Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2015 20:16

Права громадян України і Асоціація з ЄС

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Угода про Асоціацію між Україною і ЄС набуває все більшого значення для країни і українських громадян. Адже основні її положення, в разі їх імплементації, мають принести суттєве покращення прав людини, забезпечення її основоположних свобод.

Угода про Асоціацію між Україною і ЄС набуває все більшого значення для країни і українських громадян. Адже основні її положення, в разі їх імплементації, мають принести суттєве покращення прав людини, забезпечення її основоположних свобод.

В розділі ІІІ «Юстиція, свобода та безпека» Угоди про Асоціацію між Україною і ЄС, зокрема передбачається здійснення та запровадження в життя українців, таких важливих норма ЄС як:
  •   верховенств о права та укріпленн я інституцій усіх рівнів у сфері управління загалом та правоохоронних і судових органів зокрема;
  •   зміцнення судової влади, підвищення її ефективності, гарантування її незалежності та неупередженості та боротьбу з корупцією;
  •   принцип поваги до прав людини та основоположних свобод.
Юстиція, свобода, безпека – ці слова нам нагадують про той величезний масив реформ, який Україні необхідно здійснити в цьому напрямку, якого величезного прогресу нам потрібно добитися, аби люди відчули себе захищеними, свободними та безпечними.

І ми віримо в перемогу, адже ми відчуваємо підтримку наших європейських партнерів і сподіваємося, що попри певним труднощам, народ України готовий їх здолати.

Дуже важливо зараз зосередитись на структурних реформах та боротьбі з корупцією. Але для цього необхідно кардинально змінити систему управління державою, зокрема зосередитися на впровадженні значної частини рекомендацій європейських експертів в цьому питанні.

Суспільство очікує значних зрушень щодо реформування судової системи України та діяльності органів судової влади після набуття чинності Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд».

Важливу роль в процесі боротьби з корупцією в суддівських лавах має відіграти запровадження незалежного бюджетного фінансування та забезпечення гідної оплати праці суддів та працівників апарату суду.

Щодо реформування самої судової гілки влади, важливо швидке ухвалення змін до Конституції України, які стосуються розділу «Правосуддя», із врахуванням висновку Венеціанської комісії.

Останні події розгляду резонансних справ виборчого процесу, сокрема по Кривому Рогу, вказує на те, що прогресу судової реформи та верховенства права в країні поки що не відбувається, загалом поки що тут присутня політична доцільність того чи іншого рішення, а не справедливість правосуддя.

Що стосується забезпечення свободи слова в Україні, то тут хочь і відбулися певні зрушення на краще, але останнім часом прогреса в цьомі питанні немає. ЗМІ продовжують знаходитися під значним тиском фінансових і економічних інтересів, особливо під час виборчої кампанії. До сьогодні жодних ефективних кроків не було вжито для створення громадського мовлення відповідно до міжнародних стандартів.

Питання покращення суспільного клімату щодо більш позитивного сприйняття Угоди про Асоціацію між Україною і ЄС, створення належних умов для її реалізації, лежить в площині ефективної розбудови повноцінного громадянського суспільства, створення умов для розвитку та підтримки громадських ініціатив.

Позитивних змін в цьому плані слід очікувати від прийнятого нещодавно закону щодо лібералізації дій громадських організацій та спрощенння системи реєстрації громадських формувань, залучення їх до публічних консультацій, широкої участі в експертній оцінці дій влади, до здійснення громадського контролю за діями влади.

Як основним в цьому плані вбачається більш ефективна діяльність громадських рад, утворюваних при органах виконавчої влади в Україні.

На наш погляд, саме громадські ради, як осередки громадянського суспільства країни, куди входять реальнодіючі громадські організації, які знають існуючі проблеми на місцях, мають чимало плідних справ за плечима, здатні забезпечити ефективність дій громадянського суспільства щодо імплементації положень Угоди про Асоціацію між Україною і ЄС.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]