Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2016 13:27

Трудовий кодекс не для трудової людини

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Багато різного роду критиканства почуто з різних боків щодо нового проекту Трудового кодексу. Одне єднає усіх, так це те, що він так і не став дійсно трудовим.

Багато різного роду критиканства почуто з різних боків щодо нового проект у Труд о вого кодексу. О дне єднає усіх, так це те, що він так і не став дійсно трудовим. 

Багато ми чули про те, що КЗПП вже давно застарів. Але, як би там не було, на сьогодні в ТКУ йде мова аби лише узаконити той безлад в трудових відносинах, який склався за ганебної практики експлуатації роботодавцями працівників. Його цінність заключається лише в одному, аби КЗПП назвати ТКУ та спотворити захисні функції трудового законодавства. З огляду на те, хто ініціює прийняття цього ТКУ та хто переймається його вдосконаленням, стає зрозумілим його справжня сутність. 

Не вдаючись в полеміку щодо авторства проекту, різного роду зауважень до нього чи ролі певних сторін соціального діалогу в цьому процесу, на даний момент ясно одне, що інтереси працюючої люди там ніхто не представляє, а в цьому процесі присутня лише популістська боротьба за їх права. Участь, як роботодавців, так і, прикро, профспілковців з ФПУ, не веде до позитиву в створенні гідних умов, захисту законних прав та інтересів працівників. 

Якщо подивитися на суть кодексу з позиції працівника, для якого саме і потрібен бути написаним цей кодекс, можна дійти висновку, він жодним чином, не захищає його права. 

По-перше, цей кодекс не є продуктом фахівців трудового права, він є лише певним компромісом між політиками, роботодавцями і, наближених до влади, профспілкових представників, так званих, учасників соціального діалогу. Дійсні інтереси працівників там ніхто не представляв. 

По-друге, він не є достатньо простим в сприйнятті, він громіздкий, насичений різного роду, не сприйнятними для простого робітника, науковими термінами і є за змістом важким для розуміння. 

По-третє, кодекс не може називатися трудовим, оскільки не є таким по суті, оскільки там не прописано багато цінних речей, які б дісно давали можливість ефективно захищати саме трудові права працівника. 

І це є надголовним!! (далі буде!) 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]