Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.05.2022 13:14

Збережено 776 тисяч гектарів лісів та природно-заповідного фонду

Український вчений, еколог, політик, громадський діяч

Держгеокадастр повідомив, що зважаючи на мою вимогу, вони відкликали лист, який створював загрози збереження лісів та природно-заповідного фонду.

Держгеокадастр відкликав лист щодо окремих питань застосування Закону України № 1423-IX від 28 квітня 2021 року, який створював загрози для реалізації державної політики в сфері збереження лісів та природно-заповідного фонду.

Держгеокадастр України 27 вересня 2021 звернувся до головних управлінь Держгеокадастру в областях та м. Києві листом, згідно з яким вказівка на землі лісогосподарського призначення, які зазначено у підпункті «в» пункту 24 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України, стосується лише тих земель, які знаходяться в межах об’єктів і територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Інші землі лісогосподарського призначення переходять у комунальну власність.  

Також з цього листа випливає, що землі інших категорій земель, відмінних від лісогосподарського призначення, які знаходяться в межах об'єктів і територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, але не надані в постійне користування державним лісогосподарським підприємствам чи установам природно-заповідного фонду теж переходять в комунальну власність.

Таке трактування створювало загрози для  збереження лісів та природно-заповідного фонду.

Зокрема, це стосується лісів державної власності не наданих в користування, загальна площа яких, відповідно до останніх даних державного обліку лісів, становить 776 861,7 га, а згідно даних Держгеокадастру наразі в кадастрі є 4830 таких ділянок загальною площею 308 658,6 га. 

Яскравим прикладом є ситуація на Рівненщині. В межах колишнього Володимирецького, нині Вараського району на базі Володимирецького міжгосподарського лісгоспу у 2000 році було створено спеціалізований сільськогосподарський виробничий кооператив „Селянський ліс”, у 2004 році ліси ССВК „Селянський ліс” були передані під охорону ДП СЛАП „Володимирецький держспецлісгосп”, який зараз ліквідований. На сьогоднішній день земельні ділянки загальною площею більше 10 тис. гектарів не мають постійного лісокористувача і передати їх у користування державному лісгоспу як землі державної власності лісогосподарського призначення неможливо, адже згідно з трактуванням норми Закону  Держгеокадастром, ці землі тепер комунальні. 

З моєї ініціативи 19 січня 2022 року дане питання було розглянуто на засіданні Комітету. За результатами розгляду питання було прийнято рішення провести робочу нараду стосовно трактування вищезгаданої норми Закону на базі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України було організовано та 26.01.2022 проведено робочу нараду на чолі зі мною, як головою профільного підкомітету, за участі народного депутата України Матусевича О.Б., заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Краснолуцького О.В., представників Міндовкілля, Мінʼюсту, Держгеокадастру, Рівненської обласної державної адміністрації. 

Щиро дякую Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України за організацію цієї зустрічі, зокрема заступнику Міністра Краснолуцькому Олександру Васильовичу.

За результатами обговорення учасниками наради вирішено Держгеокадастру переглянути свою позицію, викладену у згаданому листі, щодо застосування положень підпункту «в» пункту 24 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України. 

20.04.2022 року я звернулась до Держгеокадастру з проханням надати інформацію щодо перегляду позиції стосовно застосування положень  та вжитих дій щодо донесення інформації до територіальних органів Держгеокадастру, або в разі якщо такі дії не були здійснені, відкликати лист Держгеокадастру від 27.09.2021 No 22-28-0.214-11977/2-21. 

У відповідь на моє звернення Держгеокадастр повідомив, що зважаючи на мою вимогу, вони відкликали вищезгаданий лист, про що письмово повідомили головні управління Держгеокадастру у областях і м.Києві.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]