Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.05.2012 00:00

На Євробаченні - 2012 Гайтану завалив Янукович

Ексрадник міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова

Політичний бойкот диктатору (а з ним, на жаль, і Україні) відчувся навіть на пісенному конкурсі у Баку. Хто б з українських співаків не виступив на Євробаченні, результат був би однаковим.

От переглянув пряму трансляцію Євробачення з Баку, і чомусь навіяло написати блог. До речі, на музичну тематику, ще й серед ночі, пишу вперше))). Хоча, в моєму випадку вона тісно переплітається з політичною складовою.

Відразу зазначу, що я не фанат Євробачення і ніколи ним не був. Рідко його дивлюся з часів перемоги Руслани у Стамбулі. Не ввжаю цей конкурс конкурсом справжніх талантів і професіоналів (за деякими виключеннями). Хоча, завжди намагаюся переглянути виступ України і щиро вболіваю за наших земляків. Останнього разу особисто спостерігав за виступом Ані Лорак, десь років 4-5 тому.

А от сьогодні старша донька Зірка вмовила переглянути Євробачення разом з нею. Без особливого ентузіазму)), але погодився. Бо зовсім мало часу вдається проводити з дитиною, а тут з’явилася гарна нагода посидіти разом, обмінятися враженнями. Взяли морозиво і стали дивитись.

Я не знав, ні учасників, ні їхнього репертуару. Хоча, звичайно, знав співачку від України, Гайтану, бо прочитав про це в ЗМІ. Пісню, яку вона співала, слухав впреше. Зізнаюся, що я зовсім не є прихильником її творчості, не знаю як відбувався відбір на Євробачення, не слідкую за цим, бо не цікавлюся. Тому, свої суб’єктивні висновки роблю виключно з того, що побачив і почув. Можливо, були якісь інші кандидатури на виступ від України, але сталося як сталося.

Отже, кілька особистих думок з цього приводу. Пермога Швеції абсолютно об’єктивна і чесна, вона була найкраща. Це не обговорюється. Я б також проголосував саме за неї. А от, що до іншого, є питання...

Безперчно, Євробачення завжди було конкурсом дещо заполітизованим. Сусід голосує за сусіда: Греція за Кіпр, скандинави за прибалтів і навпаки, балканці за балканців, турки за азербайджанців і т.д. Але у цих, начеб-то дружніх, голосуваннях завжди опинявся і реальний лідер перегонів. Так було завжди; якщо пригадаєте, то погодитесь. Згадайте Руслану (пермогла у 2004-му) або Ані Лорак і навіть Сердючку (що обійняли ІІ-ге місце). Там все було зрозуміло.

Що ж відбулося сьогодні по відношенню до України? Я уважно послухав всіх учасників і дочекався голосування. Звичайно, я не професійний музичний критик, але як людина, що свого часу закінчила дві музичних школи (клас фортепіано і клас гітари) маю своє враження.

Отже, можу помилятися, але, на мою думку, загальний рівень учасників був достатньо низьким. Яскравих виступів, що запам’ятаються, було небагато. Але, особисто мені, виступ Гайтани сподобався. І це не має жодного відношення до того, що вона виступала від України. Просто класна, драйвова, мелодійна і хітова річ. Виконання на одному диханні і дуже професійно.

Якщо бути об’єктивним і порівняти Гайтану з тими, хто зайняв місця в першій десятці, то її рівень значно вищий, це очевидно. Але навіть країни, які традиційно голосують за Україну, цьогоріч не давали і одного балу. На минулорічному Євробаченні (Юля ще була на волі, а суд над нею тоді ще не розпочався, та й діалог Європи з українською владою ще був відкритим) учасниця від України була слабшою від нинішньої, але зайняла 4-те місце. На мою думку, цього року Гайтана була сильніша багатьох учасників, і по-чесному, могла посісти місце в п’ятірці лідерів. Але не сталося... Чому?

На мій погляд, все просто: бо в Україні Янукович, бо в Україні диктатура, бо в Україні політичні репресії, бо в Україні за гратами лідери опозиції, бо в Україні править кримінальний режим. Бо весь світ сьогодні спостерігає за тим, як Янукович перетворює європейську країну на «білоруську азіатщину». Я переконаний, хто б не виступав сьогодні від України у Баку, результат був би той самий. Співак не винний. Це оцінка (або її відсутність) сьогоднішній українській владі. От і все.

Отже, моє резюме наступне: голосування на Євробаченні за Україну не відбулося з політичних мотивів. Люди в Європі не могли пересилити себе і підтримати країну, в якій при владі узурпатор. Зі мною можна погодитись, а можні ні, як кому заманеться, але є речі, які лежать на поверхні. Тому я вважаю саме так. Ось такий негативний імідж створив Янукович Україні. Це проявилося навіть на пісенному конкурсі.

Не знаю, які там у Гайтани власні політичні переконання, не знаю, хто її «кришував» у відборі на конкурс, не слідкував, бо мене це зовсім не цікавить. Для мене вона - просто співачка. Мені байдуже, який у неї колір шкіри, адже і переможницю конкурсу з яскравим марокансько-креольсько-азіатським відливом обличчя, важко назвати справжньою білокурою шведкою:)). Та й інші учасники конкурсу своєю зовнішністю, подекуди, також не дуже відповідали країнам, за які виступали)). Отже, це тут ні до чого. Заспівала представниця України достойно. І не отримати від значної кількості країн навіть один бал - це відвертий демарш європейців. Це ж очевидно, хто б що не казав і як би не ставився до самої співачки і до її пісні. Їй просто не пощастило з політичною ситуацією в Україні, з президентом-диктатором, з діями нинішньої української влади (пардон, антиукраїнської), яку засуджує увесь світ. По-людськи мені шкода Гайтану, вчора вона заслуговувала кращого результату. Але я б на її місці не переймався і не сприймав це як поразку. Бо цей результат не має нічого спільного з її виступом.

Ще раз підкреслюю, що висловлюю виключно свою особисту точку зору, що навіяна переглядом конкурсу і не претендую на істину. Адже, скільки людей - стільки думок.

Отже, я вважаю, що Євробачення провалив Янукович, а не Гайтана. А вона хай робить висновки на майбутнє. Утотожнення з нинішньою владою і її сателітами (я про деякі промо-ролики, в яких вона знімалася))) виявляється шкодить професійній діяльності та успіхам співака. Втім, гадаю, що у Гайтани колись ще буде шанс гідно повторити виступ на цьому чи на якомусь іншому міжнародному конкурсі з новою україномовною піснею. Але це станеться вже тоді, коли в країні буде встановлена демократична влада.
 
P.S. І останнє. В Конгресі США вже серйозно заговорили про персональні санкції щодо Януковича, Пшонки і інших представників правлячого режиму. Остання жорстка резолюція ПАРЄ також показала справжнє відношення цивілізованого світу до подій, що відбуваються в Україні. Отже, зачекаємо....

Зрештою, час на переосмислення в українців ще є. Хоча до наступних виборів його залишилось небагато...

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]