Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2024 23:10

Нові вимоги до подання даних нотаріусами: зміни для спадщини, дарування та купівлі-продажу

Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу м. Київ

Нові правила для нотаріусів щодо звітності та підвищення військового збору змінюють майнові відносини, підвищуючи відповідальність і прозорість.

Зміни до податкового законодавства, текст яких зараз знаходиться на підписі у Президента, вносять нові правила для нотаріусів, які впливатимуть на оформлення спадщини, договорів дарування та купівлі-продажу. Ці зміни не лише націлені на підвищення податкової дисципліни, але й покликані посилити прозорість у майнових відносинах між громадянами. Давайте розглянемо, що саме змінюється і як це вплине на громадян та нотаріусів.

Що змінюється для нотаріусів?

Згідно з новим Законом, який був ухвалений Верховною Радою України та підписаний Головою 10 жовтня 2024 року, та зараз знаходиться на підписі Президента, нотаріуси зобов’язані подавати до податкових органів інформацію про видані свідоцтва про право на спадщину, посвідчені договори дарування та купівлі-продажу не раз на квартал, як це було раніше, а щомісяця. Це значно скорочує терміни для подання звітних даних і вимагає відповідальності та точності при роботі.

Зміни дозволяють податковим органам більш оперативно отримувати інформацію про майнові правочини між громадянами, що, у свою чергу, посилює контроль над сплатою податків і зборів.

Договір купівлі - продажу та договір дарування: що варто знати?

Підвищення ставки військового збору до 5% позначиться на підсумковій вартості угоди, що особливо важливо враховувати при укладанні договорів.

Ставка військового збору підвищилася з 1,5% до 5%. Нотаріуси повинні інформувати клієнтів про зміни в податковому законодавстві, аби уникнути можливих непорозумінь.

Висновки

Нові терміни подання звітності та підвищення військового збору вносять зміни у роботу нотаріусів і у майнові відносини між громадянами. Зміни в податковому законодавстві спрямовані для більш ефективного адміністрування податків у сучасних умовах воєнного стану.

Нотаріуси повинні не лише своєчасно подавати інформацію до податкових органів, але й надавати клієнтам усю необхідну консультаційну підтримку щодо їхніх податкових зобов’язань. Спадкоємці, дарувальники та учасники угод купівлі-продажу мають уважно ставитися до нових правил та заздалегідь планувати свої податкові платежі.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]