Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2022 12:56

Цифрові сервіси для туристів як візитівка міста

Директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА

Туристична галузь поступово відновлюється, міста все частіше починають використовувати цифрові інструменти.

Ця зміна створює новий досвід подорожей, який стає все більш персоналізованим, гнучким і адаптованим у будь-який час. 

Спонтанних подорожей стає все менше 

Туристи по всьому світу тепер мають безліч локалізованих і персоналізованих варіантів, де зупинитися, що робити та як пересуватися. За допомогою смартфонів мандрівники шукають варіант, який найкраще відповідає їхнім потребам, перш ніж приймати будь-яке рішення.  

Перші цифрові сервіси для туристів з'явилися на початку 2000-х, на зорі ери даткомів - ними стали Google street view та системи онлайн бронювання житла та покупки квитків, такі як Booking чи Airbnb. Без використання подібних платформ сучасну подорож уявити складно. 

Історія Google street view 

Одними із перших, хто створював цифрові інструменти для туристів є Google. Про це Netflix зняли фільм " Код на мільярд доларів". Напевно кожен хоч раз користувався їх сервісом карт і пробував знайти свій будинок, школу, друзів на фото. Автомобілі Google Street View з 2007 року зібрали величезний архів фотографій від'їздивши 19 мільйонів кілометрів дорогами всього світу. 

Але світ постійно рухається і розвивається, думаю не всім подобається дивитись на фото 2000-х років, а робити знімки кожного року фізично неможливо. Як вирішували проблему в Google? 

Безглуздо було б видаляти старі фото. Більше того, потрібно зробити старі фотографії доступними для перегляду, вирішила компанія Google і розробила "машину часу" - окремий повзунок, який переносить вас у минуле, показуючи кожен знімок, зроблений на цьому місці кілька років тому. 

Наприклад, ви можете глянути, як змінювались вулиці Нью-Йорку. 

Або можете переглянути зруйновані території в Онагаві (Японія) після землетрусу та цунамі 2011 року і як змінилась територія зараз. 

Фотографії, по можливості, приведені до загального ракурсу та вирівняні. У випадку з Онагавою картинки трохи не збігаються, тому що земля зрушила приблизно на 3 метри по відношенню до координат GPS. 

Для більшості міських видів є 2-3 знімки різного часу, але для центрів великих міст кількість зліпків часу може доходити до 20-30. На жаль, з технічних причин багато фотографій з архіву не вдалося привести до «спільного знаменника», так що навіть зараз у засіках Google залишилося багато цікавого. 

За допомогою цього сервісу користувачі можете пройтись вулицями міст і розкрити зовнішній потенціал, але цифровізація туристичної галузі на цьому не зупинилась. 

Міста почали створювати туристичні візитівки 

Згодом міста почали “боротись” за туриста і створювати нові цифрові візитівки. Окремі сайти з начинкою від “а” до “я” – гайди, локації і навіть сервіси для бронювання. Наведу деякі приклади. 

Копенгаген. Дуже крутий і стильний дизайн, все зрозуміло і доступно. Єдиний мінус — потрібно прогорнути в самий низ, щоб змінили мову. Не одразу зрозуміло для туриста, коли "вискакує" данська мова. 

Берн. Все дуже просто легко та зрозуміло. Туристи можуть знайти все необхідне для подорожі. Також на сайті міста доступна дуже крута функція — 3D модель міста.

Відень. Хороший приємний інтерфейс та зрозумілий функціонал. Є великий вибір мов. Також є інформація про Vienna city card,  яка дозволяє подорожувати місто та має понад 200 бенефітів. 

Лондон. Над  відступами забули попрацювати). Але в цілому сайт зрозумілий для туриста. Доступна інформація про квитки на транспорт, куди сходити, де можна зупинитись. 

Київ. 23 грудня разом з керівником цифрової трансформації Києва ми презентували новий туристично-культурний хаб. 

Цифрові візитівки з гайдами це круто, але чи цього достатньо? Ми з командою ДІКТА вирішили, що ні, та розпочали роботу над новим цифровим інструментом для туристів Києва. В ньому можна дізнатись про туристичні локації, актуальні події та отримати іншу корисну інформацію.

Однією з переваг хабу стануть 3D-тури, які зможуть розкрити внутрішній потенціал пам'яток архітектури Києва і не тільки. 

Користувачі вже можуть віртуально побувати в таких локаціях: 

- Київський зоопарк

- Станція метро та музей "Золоті Ворота"

- Печери Києво-Печерської лаври

- Вело-пішохідний скляний міст

- Парк "Наталка"

- Музей Булгакова

- Замок Річарда Левове серце (екстер'єр) та панорама Лисої гори

- Пейзажна алея

- Інтер'єри приміщення КМДА.

Цифровізація – інструмент для залучення туристів

Для Києва надзвичайно важливо працювати над залученням туристів, а цифровізація – якісний інструмент для цього. 

Київ — одне із найдоступніших європейських міст для вікенду з безліччю цікавих маршрутів та пам'яток. То ж чому нам цим не скористатись? Тим більше, що за даними TCI Research, 31% користувачів регулярно діляться своїми враженнями від подорожей в Інтернеті, навіть за межами кола друзів і родичів. Саме таке "сарафанне радіо" і допомагає розвивати туристичну інфраструктуру міста. 

Туристичний хаб — перший крок до ваших улюблених маршрутів, цікавих екскурсій та точок інтересу в улюбленому місті. А для міста — це платформа для популяризації гастротурів, різних подій та історичних пам'яток. 

Наша команда ставить для себе завдання популяризувати місто та спростити користувацьку історію кожному туристу так, щоб він полюбив Київ, як любимо його ми.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]