Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.05.2023 19:29

Посилення санкцій на імпорт російської та білоруської деревини, риби та морепродуктів

Український вчений, еколог, політик, громадський діяч

Верховна Рада України звертається до міжнародної спільноти з закликом посилити санкції щодо російської і білоруської деревини, російської риби та морепродуктів.

Сьогодні Верховна Рада України прийняла Постанову 8337 Про Звернення Верховної Ради України до Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу, Світової організації торгівлі, урядів та парламентів іноземних держав щодо встановлення санкцій на імпорт російської і білоруської деревини та продуктів з неї, російської риби та морепродуктів, заборони на експорт устаткування та його компонентів, а також недопустимості діяльності на території Російської Федерації систем міжнародної екологічної сертифікації.

Рішення було прийнято одноголосно, 268 депутатів присутніх у залі Верховної Ради України проголосували за прийняття цієї постанови.

Ми дуже вдячні нашим європейським партнерам за накладені влітку санкції на російську та білоруську деревину, це вже призвело до багатомільярдних втрат бюджетів країн-агресорів.

Проте агресори знайшли лазівки, які дозволяють, хоч і частково, але й далі заробляти кошти на торгівлі з цивілізованим світом. А потім ці кошти витрачаються на ведення агресивної війни - і, як наслідок, вчинення військових злочинів та екоциду в Україні.

Зокрема журналістські розслідування показали, що підсанкційна деревина та вироби з неї походженням з Росії та Білорусі, в тому числі виготовлена в колоніях політв’язнями, продовжує потрапляти на європейські та американські ринки як китайська, в’єтнамська, казахстанська, киргизстанська тощо

Сприяє цьому і відсутність чіткої заборони на поставку деревообробного обладнання в країни-агресори. Внаслідок цього не всі великі європейські та американські деревообробні компанії вийшли з російського ринку.

Продовжують працювати в Росії і міжнародні системи сертифікації як MSC (рибна продукція), хоча очевидно, що ніякого дотримання стандартів у країні-агресорі бути не може.

Допомагають їм у цьому великі консалтингові фірми, наприклад як SGS Group, яка є лідером у сфері екологічної сертифікації.

Це дозволило країні-агресору успішно заробляти валюту на ведення війни. Так,лише регіони Далекого Сходу Росії експортували в 2022 році риби на 4.18 млрд доларів, що на 2 відсотки більше ніж у минулому році.

Тому дуже важливо закрити лазівки в санкціях на деревину, накласти потужні санкції на рибопромислову галузь, сприяти виходу з ринків країн-агресорів усіх систем сертифікації та стандартизації. Це дозволить позбавити бюджети країн-агресорів мільярдів доларів валютних надходжень, які вони використовують на ведення війни.

Постанова була розроблена та узгоджена із Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів, а також Міністерством закордонних справ України. МЗС відмітило готовність передати її дипломатичними каналами через закордонні дипломатичні установи України за належністю та підкреслило необхідність ухвалення постанови Верховною Радою України з метою надання більшого розголосу зазначеній заяві.

Наступний крок - адвокація ідей постанови на міжнародному рівні. Тут я дуже сподіваюсь на підтримку як моїх колег з ПАРЄ, так і громадськості.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]