Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.06.2015 15:12

Керована антикорупція

Журналіст, громадський діяч

Високопосадовці вирішили "очолити" антикорупційний рух на свій розсуд, не так як ми цього вимагали на Майдані.

Ще не встиг відшуміти скандал довкола виборів Громадськоі ради Національного антикорупційного бюро, як маємо чергове непорозуміння з формуванням конкурсної комісії, яка мала обирати керівників Національного агенства з питань запобігання корупції. 

Події в обох антикорупційних органах є спробою взяти під контроль боротьбу з корупцією в Украіні. Так виглядає, що політико-економічні еліти, під тиском громадськості, начебто погодилися створити антикорупційні органи, проте, використовуючи нормативні процедури, політики намагаються взяти іх під контроль або дискримінувати. 

З самого початку було не зрозуміло, навіщо поряд з Національним антикорупційним бюро створювати Національне агенство з питань запобігання корупції? Адже може статися так, що ці новостворені органи будуть тільки заважати один одному працювати. 

Сьогодні урядове керівництво використовує "кишенькові" громадські організаціі для контролю за кадровими призначеннями в Національному агентстві з питань запобігання корупції.   Тепер очевидно, що  високопосадовці вирішили "очолити" антикорупційний рух на свій розсуд, не так як ми цього вимагали на Майдані. На фоні блокування розслідувань нещодавнього корупційного скандалу в Кабміні, такі діі урядовців свідчать про небезпечну для Украіни тенденцію у боротьбі з корупційним злом.

Нагадаю, що 26 травня та 5 червня 2015 року при формуванні Громадськоі ради НАБУ використовувалися незахищені комп'ютерні програми що давало можливість втрутитися в хід Інтернет-голосування. 

ГК " За відповідальну владу" вже звернулася до лідерів фракцій більшості у Верховній Раді, з проханням ініціювати перевірку компютерного програмного забезпечення, яке використовувалося під час Інтернет-голосування за членів Громадськоі ради Національного антикорупційного бюро. 

На жаль такі діі посадовців призводять до дискредитації громадських середовищ, а також новітніх технологій прямоі демократії. Треба бути щирими в своїх діях.  Якщо погодилися на участь громадськості в формуванні антикорупційних органів, тоді не хитріть, а залучайте до роботи реальні громадські організаціі, а неперетворюйте таку співпрацю на профанацію. Якщо вже говоримо про електронну демократію, то спершу слід унормувати таку діяльність, а не гратися в ІТ-технології. 

Принагідно нагадаю, що в рамках ГК " За відповідальну владу" розроблений проект Закону Украіни "Про право громадян інціювати розгляд нормативно-правових  актів органами влади та місцевого самоврядування". Цей законопроект зареєстрований у ВР  (#1641 від 26.12.2014 року), ним передбачено законодавче закріплення вимог і принципів щодо верифікаціі особи інформаційно-телекомунікаційними системами та її використання під час вивчення думки громадян.

Давайте, нарешті, жити по-новому!!!
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]