Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2019 23:26

Про що свідчить епопея навколо дебатів

Доктор економічних наук, професор

Якщо слово "закон" як мантру повторюють на кожному кроці, а насправді вимоги законів постійно порушують чи неправильно їх трактують, то це фарисейство.

За підсумками першого туру виборів президента України 31 березня 2019 р. В.Зеленській отримав беззаперечну перемогу. Він набрав 30,24% голосів виборців, а П.Порошенко 15
95%. https://www.cvk.gov.ua/pls/vp2019/wp063pt001f01=719.html 

Відразу після оголошення результатів екзит-полів першого туру П. Порошенко заявив, що готовий до розмови з супротивником у прямому ефірі. Однак, враховуючи об’єктивні дані обох кандидатів, багато хто з фахівців та й просто друзів, не рекомендували переможцю йти на передвиборчі дебати з конкурентом. Зокрема про це неодноразово говорив відомий журналіст та улюбленець публіки Д.Гордон. Активно його підтримувала у цьому питанні не менш відома журналістка А.Бацман. А фаховий політолог В. Фесенко взагалі стверджував, що за політтехнологічними законами, більш рейтинговий кандидат не мусить іти на дебати з менш рейтинговим. Дебати завжди вигідні менш рейтинговому кандидату.

Очевидно саме тому П.Порошенко настійно наполягав на такій зустрічі. Аксакал українського політичного бомонду, який має довготривалий досвід участі в переговорах, в роботі на багатьох високих державних посадах та в бізнесі,   був впевнений у своїй перемозі. А його конкурент, хоча і має юридичну освіту та неабиякий досвід успішної бізнесової діяльності, імовірно, багато чого не розуміє у питаннях управління країною та ще й у такий складний період розвитку подій в країні та на міжнародній арені.

Тут слід нагадати, що при проведенні ряду попередніх виборів П.Порошенко не розглядав дебати як необхідний етап передвиборчої боротьби. Так, 25 травня 2014р., коли він відмовився від дебатів з Ю.Тимошенко, то скептично зауважив, що «ці собачі бої» нікому взагалі не потрібні, особливо у воєнний час. Та навіть у цьогорічний виборчій кампанії він дозволив собі не прийти на дебати з нею на запрошення першого національного телеканалу.

 Маючи таку стійку позицію заперечення необхідності дебатів, на цей раз П.Порошенко став настійно наполягати на проведенні такої передвиборчої дискусії обох кандидатів. Водночас у штабі В.Зеленського сумнівалися щодо необхідності дебатів Д.Разумков заявив, що швидше за все вони можуть не відбутися, бо дуже не хочеться, зокрема, йти на поводу у того, хто намагається затягти конкурента в цей процес, бо вважає себе розумнішим. Він нагадав, що у 2010 та 2014 роках дебатів не було і це ніяк не вплинуло на вибори. Однак П.Порошенко заявив, що дебати є ключовим елементом виборів і, якщо  хтось від них ухиляється, то це означає, що йому просто немає чого сказати. https://bykvu.com/bukvy/113780-zelenskij-zaveril-chto-gotov-prijti-na-debaty-s-poroshenko

 Слід віддати належне його, на перший погляд, слабшому конкуренту за згоду на таку зустріч, але на своїх умовах. В.Зеленський 3.04.19 запропонував провести дебати на стадіоні "Олімпійський" в Києві 19.04.19 (як це вимагає закон) і заявив, що 24 години очікує відповіді на цю пропозицію. При цьому важливими умовами були також необхідність здати перед тим аналізи на вживання алкоголю та наркотиків і визнання чинним головою держави того, що він іде на дебати не з "маріонеткою Кремля чи Коломойського", не з "клоуном", а з кандидатом в президенти.

Ці вимоги були мотивовані тим, що на стадіоні можна створити більш відкриту, демократичну атмосферу. А розписані політ технологами питання для "дебатів у кімнаті" це пережиток радянського минулого. Політики мають ставати більш відкритими та не боятися виходити в публічний простір, у т.ч. на стадіон. https://bykvu.com/bukvy/114642-u-zelenskogo-predlagayut-provesti-debaty-s-poroshenko-v-formate-telemosta   До того ж така позиція засвідчила, що В.Зеленський категорично не сприймає стиль брехні і неповаги по відношенню до опонента.

