Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.02.2024 15:11

Що потрібно для масштабування бізнесу?

Експерт в управлінському обліку та фінансах

Постійне та прогнозоване масштабування бізнесу – це мрія кожного підприємця. Однак вона може залишитися нездійсненною без чіткого плану, ретельної підготовки та розуміння базових інструментів.

Для початку варто визначитися з тим, що таке масштабування бізнесу. Це не просто розширення обсягів виробництва, продажу чи обслуговування. Ключова ідея полягає в тому, щоб знайти такі шляхи розвитку, при яких доходи зростатимуть швидше, ніж витрати. Отже, це не стільки про «більше», скільки про «ефективніше та прибутковіше».

Вибір стратегії масштабування бізнесу

Якщо ви провели оцінку готовності до масштабування та впевнені, що ваш бізнес цього потребує, наступним кроком буде розробка стратегії.

Варто визначитися з тим, який шлях підійде саме вашій компанії:

• Зростання в межах наявних ресурсів та можливостей. Наприклад, оновлення та покращення вже існуючих продуктів, удосконалення бізнес-процесів.

• Розширення асортименту. Створення нових продуктів, послуг або функцій, які доповнять основний напрямок.

• Вихід на нові ринки. Освоєння нових локацій, розширення зони впливу, укладання нових стратегічних партнерств тощо.

Після вибору стратегії чітко сформулюйте цілі та пропишіть критерії їх досягнення. Вони мають бути конкретними, вимірними, досяжними, релевантними та обмеженими за часом. Це допоможе вам чітко уявити кінцевий результат та відстежувати прогрес.

Також для того, щоб разом з масштабуванням збільшувалися й ваші можливості, варто переглянути деякі аспекти. 

Оптимізація внутрішніх процесів

Ви маєте розуміти, що злагоджена система, що працює на нинішньому етапі бізнесу, може не витримати випробування зростанням. Будьте готові до того, що вона потребуватиме оцифрування, оптимізації та автоматизації. 

Всі процеси мають бути стандартизованими, чіткими та прозорими. Адже хаос – це головний бар'єр для розвитку. Він породжує велику кількість помилок, затримок і втрат. А масштабування хаосу – це втрачені ресурси.  

Тож, варто звернути увагу на допоміжні інструменти, які дають змогу вимірювати продуктивність різних процесів. Наприклад, багато бізнесів використовують ERP системи, CRM, платформи на основі AI тощо. Вони допомагають в режимі реального часу бачити все, що відбувається в компанії. Віддайте перевагу рішенню, яке зможе просто та без зайвих витрат масштабуватися разом з вами.

До прикладу, українські ERP платформи, пропонують: 

• Контроль над ресурсами. ERP система дозволяє фіксувати та відстежувати запаси, витрати, собівартість продукції, фінанси та ін. Це дає можливість оптимізувати їх використання та мінімізувати витрати.

• Аналітика даних. Платформа збирає дані про всі аспекти бізнесу: продажі, виробництво, закупівлі, складські запаси тощо. Їх можна використовувати для аналізу та виявлення проблемних зон, а також для прийняття кращих управлінських рішень.

• Автоматизація завдань. Система бере на себе багато рутинних завдань, таких як обробка замовлень, ведення складського обліку, складання звітів тощо. Це вивільняє час та ресурси для більш важливих завдань.

Масштабування, як і бізнес в цілому, будується на рішеннях. Прозорість процесів дає чітку картину та допомагає обґрунтовано та усвідомлено крокувати до своїх цілей. Керівники можуть бачити всі аспекти бізнесу, його сильні та слабкі сторони, а також завчасно визначати потенційні проблеми.

Формування команди

Важко переоцінити роль згуртованої та професійної команди у масштабуванні будь-якого бізнесу. Ці люди – не просто ваші підлеглі, вони – партнери та однодумці, без яких неможливе досягнення поставлених цілей. Саме від їхнього професіоналізму та відданості справі залежить успіх компанії.

Тож, забезпечте чітку та прозору комунікацію, мотивуйте та залучайте до процесу прийняття рішень. Інвестуйте у розвиток співробітників, щоб вони впевнено долали всі виклики, були гнучкими та здатними адаптуватися до мінливих умов ринку.  

Оточуйте себе експертами, яким ви зможете без вагань делегувати повноваження та розраховувати на їхню допомогу у вирішенні будь-яких завдань.

Фінансова стійкість 

Фінансова стійкість – це не просто мати достатньо грошей. Це фундамент, який охоплює:

Чітке розуміння своїх фінансових показників, таких як оборотність, чистий прибуток, рентабельність, ліквідність тощо.

• Ефективне управління ресурсами, включаючи гроші, активи, людей та час.

• Готовність до непередбачуваних обставин і витрат (економічні кризи, зміни законодавства, втрати ключових клієнтів, ризики, повʼязані з війною тощо). 

Під час масштабування вашого бізнесу потреба в капіталі може значно зрости. Тож, важливо заздалегідь визначити, які джерела фінансування вам доступні для безперебійної підтримки процесу зростання. Це можуть бути як внутрішні резерви, так і зовнішні (кредити, гранти, інвестиції, краудфандинг тощо).

Впровадьте систему обліку та контролю за фінансами, щоб мати чіткий огляд своїх потреб та можливостей, заснований на цифрах і фактах, а не припущеннях.

Дослідження та аналіз клієнтів

Дані від клієнтів слід аналізувати так само часто і ретельно, як і фінансові звіти. Чому? Уявіть, що ви вирушаєте в далеку подорож без мапи. Ви знаєте, куди хочете прийти, але без чіткого маршруту ризикуєте заблукати та піти у невірному напрямку.

Дані від клієнтів – це ваша мапа для масштабування бізнесу. Споживачі дають чітке уявлення про те, чого вони хочуть та як саме, що думають про продукт або послугу та чому обирають саме їх. Ця інформація є цінною для прийняття обґрунтованих рішень щодо маркетингу, продажів, обслуговування, підтримки під час масштабування.

Не бійтеся змін, адже вони є рушійною силою зростання. Постійно навчайтеся, вдосконалюйтеся та адаптуйте методи роботи, аби бізнес планомірно досягав бажаних результатів. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]