Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.08.2012 15:53

Нові робочі місця -завдання соціального партнерства держави та бізнесу

Політичний консультант

За даними експертів, створення одного сучасного робочого місця в аграрній сфері в середньому коштує близько 170 тисяч гривень

Головним критерієм оцінки діяльність уряду виборцями демократичних країн є кількість створених робочих місць та умови для інвестицій. Бюджетні кошти та приватні інвестиції вкладаються в створення робочих місць та соціально-економічний розвиток територій. У нас, нажаль, цьому приділяється ще недостатньо уваги, хоча існують окремі успішні приклади соціального партнерства.

Стимулювання суб’єктів господарської діяльності з метою створення робочих місць має здійснюватися шляхом пільгового кредитування, запровадження певних податкових пільг, надання державних гарантій збереження бізнесу. З цією метою розроблено ряд законопроектів «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності» та «Про зайнятість населення».

Вартість створення одного робочого місця є різною в залежності від країни, регіону та галузі. За підрахунками аудиторів Regional Growth Fund вартість створення робочого місця в Великобританії варіюється від 4 до 200 тисяч фунтів стерлінгів, а середня вартість створення одного робочого місця становить 33 тисячі фунтів, що дорівнює 400 тисячам гривень.

На думку голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці та одночасно голови Федерації профспілок України Василя Хари вартість створення одного робочого місця в Україні також складає 400 тисяч гривень. Реалізація Програми створення нових робочих місць для забезпечення зайнятості населення вуглевидобувних районів Луганської області в 2010-2011 роках в галузях машинобудування, виробництва будматеріалів, вуглевидобутку хімічної, харчової промисловості дозволила створити понад тисячу робочих місць, а їх вартість становила від 80 тис. до 300 тис. грн. 

Державна політика зайнятості сільського населення зумовлена цілями аграрної політики – досягнення високоефективного конкурентоспроможного виробництва, здатного забезпечити продовольчу безпеку країни та збільшити експорт окремих видів сільськогосподарської продукції і продовольства, що у кінцевому результаті збільшить внесок аграрного сектору в економіку країни.

Ціна робочого місця залежить від його оснащення технікою, найдешевше робоче місце – в торгівлі – „коштує” 9 тис. грн. Вартість створення робочого місця, не пов’язане зі складним технологічним процесом, оцінюється приблизно у 200 тис. грн. За даними експерта, доктора економічних наук Світлани Лучик створення одного сучасного робочого місця в аграрній сфері в середньому коштує близько 170 тисяч гривень. Створення нових робочих місць у галузі сільського господарства можливе за умови ефективного поєднання державної політики розвитку аграрного сектору економіки з розвитком підприємництва у сільській місцевості.

Нова кондитерська фабрика Рошен, яка є найпотужнішою в Європі, розташована у Вінниці на площі 16,4 гектара. За словами її директора Олександра Білика обсягінвестицій склали  600 млн. гривен.

За оцінками експертів за минули рік корпорація Roshen мала другу частку ринку (23%) порівняно з компанією АВК (24%). Запуск нового підприємства в місті Вінниця дозволить збільшити долю ринку кондитерської продукції до 33%.

За словами П.Порошенка, із запуском усіх виробничих потужностей 2,5 тисячі вінничан будуть забезпечені робочими місцями. Таким чином вартість створення одного робочого місця у харчовій промисловості за рахунок приватних інвестицій склала 250 тисяч грн. за робоче місце. Необхідно відзначити, що висока вартість робочого місця зумовлена сучасними умовами для працівників, високим рівнем соціального, медичного захисту та заробітної плати, яка перевищує 6 тисяч гривень.

Запуск нових потужностей сприяє й поверненню до життя цілої території Вінницького району. В результаті покращується інвестиційний клімат, створюються додаткові нові робочі місця у сільському господарстві, переробній промисловості, завдяки тому, що поставки сировини, цукру та борошна будуть задіяні виключно місцеві постачальники.

Таким чином, на практиці реалізується головне завдання - створення нових робочих місць, яке стимулює життєдіяльність регіону, адже початок роботи нової фабрики створює ланцюг робочих місць на переробних та аграрних підприємствах Вінницької області.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]