Не довго думаючи, П.Порошенко зразу ж в ніч з 3 на 4 квітня прийняв цю, явно не вигідну для себе пропозицію. Із задоволенням він вже ввічливо заявив: «Володимире Олександровичу, я радий, що ви, хоча і якось невпевнено, але прийняли запрошення провести дебати». При цьому зазначив, що правила проведення дебатів прописані в ЗАКОНІ про вибори президента. За цим ЗАКОНОМ «передбачено, що вони можуть відбутися на базі суспільного телебачення з трансляцією по всіх телеканалах. Але стадіон - так стадіон. Я чекаю на вас, Володимире Олександровичу."

https://www.facebook.com/petroporoshenko/videos/2436398426378762/?v=2436398426378762      

Тут хочу зосередити увагу читача, що насправді ЗАКОН ПРО ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА НЕ ПЕРЕДБАЧАЄ ПРОВЕДЕННЯ ДЕБАТІВ ЛИШЕ В ПРИМІЩЕННІ СУСПІЛЬНОГО ТЕЛЕБАЧЕННЯ. Однак, команда нинішнього кандидата і всі його захисники постійно вимагали саме цього. Так перший віце-спікер парламенту І. Геращенко, навіть, після згоди П.Порошенка, продовжувала наполягати, що дебати мають відбутися у телестудії "Суспільного". "Україна і українці вимагають від кандидатів в президенти поваги до ЗАКОНУ про вибори. Тому дебати обов'язково мають відбутися в ТБ-студії» - сказала вона. Неодноразово про це заявляли спікер штабу П.Порошенко О. Медвєдєв та голова ЦВК Т.Сліпачук. Я вже не кажу про запрошених на різноманітні шоу. Особливо це весь час проголошували на президентському телеканалі «Прямий». І що цікаво, вже прийшовши на суспільне телебачення після дебатів на стадіоні, П.Порошенко почав з того, що дебати по ЗАКОНУ мають відбуватися саме на "Суспільному".

Закон також не встановлює обов’язковості участі в дебатах. Тому, враховуючи палке бажання одного з кандидатів примусити свого опонента взяти в них участь, нардепи від БПП  І.Геращенко та   М.Іонова, навіть, зареєстрували законопроект  (№10168  від 20.03.2019) про внесенння змін в Закон "Про вибори Президента України" стосовно обовязковості теледебатів. Було запропоновано знімати з реєстрації,  кандидата, якщо він відмовляється від участі в дебатах. Однак до цього закону у депутатів так і не дійшли руки, бо  робочий час був витрачений на розгляд закону про мову. https://bykvu.com/bukvy/113951-v-rade-zaregistrirovan-zakonoproekt-ob-obyazatelnykh-debatakh  

Рішення П.Порошенка про згоду на вимоги опонента швидко змінилося. Вже через 3 дні чинний президент, який має звичку не завжди виконувати свої обіцянки, заявив, що він готовий до дискусії з В.Зеленським на стадіоні "Олімпійський" але, чомусь, вже 14 квітня. Спікер штабу П.Порошенко О. Медвєдєв пояснив, що ЗАКОН передбачає обов’язковість дебатів на "Суспільному телебаченні" в останню п’ятницю перед виборами. Тому 19 квітня П.Порошенко в 20:00 точно буде там, так як  цього чітко вимагає ЗАКОН. А дебаты з В. Зеленським відбудуться 14 квітня о 14 год. 14 хв. на НСК "Олімпійський".https://bykvu.com/bukvy/114568-poroshenko-zhdet-zelenskogo-dlya-debatov-na-olimpijskom-14-aprelya-v-14-14-shtab  Незрозуміле підкреслення у цій даті  14, 14, 14 очевидно, свідчить, що цим П.Порошенко хотів наголосити, що буде таки по-моєму -14 квітня. Крім того було зазначено, що П.Порошенко виступає за проведення декількох раундів дебатів.

 Однак, на наступний день, 8 квітня, В. Зеленський у відео зверненні до виборців наголосив, що дебати з П.Порошенко таки відбудуться на стадіоні "Олімпійський" в Києві 19.04.19 (як це вимагає закон). Крім того він запросив всіх виборців надсилати питання, які б вони хотіли задати чинному президенту, але самі не можуть цього зробити.

Окрім цирку з перенесенням дат дебатів, всю країну і світову громадськість розвеселив і обурив цирк зі здачею аналізів. Президент запросив конкурента разом здати їх у медпункті стадіону "Олімпійський". У свою чергу В.Зеленський запропонував опоненту піти для цього у незалежну сертифіковану клініку Eurolab, щоб ні в кого не виникло питань про те, що хтось щось підтасував чи повпливав. У результаті 5 квітня один з кандидатів здав аналізи у медпункті стадіону "Олімпійський", а другий у сертифікованій клиниці Eurolab.  Команда В.Зеленського мотивувала це тим, що медустанови, які контролюються державою, можуть бути ангажованими. Пізніше у  його штабі заявили, що у них була інформація, що на цьому тлі готувалась провокація, тому вирішили не ризикувати.  https://bykvu.com/bukvy/114115-zelenskij-otkazalsya-sdavat-analizy-na-olimpijskom

Між тим Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) підтвердила, що вона має технічну можливість провести трансляцію дебатів з Національного спорткомплексу "Олімпійський", хоча законодавчо це не врегульовано. Про це прес-служба НСТУ повідомила телеканалу "Громадське". А керівництво цього телеканалу, з посиланням на відповідне положення Центральної виборчої комісії (ЦВК), заявило, що у них таки є можливість  проводити трансляцію з стадіону, однак оскільки існує колізія між цим положенням та законом про вибори президента, рішення  про це має приймати ЦВК. Якщо члени  комісії задля усунення цієї колізії, приймуть нове положення, у якому буде вилучено спірну норму, тоді дебати у запропонованій формі стануть можливими. Якщо ж ні – то це будет просто шоу або дискусія, але не дебати. Очевидно така невпевненість телеканалу була викликана тим, що пункт 1 цього положення дещо розходиться з відповідним тлумаченням чинного закону про вибори президента.

