Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.05.2015 01:46

До питання про формування спроможних територіальних громад

Ексдепутат Запорізької обласної ради

Уся ця істерія із неухваленням облрадами проектів Перспективних планів формування територій громад зайвий раз свідчить про те що кожну роботу треба робити. Робити якісно, зрозуміло, прозоро.

Уся ця істерія із неухваленням облрадами проектів Перспективних планів формування територій громад зайвий раз свідчить про те що кожну роботу треба робити. Робити якісно, зрозуміло, прозоро.

Публічність державного управління та місцевого самоврядування вже не лише слова, тому усе що не публічне - то не сприймається.

Але ж прозорість та публічність це не одне і те ж саме. Бо при публічності, вибачаюсь, публіка іноді щось промовляє або вигукує у відповідь, і з цим треба щось робити. А як робити якщо цьому не вчили, за це не платять, це не передбачено майже жодною посадовою інструкцією і це відволікає від досягнення поставленої керівництвом мети? Тобто неякісні виконавці можуть накоїти набагато більше проблем ніж свідомі супротивники (політики або зацікавлені особи що безпосередньо щось від цього втратять, як то сільські, селищні голови та інші функціонери).

Можновладці хотіли встигнути ухвалити Перспективні плани формування територій громад до 1 червня, але на цей час маємо лише 3 облради що погодились схвалити свої Перспективні плани, і то, скоріше за усе, або депутатів дотиснули або ж вони не читали що власне ухвалюють, бо у жодному немає економічних переваг від такого укрупнення. Зокрема стисло проаналізуємо ухвалений депутатами Перспективний план формування територій громад Житомирської області. Із соціально-економічним та фінансовим обґрунтуванням можна ознайомитись на їх офіційному сайті. http://oda.zt.gov.ua/…/ob_ter_gro…/soc-ek_ta_fin_obgrynt.pdf.

Аналіз показує що у Житомирській області пропонується сформувати 39 спроможних територіальних громад. Але ж цифри річ уперта і вони однозначно показують що лише 19 таких територіальних громад будуть мати позитивний Баланс фінансових ресурсів загального фонду, у 5 територіальних громадах доходи дорівнюватимуть видаткам, а у 15 територіальних громад буде негативний Баланс фінансових ресурсів загального фонду. Прогнозний обсяг бюджету розвитку позитивним буде лише у 14 територіальних громад, а 25 його не матимуть. При цьому 9 територіальних громад одночасно матимуть негативний Баланс фінансових ресурсів загального фонду та й ще і не матимуть бюджету розвитку…

То де ж публічна демонстрація переваг такого укрупнення громад? Де ж спроможність громад? За що ж голосували Житомирські обласні депутати? Чи всліпу ухвалили те що дали? Чи у них мовчать громади?

Добре що інші громади не мовчать! І таких більшість, і це правильно! Правильно тому що кимось не у повному обсязі зроблена підготовча робота. Не вистачає аналітичних даних для наочного пояснення пересічним мешканцям, а також і представникам органів місцевого самоврядування усіх рівнів реальних переваг підтверджених конкретними цифрами для кожного населеного пункту України, для кожного пересічного громадянина.

Різні там презентаційні фільми то добре, але ж де конкретні цифри?

З іншого боку - альтернативи децентралізації немає і здійснювати укрупнення громад необхідно. То що ж робити? Хто винен у тому що не йде процес?

Мабуть сплохували офіси реформ до яких набрали не готових до такої роботи людей. Хіба хтось бачив публічний кадровий конкурс для фахівців у ці Офіси? Звідки взялись ці люди? Яка якість роботи таких Офісів реформ? Наприклад на їх центральному ресурсі http://decentralization.gov.ua/info/reformsoffices однозначно можна побачити що досі не у всіх є Офіційна сторінка і навіть сторінка на Facebook . Я вже не кажу що досі проблематично побачити усі проекти Перспективних планів усіх областей України!?? Бо їх немає у публічній площині – звідти і більшість проблем. І це ми поки кажемо про графічні частини. А ще й повинні бути обов’язкові паспорти спроможних територіальних громад. І при цьому, однозначно, не можна обійтись без аналітичних матеріалів із зазначенням конкретних економічних та інших показників що підтверджуватимуть спроможність кожної запропонованої укрупненої територіальної громади.

