираз – прибирання приміщення, приготування їжі, ремонт квартири;

4) тривалий час вчинення дій, визначених у пунктах 1-3;

5) безпорадний стан спадкодавця, тобто такий стан, під час якого особа не може самостійно забезпечувати свої потреби, спричинена літнім віком, тяжкою хворобою або каліцтвом. 

Такий підхід викладений у постановах Верховного Суду від 27.08.20  справа 266/2391/16, від 30.05.19 справа 346/1178/17. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]