 Тут слід нагадати, що ще за часів М.Охендовського, на додаток до зазначеного закону було прийнято Положення про порядок проведення НСТУ  передвиборних теледебатів між кандидатами від 5 травня 2014 р. № 472. У це положення Постановою цієї ж ЦВК № 818 від 27.08.2014 без проблем були внесені зміни https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0472359-14

Отже, пунктом 1. цього підзаконного акту було визначено, що теледебати організовуються та проводяться НСТУ в останню п’ятницю перед днем повторного голосування на загальнонаціональному каналі Суспільного телебачення в прямому ефірі з 20.00 до 21.00 години тривалістю 60 хвилин. А пунктом 5 передбачено, що оплата за наданий ефірний час для проведення теледебатів здійснюється ЦВК в межах коштів Держбюджету України, виділених на  проведення виборів. У п.7 ще раз наголошено, що теледебати проводяться в студії (кімнаті) Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Водночас у ст.62.2.  ЗАКОНУ про вибори президента зазначено, що теледебати за рахунок коштів Держбюджету проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин.  Отже в законі насправді не говориться, що теледебати проводяться на загальнонаціональному каналі Суспільного телебачення, тобто безпосередньо у його приміщенні.

У ст.62.3. також зазначається, що теледебати за рахунок коштів Державного бюджету України транслюються на Першому Національному каналі Національної телекомпанії України та Першому каналі Національної радіокомпанії України, а також можуть безкоштовно транслюватися іншими каналами мовлення. Кандидати на пост Президента України беруть участь у теледебатах особисто. У разі відмови одного з кандидатів взяти участь у теледебатах або неможливості його участі в них виділений для теледебатів час надається іншому кандидату. Тобто законом також не визначено обов’язковість участі в дебатах обох кандидатів.

 Виникає питання, як мала поводити себе новообрана ЦВК при виявленні колізії, коли п. 1 положення ЦВК, затвердженого ще старим її складом, дещо розходиться з відповідним тлумаченням чинного закону про вибори президента. Тим більше, що на нинішніх виборах виникла ситуація, коли один з кандидатів погодився приймати участь в дебатах лише за умови проведення їх у найбільш демократичний спосіб - на стадіоні, а другий кандидат на це погодився. Звісно, задля створення можливостей таки проведення дебатів, ЦВК мала б швиденько зібратися і внести зміни до застарілого положення часів М.Охендовського.

 Однак оновлена ЦВК пішла «своїм шляхом». Як і всі члени команди П.Порошенка, голова ЦВК Т.Сліпачук і члени цієї важливої комісії неодноразово впевнено заявляли, що відповідно до ЗАКОНУ офіційні дебати не можуть проводитися на стадіоні. Вони мають бути проведені безпосередньо в приміщенні Суспільного телебачення. Про внесення змін в застаріле положення ЦВК чомусь мови не йшло. Про це говорили лише в команді В.Зеленського. Однак їх не хотіли чути.

Врешті решт всі зрозуміли, що дебати таки відбудуться на стадіоні. І саме о 19 годині. Однак, у той саме час рішенням ЦВК вже були заплановані дебати на суспільному, куди зібрався прийти П.Порошенко. Оскільки він не може одночасно бути і на стадіоні, і на телебаченні, то наша «послідовна і невблаганна» ЦВК, на підставі заяви уповноваженого представника кандидата в президенти П.Порошенко Р.Князевича швиденько провела своє засідання і прийняла рішення про внесення змін до постанови своїх попередників  № 472 від 5 травня 2014 р. Все виявилось не так вже й складно. Згідно з цими змінами теледебати на Суспільному телебаченні вже можуть проводитися з 21.00 до 22.00 19 квітня, тобто в останню п’ятницю перед виборами. Як пояснили в ЦВК, це було необхідно зробити, щоб не ставити під загрозу проведення теледебатів у студії Суспільного телебачення та забезпечити максимальну телеаудиторію. https://www.segodnya.ua/vybory2019/news/cik-perenesla-vremya-provedeniya-teledebatov-mezhdu-kandidatami-v-prezidenty-1255808.html 

Виникає риторичне питання, навіщо було на найвищому рівні весь час говорити про законність завідомо незаконних дій і створювати непорозуміння в суспільстві, замість того, щоб врахувавши реалії, швидко внести зміни до застарілої постанови часів М.Охендовського. От такі у нас юристи. Якщо захочуть, можуть зробити те, що раніше вважалося неможливим.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]