Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2024 16:48

Балканські країни сподіваються на водневий бум для скорочення викидів

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Відкрите в Албанії родовище може надати імпульс новим способам уловлювання водню для використання в якості палива

Відкриття покладів водню під хромовою шахтою Bulqize в Албанії викликало оптимізм щодо переходу регіону до більш чистої енергії. Це відкриття спонукало до дискусій про те, що водень може відігравати значну роль у скороченні викидів у регіоні.

Попри минулі трагедії, пов’язані з газовими накопиченнями в шахті, нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі Science, дозволило виявити резервуар, що містить від 5000 до 50 000 тонн водню, заблокованого під поверхнею.

Оскільки країни Західних Балкан намагаються узгодити цільові показники ЄС щодо викидів, водень став центром їхніх зусиль з декарбонізації. Водень, особливо якщо він виробляється з використанням відновлюваних джерел енергії або джерел енергії з низьким вмістом вуглецю, розглядається як екологічно чисте та стійке паливо.

«Концентрація такого високого рівня H2 у водоймі є хорошим відкриттям, яке спонукає більше дослідників шукати подібні знахідки в інших місцях», — зазначив Бардхил Мучеку, один з авторів дослідження, підкреслюючи важливість відкриття за межами Bulqize.

Всупереч оптимізму, проблеми залишаються, зокрема потреба у значних приватних інвестиціях та розвитку інфраструктури. Однак у зв’язку з наростанням політичного імпульсу щодо водню з низьким рівнем викидів, балканські країни мають намір використовувати цей новий ресурс, щоб зменшити свою сильну залежність від викопного палива для виробництва електроенергії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]