Начебто винних знайшли. Але ж цікава річ наше чинне законодавство України. Читаємо Законодавство і бачимо що розробкою Перспективного плану повинна займатися облдержадміністрація (ч. 1 ст. 11 ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та ч. 5 Методики формування спроможних територіальних, що затверджена Постанова КМУ від 08.04.2015 № 214), а по суті цим займаються Офіси реформ, про які жодного слова не згадується у відповідних нормативно-правових актах України…

Часу на процес підготовки проекту Перспективних планів виділили небагато, бо мабуть розраховували на професійність працівників Офісів реформ чи їм не допомагали представники ОДА? У будь якому разі, усі області графічну частину, на виконання Методики формування спроможних територіальних громад (Постанова КМУ від 08.04.2015 № 214), намалювали, однак чомусь без залучення представників органів місцевого самоврядування, органів самоорганізації населення та громадськості відповідних територій. Потім досить поверхнево щось почали розповідати у ЗМІ. А от коли нарешті розпочалися виїзні консультації на територіях, то тут і стало зрозуміло, що нікому нічого не зрозуміло.

Незрозуміло хто, коли і за чий рахунок буде будувати нові дороги із твердим покриттям, яких немає. Незрозуміло коли у школах та дитячих садочках з’являться гроші на ремонт та інші потреби які зараз вони збирають з батьків через утворені фонди. Незрозуміло коли лікарні отримають належне фінансове забезпечення і будуть виконуватися усі медичні протоколи. Незрозуміло коли у міліції та у карет швидкої допомоги нарешті з’явиться бензин, який вони постійно десь просять, зокрема з місцевих підприємців та фермерів. Незрозуміло чи покращиться ситуація із газифікацією та водозабезпеченням населених пунктів, а також ремонтом та обслуговуванням їх мереж. Незрозуміло чи буде врахована проблематика села, яку не зовсім зрозуміло з міських офісів. Незрозуміло також багато інших питань тощо.

Крім того, через брак часу, після обговорення проектів перспективних планів районів надійшло немало пропозицій щодо змін запропонованих меж нових спроможних територіальних громад, але ж ці пропозиції не були враховані у проектах Перспективних планів формування територій областей що подавалися на ухвалення обласним радам.  

А як можна ухвалювати проект Перспективного плану якщо немає графічної частини у розрізі кожного району та кожної спроможної територіальної громади із відміченими на них об’єктами надання державних та інших послуг, із намальованими дорогами із твердим покриттям, щоб було усім наочно видно чи є запропонована доступність у 30 хвилин чи це майбутні мрії?

Як можна ухвалювати проект Перспективного плану якщо досі немає чіткого економічного прорахунку переваг що отримає кожен населений пункт області у випадку приєднання до укрупненої громади. Немає аналітики. Паспортів нових громад також досі публічно не презентовано.

Природно що обласні депутати вимагають конкретики та врахування побажань територій...

І пояснення розробників Перспективних планів щодо відмови врахувати виявлені побажання територій у Перспективному плані на кшталт «що хтось не встигає або що заскладно перераховувати паспорти та перспективний план» не можуть бути слушними. Бо процес що відбувається дуже доленосний для України і не можна нехтувати публічними процедурами.

І вибори тут ні до чого, бо їх ще буде багато, а подібне укрупнення територіальних громад відбувається в незалежній Україні вперше.

А щодо того що хтось поспішає і втрачає строки? Нічого! Головне не втратити Україну! Головне досягнути результатів до яких ми вже рухаємося давно…

І взагалі як то кажуть - Без паніки!

Думаю що не треба із цього робити зайвого галасу і великої проблеми. Треба просто зробити роботу яка передбачена процесом добровільного об’єднання територіальних громад.

Так, фізично не вистачає часу на обговорення. І виходить цікава ситуація: і робити це начебто потрібно, і обговорити з конкретикою не встигають. Але ж якщо не виходить швидко, значить потрібно робити правильно, тобто по закону.

І якщо мінімальна тривалість процесу добровільного об’єднання громад (це ж кінцева мета) становить 175 днів, то навіщо створювати зайву напругу та порушувати базові норми законодавства? Простіше перенести дату місцевих виборів, але ж дійсно вже провести усю процедуру правильно і головне лише після ретельної роз’яснювальної роботи посиленої потужною аналітикою можна досягти добровільності в об’єднанні спроможних територіальних громад.

Тому думаю що Офісам реформ разом із облдержадміністраціями потрібно методично продовжувати робити свою роботу і добре б нарешті залучити до цього процесу представників органів місцевого самоврядування, органів самоорганізації населення, громадськості відповідних територій, фахівців з питань розвитку сіла тощо.

Роботу треба робити і робити її необхідно якісно, зрозуміло, публічно…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]