Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.11.2019 11:29

Армія США у TikTok: від рекрутингу до загрози нацбезпеці

Медіа-стратег у агентстві RMA

Китайська соцмережа TikTok із короткими музичними відео стрімко набирає обертів у світі. У США сервіс має вже близько 60 млн активних користувачів щомісяця, і ним зацікавилася навіть армія.

Соцмережа є особливо популярною серед так званого покоління «Z»: 60% користувачів TikTok у Штатах – молодь 16-24 років. Тож військові спочатку побачили у сервісі можливість для рекрутингу новачків, однак нещодавно почали розслідування щодо соцмережі. Що сталося та до чого тут протистояння США й Китаю?

Нова стратегія рекрутингу армії США

Минулого року армія США вперше з 2005-го не добрала 6500 новачків до запланованої кількості рекрутів. Ця невдача спонукала військових США вдатися до нової маркетингової стратегії із залучення молоді. Армійці найняли більше рекрутерів та розширили географію пошуку. Оновлена стратегія передбачала зміну форми комунікації, а також активне використання диджитал-каналів, популярних серед цільової аудиторії, зокрема і TikTok.

Хоча армія США не завела офіційного акаунту у TikTok, локальні рекрутери активно використовували сервіс для популяризації військової служби. Більше того, у соцмережі є багато акаунтів молодих американських солдат, які викладають відео тренувань та побутових ситуацій із відповідними хештегами (#rotc та #jrotc – Junior Reserve Officers' Training Corps, а також #military, #infantry та ін.) і таким чином опосередковано просувають армійську службу.

Армія США у Tik Tok

TikTok загроза нацбезпеці США?

Утім, американським політикам не сподобалося легковажне ставлення військових до соцмережі. Сенатор Чак Шумер надіслав армійцям листа із запитом на перевірку TikTok щодо загроз національній безпеці.

«Хоча я визнаю, що армія має адаптувати свої рекрутингові методи для залучення молодих американців до служби, я закликаю вас оцінити потенційні ризики національній безпеці, які створюють технологічні компанії Китаю, перш ніж вирішувати використовувати певні платформи», – написав Шумер у листі.

Крім того, трохи раніше Комітет з іноземних інвестицій у США розпочав розслідування щодо материнської компанії TikTok ByteDance через цензуру та проблеми з нацбезпекою. Владу Сполучених Штатів, зокрема, непокоїть, що сервіс може передавати персональні дані американців китайським спецслужбам. Представники TikTok запевняють, що дані громадян США зберігаються винятково на серверах у США та що китайський уряд не впливає на їхню політику. Однак американська влада не дуже довіряє соцмережі, особливо на тлі торговельного конфлікту між США та Китаєм, що загострився у 2018 році із підвищенням мит на китайські товари у Штатах.

Зрештою, військові США також почали розслідування щодо TikTok за запитом сенатора. Більше того, армійці проінструктували курсантів, аби ті не публікували у соцмережі зйомки в уніформі та під час виконання службових обов’язків.

Чому нас може навчити нова комунікаційна стратегія армії США?

Поки невідомо, чим закінчиться перевірка TikTok та чи будуть введені якісь санкції для солдат за недотримання безпекових інструкцій у соцмережі. Однак зрозуміло, що військові США поставили свою нову рекрутингову стратегію на правильні опори: диференціація каналів комунікації (аби знайти точки дотику із цільовою аудиторією) та відповідна форма комунікації із молоддю (короткі відео, меми, креатив). Цей приклад доводить, що сучасна армія має полишити консервативний погляд на рекрутинг, щоб досягти успіху у цьому процесі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]